MÜZİK 10 Ocak 2019
40,1b OKUNMA     478 PAYLAŞIM

Korsan Yayın Deyiminin Ortaya Çıkmasına Neden Olan Yasa Dışı Radyo Gemisi: Radio Caroline

Korsan kaset/cd veya korsan yayın deyimi, İngiltere'de yaşanan bir radyo çekişmesinin hikayesi.
Radio Caroline'e ev sahipliği yapan MV Ross Revenge gemisi.

radio caroline ufkunuzu açabilir

1960'ların ortasına kadar ingiltere'de bbc radyo dışında neredeyse radyo kanalı yoktu ve mevcut radyolar da müzik şirketlerinin tekeli altındaydı. böylece müzik şirketleri hangi sanatçıları dayatıyorsa insanlar onları dinlemek zorunda kalıyordu. bu sırada 1964 "ronan o'rahilly" adlı ingiliz bir abinin aklına çin bir fikir geldi. kendisine bir gemi satın aldı ve gemiyi ingiltere'nin 15-20 km açıklarındaki teknik olarak hiçbir ülkenin kanunlarının geçmediği uluslararası sulara park ederek bu gemi üzerinden ingiltere'ye korsan radyo yayını yaptı.

Mevzubahis gemi.

artık ingilizler sadece kendilerine dayatılanları değil, farklı farklı müzikleri dinleyebilecekti. her ne kadar kuruluşundan 3 yıl sonra ingiliz hükümeti bu radyoyu illegal olarak tanımlasa da radyo uzun yıllar hayatına devam etti ve bugün de bir internet radyosu olarak devam ediyor. kendisi aynı zamanda spotify gibi sitelerin atasıdır.

tony blackburn, mike read, dave lee travis, johnnie walker ve emperor rosko gibi birçok ünlü dj'in kariyerlerinin başlamasına öncülük eden bu radyo sayesinde birçok müzik grubu normalde ana akım radyolarda fazla duyulmamalarına rağmen kısa sürede üne kavuştu. mesela 1970'lerin başında ve ortasında radyoların pek queen çalmadığı zamanlarda bu radyo paso queen çalmış ve grubun gündemden düşmesini engelleyen etkenlerden biri olmuş.

sonradan bu radyonun yayın yaptığı gemiye bazı polis baskınları oldu ve krizin eşiğinden dönüldü ama radyonun yayını hiçbir zaman tam anlamıyla kesilemedi.

işte "korsan yayın" veya "korsan kaset/cd" goygoyu da buradan geliyor çünkü o dönemlerde ingiliz yetkililer bu gemiye "korsan gemisi" deyip duruyormuş.

Türklere Sürekli Sorulan, 'Siz Deveye mi Biniyorsunuz?' Sorusunun Muhtemel Sebebi Olan Hikaye: Hi Jolly