İNTERNET 13 Şubat 2020
28,1b OKUNMA     793 PAYLAŞIM

Kitaplar Üzerine Videolar Çeken YouTuber'lara Verilen İsim: BookTuber

Ülkemizde de bir şekilde yaygınlaşmaya başlayan YouTube formatı hakkında bilgi ve yorumları derledik.


Nedir, ne değildir?

büyük kısmı yayınevi fetişi olan insanlar topluluğu. yazardan çok yayınevini ön plana çıkarıyorlar ve bunu reklam olsun diye de yapmıyorlar belli, tam takıntılılar. ama yine de yayınevi fetişi yapmayan ve genellikle nitelikli kitaplar okuyanların kanalları izlemeye değer. bu kanallar arasında özellikle eren nadir akşamoğlu, erdem kaptan, ebru aykaç, ayça ertürk, baldanberi, mayk şişman ve kitap dünyam tavsiye edilir.


Detaylı şekilde yorumlandıralım

maalesef bizdeki "booktube" oluşumlarının çok büyük bir kısmı, amacı olan kitap üzerine konuşmaktan sapmış durumdadır. her şey gibi bunu da olabildiğince sığ ve kepaze bir seviyeye indirmiş olduğumuzu görmek beni hiç şaşırtmadı.

yüzlerce türk booktube oluşumu arasından nitelikli kitaplar hakkında düzgünce konuşulan, hazırlanan içeriği izledikten sonra size pozitif bir getirisi olan kaliteli kanalların sayısı bir elin parmağını geçmezken, genelin çok büyük bir kısmını belli bir maddiyat karşılığı youtube’da kitap reklamı yapma peşinde koşan edebiyat ile uzaktan yakından alakası olmayan tipler oluşturmaktadır. kapağı güzel diye veya merve’nin kitaplığında da varmış diye okumayacağı kitapları alan beğeni bağımlısı ruh hastalarının sayısıda hayli fazladır. genel popülasyonu "ergen" diye tabir ettiğimiz genç kızlar ve ne yazık ki hal ve hareketleri 15 yaşındaki bir ergen gibi olan evli barklı koca kadınlar oluşturmaktadır. öyle ki iş, sözde nitelikli kitaplar üzerine konuşulan, klasik edebiyat içerikli kanala parayla takipçi satın almaya kadar gider. hatta daha da alçalıp, üçüncü sınıf rezil sosyal medya hesaplarının “yoğun saldırı altındayız, hesabımızın kapanmaması için beğenin, yedek hesabımızı takip edin” diye embesil takipçilerini gütmesinin benzeri bir taktik olan “hesabım kapandı” kepazeliklerine dahi varabilecek kadar aşağılık bir duruma gelir.

bizdeki booktube oluşumlarının %80'i (belki daha fazlası) malesef şöyle bir şarlatanlığa sahne olmaktadır

02.10.2018
xyzkitap.com indirimi !!!
arkadaşlar merhaba kanalıma hoş geldiniz. bu ay xyzkitap.com indiriminden 18 tane kitap aldım. şimdi hepberaber kutuyu açıp bu kitaplara bakalım. şunu aldım, bunu aldım, bunu aldım, şunu aldım...

09.10.2018
büyük sahaf alışverişi !!!
arkadaşlar merhaba kanalıma hoş geldiniz. kankam merve ile tüm gün sahafları dolaştık. tam 21 kitap aldım. hadi beraber bu kitaplara bakalım. şunu aldım, bunu aldım, bunu aldım, şunu aldım...

