TARİH 23 Mayıs 2018
36,5b OKUNMA     660 PAYLAŞIM

Kızılderililerin 20. Yüzyılda Gerçekleştirdikleri En Önemli Eylemlerden: Alcatraz İşgali

San Francisco Körfezi'nde sahile 2,4 km uzaklıkta 9 hektar alana yayılmış olan Alcatraz Adası, 19 ay boyunca tamamen silahsız ve barışçıl tutuma sahip bir grup tarafından işgal altında tutulmuş. Bu süre içerisinde gelen desteklerle ciddi anlamda faaliyet gösteren 'ada insanları' 20. yüzyılın en önemli Kızılderili eylemlerinden birini gerçekleştirerek tarihe geçmiş.
iStock


20 kasım 1969 sabaha karşı saat 2 sularında bir mohawk yerlisi olan 27 yaşındaki richard oakes önderliğindeki 20 değişik kabileden 100 civarında kızılderili 3 botla, alcatraz adası'na çıkarlar. kendilerini indians of all tribes olarak tanıtan grup, we hold the rock mottosuyla daha önce iki kez gerçekleştirdikleri alcatraz'ı işgal eylemlerini tekrarlamak seslerini ve taleplerini dünyaya duyurmak amacındadırlar.

daha önce 1964'te 5 sioux yerlisinin 1868 laramie anlaşmasına dayanarak gerçekleştirdikleri 4 saat süren işgal eylemini 1969'un 9 kasım günü sembolik mesajlar içeren bir başka işgal eylemi izler. bu ikinci eylemin başlamasından önce kızılderili grubun lideri richard oakes tarafından basın önünde açıkladıkları satın alma teklifi ilginçtir; "beyaz adamın 300 yıl önce buna benzer bir adaya ödediği 24 dolar, bir boncuk kolye, biraz da kırmızı elbiseyi ödemeyi öneriyoruz."

Richard Oakes 

bu ikinci işgalden 10 gün sonra 20 kasım sabahı çoğunluğu ucla öğrencisi kızılderililerin yine diğer iki işgalde olduğu gibi tamamen silahsız ve barışçı bir şekilde gerçekleştirecekleri ve tam 19 ay sürecek üçüncü ve en büyük işgal başlayacaktır. eylemin sürdüğü 1.5 yıldan fazla süre boyunca o dönemlerde 100 civarında kabileye mensup yaklaşık 40 bin kızılderilinin yaşadığı san fransisko körfezi bölgesinden binlerce kızılderili dönüşümlü olarak adaya gelerek çeşitli sürelerle adada kalıp eylemcilere destek vermiş. destek yerlilerle sınırlı kalmamış tabii ki; aralarında jane fonda, creedence clearwater revival, grateful dead, birçok politikacı, sanatçı ve entelektüelin, halktan amerikalıların ve elbetteki marlon brando'nun da olduğu birçok işbirlikçi, yiyecek, içecek ve para göndermiş, eylemciler için tekneler sağlamış. radio free alcatraz adında, bazı yerel radyo istasyonlarının da sinyallerini iletmeye yardımcı oldukları bir korsan radyo bile kurmuşlar. işgal süresince adada doğan ve wovoka adı verilen tek çocuğun anne babası işte bu radyoyu kurup yayını gerçekleştirmeyi başaran yerli çift.

adanın bir kızılderili üniversitesi ve kültür merkezi yapılması talebinde bulunan işgalcilere açıktan müdahale etmeyen amerikan hükümeti ise, sinsi bir yıldırma politikası uygulamış. kış ortası elektrikleri kesilerek enerjisiz bırakılmış ada. içme suyu temininde güçlük çıkarılmış. lider richard oakes'in üvey kızının düşerek ölmesi üzerine adadan ayrılmasından sonra ise eylem ivme kaybetmeye başlamış. 11 haziran 1971 günü adaya çıkarma yapan federal görevliler adada son kalan 5 kadın, 4 çocuk ve 6 erkekten oluşan 15 kişilik kızılderili grubunu da çıkararak, kızılderililerin 20. yüzyılda gerçekleştirdikleri en önemli eylemlerden birini sona erdirmişler. ancak hükümet modern kızılderili hareketini oluşturan ve kızılderili sorununu(sorun babandır) yeniden gündeme taşıyan bu önemli eylemden sonra indian reservation'larla ilgili birtakım iyileştirici düzenlemeler yapmak zorunda kalmış. bütün dünya ise kızılderililerin western filmlerine ait hayali figürler olmadıklarını, soylarının henüz tükenmediğinin farkına varmış.

eylemcilerin adanın değişik yerlerine yazdıkları duvar yazılarından bazısı kayda değerdir

- "you are on indian land"

- us departmen of interior bureau of ındian affairs'e atıfta bulunan duvar yazısı:

"dept. of indian bureau of white affairs"

- "we the indians discovered america"


1972 yılında bugün bile çözülmemiş, tetikçisi cinayetten bir süre sonra garip bir şekilde serbest bırakılan asıl fail-i meçhul bir cinayetle 30 yasında katledilmiş ricahrd oakes de dahil bu ilginç eylemi gerçekleştirenlerin gerçek görüntülerini izlemek için şu linkten yararlanabilirsiniz;

Bu içerik de ilginizi çekebilir