SAĞLIK 26 Mart 2020
70,9b OKUNMA     553 PAYLAŞIM

Komplo Teorisyenlerinin Ağzını Sulandıran 2012 Tarihli Almanya Koronavirüs Raporu

Almanya Başbakanı Merkel ve Alman Meclisi'ne 2012 yılında Robert Koch Enstitüsü ve çok sayıda bilim kurulunun hazırladığı koronavirüs raporu, büyük yankı buldu. İşte rapora dair bir özet.

özet bilgi beşinci sayfada, detaylar 55. sayfada başlıyor: http://dipbt.bundestag.de/…c/btd/17/120/1712051.pdf

Rapora göre

- çalışma 2012'de yapılmış olabilir belki ama rapor 3 ocak 2013'te yayınlanmış.
- ilk dalganın 300. gününde zirve yapacağı ön görülmüş.
- 3 ayrı dalgada 3 yıla yayılacağı ve 3 yıl sonra aşısının bulunacağı yazılmış.
- modelde her yaş grubunun eşit miktarda virüse maruz kalacağı varsayılmış, yani insanların etkileşimlerine göre değil.
- kuluçka süresi 3-5 gün ama bazen 2-14 gün arasında değişebiliyor.
- çocuklarda ölüm oranı %1, çok yaşlılarda %50.
- hastalık şubat ayında güneydoğu asya'daki bir hayvan pazarında ortaya çıkıyor ama fark edilmesi birkaç hafta alıyor. almanya'ya gelmesi nisan ayını buluyor.
- salgın kuzey almanya'daki bir ticaret fuarıyla ve3 güneydeki bir üniversitede ilk kez almanya'ya giriyor. seyahat eden insanlar da yayılmasını hızlandırıyorlar.
- evcil hayvanlar hastalıktan etkilenmiyor, yayılmasında pay sahibi değiller.
- 10 ölüm vakasından sonra okulların kapatılması, organizasyonların iptali gibi tedbirler alınıyor.
- hastalığın 13.5 sürdüğü (yoğun bakıma alınanlarda 19 gün) varsayılmış.
- iyileşen hasta 360 gün boyunca virüse karşı dirençli ama ondan sonra mutasyon geçirmiş .haliyle yeniden hastalanabilmekte.
- erken dönemlerde önlemler alınıyor, enfekte olan kişi hastalığı ortalama 1,6 kişiye bulaştırıyor.
- ilk dalgada toplam 29 milyon alman hastalanıyor, diğer iki dalgada toplam hastalık sayısı bundan pek de az değil .
- ilk dalga salgının zirvesinde 6 milyon kişi aynı anda hasta. ikinci ve üçüncü dalgada 3 ve 2,3 milyona düşüyor.
- sağlık sistemi çökeceği için 7,5 milyon ölüm ortaya çıkıyor.
- hastalananların %10'u ölüyor.

Böyle bir rapor neden var?

biraz araştırdığımda, bu raporun alman federal hükümeti 2012 yılında modi-sars adını verdikleri virüs salgının varsayımsal olarak hazırladıkları bir risk analizidir. hatta bu rapor federal sivil koruma ve afet yardım ofisi (bbk) tarafından halka açıktır.

bu tarz risk analizleri 2012'den beri almanya'da yayınlanmaktadır. hatta bir kış fırtınası (2013), bir fırtına dalgası (2014) ve bir kuraklık (2018) teorik olarak yürütülmüştür. bbk'nın sitesinde bu raporlar mevcuttur.

federal ofis sözcüsüne göre, senaryolar uluslararası alanda “makul en kötü durum” olarak da bilinen “akla gelebilecek aşırı olaylara” dayanıyor. robert koch enstitüsü: “bu rapor, o zamanki modi-sars senaryosudur. bir pandemi olayının gelişiminin ve etkilerinin bir tahmini değildir, ancak bir kişiye kurgusal bir patojen tarafından tetiklenen maksimum senaryo, teorik olarak akla gelebilecek en yüksek zarar derecesi idi.

bu risk analizinde bazı yanlış öngörüler de vardır. örneğin; tüm yaş gruplarının eşit şekilde etkileneceğini, (sayfa 58). ayrıca, hastalığın yüzde onunun öleceğini varsaymıştır (sayfa 64).

özetle; bu analizin ana nedeni, olası bir pandemi durumunda almanya'nın bu duruma iyi hazırlanıp hazırlanmadığını kontrol etmekti.

Rapordaki bazı tahminler nasıl bu kadar isabetli?

bir şeyden haberinizin olmaması, o şeyin olmadığı anlamına gelmiyor. yeni koronavirüs 10-15 yıldır bekleniyordu, bizim haberimiz yoktu. olay bu.

rapor elbette bir taraflarından uydurularak yazılmamış. benzer birçok bilimsel çalışma ve araştırma zaten korona tehlikesine vurgu yapmış. steven hawking'in, bill gates'in vs virüs salgını yorumu boşuna değil. yapılan çalışmaları ve riskleri bilmeleriyle ilgili. aynı zamanda contagion filmi de tesadüf değil.

raporda neden koronavirüs seçildi? hiv'in büyük ölçüde kontrol altına alındığı; kuş gribi ve domuz gribi virüslerinin de tüm olası mutasyonlarının bilindiğin fakat sarsın büyük bir soru işareti olduğu yazıyor. ayrıca sars'ın sinsi tarafı, hayvandan insana geçebilmesi. hayvan hasta olmadığı için insan farketmiyor ve besin yoluyla insana geçiyor. semptomlar hemen ortaya çıkmadığı için de, yayıldıktan sonra fark edileceği söyleniyor.

yarasalarda, 3 bin çeşit korona çeşidi olduğu ve bunun patlamaya hazır bomba olduğu da uzun zamandır bilimsel çalışmalarda vurgulanmış. sars'tan beri bu konuda çok fazla uyarı var. sarstan sonra küçük salgınlar da zaten defalarca olmuş.

en son 2016 yılında ukrayna'da 319 kişi sars salgını yüzünden olmuş.

mesela önceki hafta merkel televizyona çıkıp, %60-70 enfekte olacaksınız dediğinde ve sıkı önlem almayacaklarını, minimum kısıtlamayla hazırlandıklarını söylediğinde herkes yaşlıları gözden çıkardı geyiği yaptı. halbuki, vaka artış oranı belli aralıkta olduğu için böyle güvenli bir açıklama yapmıştı. çünkü ellerinde bu rapor gibi bir sürü tahmin, rakam ve matematiksel model var. bu modeller çerçevesinde de, kendilerini hazırlamak için zaman kazandılar. virüs bizde yok demediler, ayrıca ne kadar önlem alınsa da, yayılmayı durduramayacaklarını( çünkü her şeyi tamamen kapatmak mümkün değil) biliyorlardı. onun yerine claus kleber'in bir anda meşhur olan almanların sallamadığı videoda anlattığı gibi, hastalığı zamana yayma politikası izleme kararı aldılar. zaten italya gibi olma ihtimalleri fazla yoktu. çünkü yatak kapasiteleri, doktor donanımı ve sayısı dünyada en tepelerde.

Almanya'daki Koronavirüs Kaynaklı Ölüm Oranı, Diğer Ülkelere Kıyasla Neden Düşük?

İstanbul'da COVID-19 Hastalarını Karşılayan Bir Doktorun Gözünden Hastanedeki Durum