18.10.2018
fuar alışverişi / vlog !!!
arkadaşlar merhaba kanalıma hoş geldiniz. burcucum ile kitap fuarına gittik. elimdeki büyük poşetlerden gördüğünüz gibi fuardan tam 19 kitap aldım. şunu aldım, bunu aldım, bunu aldım, şunu aldım...


kişinin kitap almaya, fotoğrafını veya videosunu çekmeye harcadığı zamanın 10'da 1'i ile 3 kitap daha okuyabilecek olması çok acınası bir durumdur. hemen her videolarında dile getirdikleri "bu ay çok yoğundum, kitap okumaya doğru düzgün vakit bulamadım, verimsiz bir ay oldu" ve akabinde "videolarımın hazırlanması cidden çok emek istiyor. siz 15 dakikada izliyorsunuz ama hazırlanması, çekmesi, editlemesi, yüklenmesi 7-8 saatimi alıyor" sözlerinden de ilk ağızdan bu acınası durumu gözlemleyebilirsiniz.

bu kanallarda alışveriş videolarının arasına sıkıştırdıkları, okudukları kitaplardan bahsettikleri sözde inceleme ve yorum videoları vardır ki, işin asıl içler acısı olan kısımının gün yüzüne çıktığı yerler bunlardır. "bu kitabı kapağı çok güzel diye aldım, şuna baksanıza ya" ile başlayan kepazelik "biraz konusundan bahsedeyim" deyip, konu kelimesinin dahi ne anlama geldiğini bilmedikleri için kitabın %80'ini özet geçmeleri ile devam eder.

kitabın özet geçildiği bu sözde konudan bahsetme kısmı bittikten sonra yorum kısmı gelir. okudukları edebi açıdan yerlerde gezinen yalak young adult romanları yüzünden kelime dağarcıkları gibi kendini ifade edebilme becerileri de çok kısıtlı kaldığından, okudukları kitap hakkında yaptıkları bu yorumlar, "bayıldım, gerçekten bayıldım, sonunda ağladım, tek kelimeyle bayıldım, fazla bişey diyemiyorum gerçekten çok sevdim, ne diyim ki bayıldım resmen" veya “gerçekten çok kötüydü, inanılmaz kötüydü, o karekterler aman allahım ne kadar kötüydü, kurgusu gerçekten çok kötüydü, yarım bırakıcaktım gerçekten o kadar kötüydü” şeklinde sığ fikirlerini pekiştirebilmesi için her yerine gerçekten serpiştirilmiş, 3 kelimenin 40 kez tekrar edildiği cümlelerden meydana gelmektedir.

amacı kitap hakkında bilgi almak olmayan boş beyinli takipçilerini eğlendirebilmek için mutlaka aralara beyni sulanıp bir köşede sızıp kalacağı kadar uzun bir süre boyunca kendini sıkarak okuyabileceği en fazla kitabı okuma embesilliği olan kitap okuma maratonu, kitaplık turu ve dünyanın en amaçsız görüntü yakalama etkinliği olarak kitaplık düzenleme videosu sıkıştırılmalıdır.

velhasıl arkadaşlarım, bunların hepsi değil yukarıda değindiğim çok büyük bir kısmı, türk okuru için maalesef büyük utanç kaynağı olmaktan öteye gidememektedir. arada bir ibret için göz gezdirmenizi şiddetle tavsiye ederim. "ya ben de böyle mala bağlarsam" korkusu ile sadece okuyacağınız kitapları almak ve aldığınız kitabı insan gibi okumak konusunda size çok yardımı dokunur.

Örnek bir BookTube kanalı verelim

günümüzde nilgün bodur ve öğrencileri ya da wattpad kitapları dışında, dostoyevski, nietzsche, freud, tolstoy gibi gerçek edebiyatın yaratıcılarının yazdığı kitapları konuştuğum, yine bu yazarların biyografilerini hazırladığım ve yakın zamanda görme engelliler için sesli öykülere başladığım bir youtube kanalım var.


destek olduğunuz takdirde daha fazla kitap okuyup daha fazla inceleme ve tavsiyelerde bulunmaya devam edeceğim. nitelikli okurlar için iyi içerikler hazırlama konusunda çabalıyorum.

Bukowski'nin Neden Bukowski Olduğunu Açıklayan Kült Ergenlik Romanı: Ekmek Arası