EĞİTİM 14 Mart 2022
117b OKUNMA     569 PAYLAŞIM

KPSS'den 90 Puan Alan Birinin Kendisine Başarıyı Getiren Tavsiyeleri

Kamu Personel Seçme Sınavı KPSS'den 90 puan almayı başarmış bir Ekşi Sözlük yazarı, sınava hazırlananların işine yarayabilecek birtakım tavsiyelerde bulunmuş.

kpss'den 90 almış biri olarak diyebilirim ki çok çalışın :)

ben 5 ay çalıştım (eğitim bilimleri de dahil) ve karşılığını aldım. yalnız şunu söylemem gerek; eğer tarih coğrafya ve güncel haberler takip etmeyen biriyseniz veya ilgi alanınız değilse 5 ay yeterli bir süre değil. çünkü bu dediğim alanlara ilginiz olsaydı, tarih konularını dinlerken eliniz sürekli ileri sar modunda olurdu, birçok şeye hakim olduğunuzu anlardınız. benim için de öyle oldu; çok dipte köşede kalmış bilgilere odaklandım onun haricinde birçok şeye aşinalık vardı. coğrafya mesela; lisede en sevdiğim dersti, birçok coğrafya konusuna da aşinaydım, o yüzden zorlanmadım hiç. bundan dolayı eğer böyle bir ilginiz yoksa en az bir senenizi çok sıkı çalışmaya ayırmanız gerekir.

dersler özeline inmeden madde madde ne yapıp ne yapmamanız gerektiğini yazayım

şahsen bunlar benim yaptıklarım. bilimsel bir geçerliliği yok.

sağlam bir planınız olmalı

öyle bir gün şundan bir gün bundan diye bir plan olamaz. aylık plan yapmanızı önermem çünkü uzun vadede her şey aksıyor. o yüzden planınız haftalık olsun. şöyle ki:

pzt: matematik konu anlatım + soru, tarih konu anlatım + soru. bugünlük konu anlatım işiniz bitti. şimdi de önceki öğrenmeleriniz ile ilgili soru çözmek. en kilit nokta burası. sürekli yeni şeyler öğrenerek ilerleyemezsin. bir süre sonra önceki öğrenmelerin uçar gider. bunun için de elinizde bolca soru bankası bulundurun. tabii bu dediğim şeyler konuları bitirene kadar geçerli. konular bittikten sonra bolca branş denemesi çözmeniz yeterli olacaktır.

bunaldığınız vakit ara verin

yalnız bu son 1.5 ay için geçerli değildir. ben mart ayına doğru öyle bir bunalmıştım ki resmen ağlaya ağlaya oturuyordum dersin başına. ve iki hafta ara verdim. gerçekten öyle iyi geldi ki, geri dönüşüm daha muhteşem oldu.

kesinlikle çalıştığınız ortamın konforuna dikkat edin

basit gibi gelmesin çok etkilidir. rahatlıktan uyuyacak pozisyona gelin demiyorum ama ortopedide de sıra bekleyecek kadar acı çekmeyin. yaklaşık iki ay boyunca çalıştığım koltuk inanılmaz rahatsızdı ve son zamanlara doğru öyle bir boyun ağrısı oluşuyordu ki anlatamam. ne uyuyabilir ne de sabahları kalkabilirdim. bu bile düzeninizin bozulmasına engel. düzen her şeydir, unutmayın! bulunduğunuz ortam olabildiğince sessiz olsun.

kanunsuz belki ama çok sık kitap satın almayın arkadaşlar

gerçekten bu sınava çalışan insanların ekonomik durumunu az çok tahmin edebiliyorum. benim dediğim şekilde çalışacak ve bu sınavdan doksan alacaksanız, satın alacağınız kitaplar 4 bin 5bini bulacak. başlarda belki yeterli gelecek ama konular bitince su gibi akıp gidecek sayfalar. ben 5 günde tarih soru bankası bitirdim. hesap edin. bu abartı ama çok hızlı tükenecek kaynaklarınız. o yüzden telegram gruplarını takip edin, özellikle çalışma grupları var. orada aradığınız her şeyi bulabilirsiniz. pdf formatında gidin çıktı alın, üniversitesilerde veya çevrelerinde çok ucuza kitabın üçte biri fiyatına çıktı alabilirsiniz. herhangi bir dikkat dağınıklığı yapmayacak derseniz tablet alın kendinize ortalama bir fiyata, sonrasında her şeyi onun üzerinden çözebilirsiniz. tg denemelerini bunun dışında tutuyorum çünkü deneme çözerken olabildiğince sınav ortamını yakalamaya çalışın.

