PSİKOLOJİ 18 Nisan 2023
29,2b OKUNMA     404 PAYLAŞIM

Kişisel Gelişiminize Katkı Sağlamak İçin Kullanabileceğiniz Yöntem: Swot Analizi

Swot analizi nedir, nasıl yapılır? Swot analizi ile kendi kişisel gelişiminize katkıda bulunabilir, hedeflerinize kendi motivasyonunuzla ulaşabilirsiniz.

kişisel gelişim zırvalarına (kitap, kurs vb.) bulaşmadan kendi kişisel gelişiminize katkıda bulunabilir, hedeflerinize kendi motivasyonunuzla ulaşabilirsiniz. bunu yapmanız için gereken tek şey, kendiniz için swot analizi yapmak.

swot analizi nedir?

strengths , weaknesses, opportunities, threats kelimelerinin baş harflerinden oluşan bu kısaltma, kişi veya kurum adına bize ne yapmamız ve ne yapmamamız hakında bilgi veren, geleceğe dönük stratejik analiz yöntemidir. genelde şirketler, pazarlama stratejilerini yönetmek için kullanır ve doğru yapıldığında şirket büyüme gösterir. biz ise kendimizi geliştirmek için kişisel amaçla kullanacağız.

strengthsgüçlü yönleri,
weaknesseszayıf yönleri,
opportunitiesefırsatları,
threatstehditleri ifade eder.

peki ne yapmak gerekiyor?

önce kendinizi rakip olarak görmeniz lazım ve bu kesinlikle bir metafor değil.
okulda, iş hayatında, sosyal çevrenizde kendinizle bir yarışta olduğunuzu farz edin ve kendiniz hakkında bilinmemesi gereken olumlu/olumsuz hangi özellikleriniz var, bunları düşünün.

artık ihtiyacınız olan şeyler: kağıt, kalem ve sakin bir çalışma ortamı.

not: sakin bir ortam gerçekten çok önemli çünkü kendinizi kendinize anlatmak, her şeyden önce mental açıdan dikkat gerektiriyor.

hazırsak başlıyoruz

önce kağıdın tam ortasından dikey olarak çizgi çekip kağıdı ikiye bölüyoruz, daha sonra aynı işlemi yatay olarak yapıyoruz ve kağıt üzerinde toplamda 4 eşit kare şekli oluşturmuş oluyoruz.

daha sonra her bir kareye başlık atacağız. bu kareler ise kendi içinde bir listeyi oluşturacak. başlık isimleri;

sol üst kareye s - güçlü yönlerim
sağ üst kareye w - zayıf yönlerim
sol alt kareye o - fırsatlar
sağ alt kareye t - tehditler

peki hangi özelliği hangi başlığa yazacağız?

güçlü yönler: sahip olduğumuz pozitif özelliklerin tümü diyebiliriz.

gitar çalmak, yabancı dil bilmek vs. gibi

zayıf yönler: sahip olduğumuz negatif özelliklerin tümü diyebiliriz.

çok uyumak, sigara kullanmak, gelecek kaygısı yaşamak gibi.


fırsatlar: bizi olumlu etkileyebilecek dış faktörlerdir.

üniversite'nin hibeli erasmus programı sunması, bir kafede gitar çalacak eleman eksikliği gibi..

tehditler: bizi olumsuz etkileyebilecek dış faktörlerdir.

döviz kurunun yüksek olması, işten çıkarılma ihtimali gibi..


şimdi kendinizi düşünün ve her bir başlık altına, oraya ait olan bir özelliği yazın.

düşünebilirsiniz, daha sonra üzerine ekleyebilirsiniz. aslında bu süreç biraz da kendinizi kendinize hatırlatmakla ilgili. bu yüzden sakin ortama geçtik. zamanınız var.


her şeyi yazdık, peki sonra?

artık listeye bakıp sormaktan çekindiğiniz, belki de ertelediğiniz o büyük soruyu kendinize sorma vakti geldi: "geleceğime yönelik ne yapabilirim?"

çünkü sizi sizden başka kimse daha iyi tanımıyor. o yüzden kendi özelliklerinizi fark edip, bunları nasıl değerlendirebileceğinizi kendinize kanıtlamanız gerekiyor.

hayatınızda karşınıza çıkan fırsatları güçlü yönlerinizle nasıl kullanabileceğiniz, zayıf yönlerinizi nasıl güçlü yönlere çevirebileceğiniz, tehditleri engellemek için ne gibi önlemler almanız gerektiğini işte bu yaptığınız swot analizi gösterecek.

unutmamakta fayda var

hareket yoksa, değişim de yok. değişim yoksa gelişim de yok. çabalamanız lazım ve bunun için bir yerden başlamanız lazım!

her hafta, her ay listeyi güncellemeye özen gösterin. zamanla güçlü yönlerinizin artış gösterdiğini, fırsatların daha da hızlı geldiğini, zayıf yönlerinizin azaldığını, tehditlere karşı daha sağlam önlem aldığınızı göreceksiniz.

kendinizi yenmeniz dileğiyle.