PSİKOLOJİ 10 Ocak 2017
23,4b OKUNMA     940 PAYLAŞIM

Kişilerin Daha Çok İnsanın Kabullendiği İnanışlara ve Seçimlere Yönelmesi Durumu: Bandwagon Etkisi

Toplum tarafından onaylanan ve kabul gören inanışların birçok insanı etkileyebilmesi olayını Sözlük yazarlarından dinleyelim bir de.
iStock.com

davranış bilimlerinde grup düşünceye göre; aynı trendler gibi, kişilerin daha çok insanın kabullendiği inanışlara ve seçimlere yönelmesine verilen addır. örneğin hiç tanımadığı bağımsız iki belediye başkan adayının, yerel seçimlerde aldığı anket sonuçlarına bakarak daha çok oy alanı seçmesi demokrasilerde oy manupilasyonunun en kolay yolunun anketlerle oynamak olduğunu gösterir. amerikada east coast ve west coast'ta birer gün arayla yapılan seçimlerde hiç bir zaman ilk seçimde çıkan sonuçlar ikinci seçimde değişmemiştir. bu da ilk gün çıkan başkan adayının ikinci güne avantajlı girdiği anlamına gelmektedir.
tersi de underdog effect olarak adlandırılır.

bir iddianın doğruluğunu ispatlamak için diğer pek çok insanın (ya da tüm insanların) davranışlarının bu iddiaya uygun olduğunu öne sürmek.

örneğin:

iddia: sigara içmek zararsızdır, ve hatta hoşça zaman geçirmek için iyi bir yoldur

kullanılan kanıt: milyonlarca insanın sigara içiyor olması

bu fenomen için kullanılan latince terim ise: argumentum ad populum

iStock.com

zayıf devletin bandwagoning yapması kendisi için pek güvenli değildir, çünkü güçlü tarafın zaten kendisine ihtiyacı yoktur, haliyle yeni müttefiklerince pek önemsenmeyecektir.

daha güvenli yol zayıf tarafın yanında yer almasıdır, ki buna da balancing denir.