buraya kadar genelgeçer şeylerden bahsettim. şimdi dersler özelinde konuşmak istiyorum

türkçe

kitap okumanın faydasını burada göreceksiniz. ben sık sık kitap okurdum o yüzden son iki ay kala çalıştığım türkçeden 28 net yaptım. bir yanlışım vardı o da mantık sorularının sonuncusu, tamamen dikkatsizlikten. aker kartal hoca var onun dil bilgisi anlatısını seviyorum. rüştü diye biri var ama onu pek sevemedim. söylediği şeyler mükemmel ipuçları ancak soru tipi ezber gibi oluyorsunuz. son zamanlarda ösym zortlatıyor, aman dikkat. yeni tarzlar geliştirdi.

kitap okuma konusuna tekrar gelmek istiyorum. sırf sınav için kitap okunmaz, hem yeterli okuma yapamazsınız hem de pek işe yaramaz. bu dediğim süreç en az üç beş yıllık düzenli bir okuyucu iseniz geçerli olur. çünkü sınav zamanı okumak için pek vakit bulamazsınız. o yüzden türkçede tavsiyem bol bol deneme çözün. her gün bir adet türkçe denemesi çözün. dil bilgisi konusunda asla korkmayın çünkü piyasada çözdüğünüz çoğu yayından daha kolay ösym'nin dil bilgisi soruları. ama paragrafa dikkat. kaliteli yayın alın. bu konuda önerim de kadir gümüş. özellikle ters köşe kitabındaki paragrafların kalitesi mükemmel. sözel mantık içinde son bir ay her gün en az 10 tane soru çözerek gidin. zaten o pratiği oturtacaksınız. tablo çizme vs.

matematik

genel olarak en çok zorlanılan alan. benim için de öyleydi. spesifik olarak şunu şunu yapın veya şu kişileri dinleyin asla diyemem çünkü matematik öğrenimi gerçekten özel bir ilgi istiyor. ben mesela ilyas hoca'dan dinledim ama yeterli altyapım olmadığı için sanki soru tipi ezberliyorum gibi geliyordu. nitekim çözdüğü soru tipleri dışında bir soru ile karşılaşınca afalladım. o yüzden matematikte kendinize önce bir hedef belirleyin. ben 15 demiştim. ki 15 de oldu. 28+15=43 net genel yetenek. bu mottoda ilerleyin.

bir sene için çalışacaklara özellikle matematiğin ilk 10 sorusunu kaçırmamalarını tavsiye ediyorum. burası anahtar çünkü gerçekten altyapı yoksa ve zeki biri değilseniz o problem sorularının içinden çıkamazsınız. ösym eskisi gibi sormuyor, problem soruları çok karmaşık geliyor, çözümü çok basit ancak anlaması sıkıntı. o yüzden altyapı yoksa bu sorulardan bir iki tane yaparsanız öpün başınıza koyun. temel soruları kaçırmamak için de bol bol test çözün. eski çıkmış sorulardan uzak durun çünkü inanılmaz basit. yanılırsınız. son beş yılın çıkmış soruları yeterli olur bunun için. onun dışında kaliteli yayınların branş denemelerini ve soru bankalarını alın. bu on soruyu kazasız belasız atlatmaya bakın. ve şekil sorularını kaçırmayın. sınav sonuna da bırakmayın. şöyle gidin. önce ilk ona bakın sonra hemen şekilli soruya geçin. çünkü çözme ihtimaliniz çok yüksek. problem sorularına dalarsanız zaman kontrolünüzü yitirirsiniz. 

grafik sorularına aman dikkat. o salak yayınların soruları gibi sorular gelecek diyorsanız yanılıyorsunuz. size verilen rakamlar 10, 100, 200 vs. olmayacak. ösym özellikle grafik sorularında ondalık sayılar ile çalışmayı seviyor. bu tarz soru tiplerine önem verin. böylesi kek soruları kaçırmayın. kaçırma sebebiniz ondalıklı sayılar ile çalışmamanız. dikkat... geometri soruları içinde mutlaka bir tane kolay soru olur. bir sene çalışacak biri geometri sorularını çözer ama şöyle diyim zaman yetmez. çünkü çok karmaşık. (bu söylediklerim matematik ile arası kötü olan kişiler için geçerli yoksa branşı matematik, fen olanlara lafım yok.) kendinizi yakın hissettiğiniz konuyu çalışın, en az bir doğruyu kovalayın. benim şansıma üçgende açı ve kenar soruları geldi. iki yaptım. ama her zaman olmaz bu.

tarih

en kilit nokta başta da dediğim gibi tarih merakı. varsa işiniz çok kolay. yoksa bir sene sıkı çalışın, soru kaçırmayın. ikinci söylemek istediğim nokta ses kaydı alın. ben bu şekilde yaptım ve çok verim aldım. yatarken, yolda giderken aldığım ses kayıtlarını dinledim. bu sayede telefonunuzu da verimli kullanabilirsiniz. ramazan hocadan konuyu dinlerdim ki kendisi sınava yönelik bence en iyi tarih anlatıcısı, sonrasında soru çözerdim. kısa süre sonra kendi kendime az önce öğrendiğim konuyu ses kaydı olarak anlatırdım ve aldığım notları elimde tutardım ki eksik yerleri tamamlayayım. ancak cümleleri kişiselleştirin, hocanın ağzından anlatmayın. mesela ben kendi kendime yükselirdim, misal "sümsük selim, gelmiş saraya, ne saraydan çıkmış ne başka bok yemiş. ne kadar soytarı varsa doldurmuş orduya, ülkenin içine sıçmış" derdim. cümleler tamamı bu şekilde olmasa da kendinizden bir şeyler katın böylece daha kalıcı olur.

ikinci nokta ise zihin haritası tekniğini kullanın. her konuda olmaz ancak belli bir kronolojik sıra gereken yerlerde çok faydası olur. bunu eğitim bilimlerinde de sık sık kullanabilirsiniz. örnek olarak görsel yükleyeyim ki zihninizde daha da netleşsin:

atatürk dönemi türk dış politikası:

şu resme bakarak bu konuyu taa en başından anlatırım. çünkü bu şekilde yapılan öğrenmeleri kalıcı oluyor. bu tekniği sık sık kullanın.

tarih için diyeceğim bir diğer çalışma tekniği ise yerleştirme yöntemi. başka adı da olabilir. bu da şu: evde kullandığınız güzergaha, osmanlı padişahları olabilir veya milli mücadele dönemi olabilir size kalmış, notları kağıtlara yazarak asın. bu sayede yemeğe giderken, tuvalete giderken, kısaca oralardan geçerken göz atın. bu şekilde zihninizde kalıcı bir yer edinir. özellikle görsel hafızasına güvenen insanlar için birebir. buraya gif olarak bırakıyorum, daha net anlaşılsın:


bazı bilgileri unutmamak adına tavsiyem, sınava bir iki hafta kalana kadar elinizden soru bankası eksik olmasın. sizler zaten son iki ay kala artık tg denemeleri çözeceksiniz ancak tarih ve coğrafyadan soru bankaları sürekli yanınızda olsun. çözün. tg denemelerinde konuların kapsayıcılığı size zarar verebilir.

coğrafya

tarih gibi bu derse de ilginiz yoksa yine bir senenizi iyi çalışma ile ayırın. coğrafyada en temel nokta giriş konusu da sayılan dünyanın konumu vs. bu konuyu öylesine idrak edin ki, başkalarına anlatabilecek düzeye gelin. burası çok önemli. soru kaçırmayacak düzeydeki kastım 1000 soru varsa bu soruların en az 998 tanesini doğru yapın. o kadar iyi öğrenin. böyle söyleyince zor gibi gelebilir ama mantığı çok kolay. eğer burayı idrak ederseniz ilerleyen konuları anlamanız çok çok kolay olacak. coğrafi konuma bakarak birçok konunun sorularını çözebileceksiniz.

ikinci nokta, coğrafya demek harita demek. mutlaka kendi haritalarınızı oluşturun. hazır şablonlar var, onları siz doldurabilirsiniz, bunların bulmaca gibi olanları var bu ders çalışmayı bir oyun haline dönüştürebilirsiniz. bir de ezber yaparken her zaman az olanı seçin. mesela bir yerde şu vardır bu vardır diye değil de ne yoktur gibisinde. veya olan şeyler çoktur bu sefer de olmayanı ezberleyin. atıyorum dağlar konusu. zibilyon tane kıvrım dağ var, tek tek olmaz. o yüzden sayısı daha az olan, kırık dağ ve volkanik dağları ezber yapın. bunlar dışındakilere de kıvrım dersiniz. bu ösym de çok şaşmaz o yüzden rahat olun. haritalarda örnek görseli de yükleyeyim:



vatandaşlık

gerçekten son iki ay halledilecek bir konu. bunu sona bırakmanızdaki avantaj şu, asıl baba konuları öğrenmeye çalışırken aradan çıkıntı oluşturmaz size. zaten son iki aya konu bırakmayacağınız için beyniniz daha dingin olur o yüzden vatandaşlığı öğrenmek kolay olur. bol soru çözerek de pekiştirme yaparsanız. ayrıca ösym'nin sorduğu vatandaşlık soruları çok benzerdir, çıkmış soru çözmeyin sakın, paso kanun değişiyor zortlarsınız :) güzel bir iki kaynak ile bu işi halledersiniz. ve çoğu zaman soru kökünde cevap olur bu da vatandaşlığın hoş yanı :) her zaman değil tabii de o kendini belli eder :)

eğitim bilimleri

eğer alan sınavınız yoksa yani benim gibiyseniz en önemli kısım bence burası. zira ben çalışmaya başladığım zaman, bu ne lan demiştim. ve tam bir ayım araştırma yapmak, neyi nasıl ne şekilde öğreneyim, nerden başlayayım demekle geçti.

kesinlikle iyi bir plan yapın eğitim bilimlerinde başlamadan önce. benim tavsiyem konuları bitirerek ilerleyin. yani önce gelişim psikolojisi, öğrenme psikolojisi, program geliştirme, öyt, ölçme ve değerlendirme, rehberlik, sınıf yönetimi, materyal tasarımı olacak şekilde bir sıra yaptım kendime.

çalışma şekliniz bu şekilde olabilir. ben gelişim ile başladım ve çalışırken soru çözdüm, bitirince branş denemesine başladım. sonra öğrenmeye geçtim, öğrenmeyi çalışırken yine gelişimden branş denemesi çözmeye devam ettim. buradaki amaç şu. branş denemesi çözerken bazı konuları eksik veya yanlış öğrendiğinizi farkedeceksiniz. bazıları size konu çok çalışma diyebilir ancak çalışın. çünkü çok nankör bir ders, ve şıkların hepsi size öyle mantıklı gelecek ki eksik veya yanlış öğrendiğiniz şey mutlaka sizi yanıltacak.

mesela gelişim süreklidir ve gelişim nöbetleşe devam eder. şimdi sen burada bir şeyi yanlış öğrenirsen sınavda bu iki seçenekte sana mantıklı gelecek. o yüzden böyle kavram yanılgısı çektiğiniz başlıkları bir kağıda yazın ve çalıştığınız ortamda bir yere asın. zamanla zaten bu yanılgılar giderilecek.

kısacası, çözdüğünüz sorularda yanlışı tik atıp geçmeyin, doğrusunu öğrenin. sürekli yaptığınız bir yanlış ise mutlaka bir yere not edin, karşınızda dursun.

öncüllü soruları çözerken dikkat edin, ne olduğunu öğrenirken ne olmadığını da öğrenin. mesela rehberlik için hangisi söylenemez mi dedi, bakın ve içlerinden hangisi söylenemezse bunu not edin, illa ki karşınıza gelecektir. bu konuda çıkmış soruları tavsiye ederim. çünkü ösym karıştırılan şeyleri kullanmayı seviyor. ösym neyi kabul etmediyse siz de etmeyin, çünkü bazı aptal kaynakların ettiğini göreceksiniz. uzak durun.

özellikle eğitim bilimlerinde yaprak test almayın. asla ve asla... branş denemesi alın ki en güzeli pegemdir. çoğu reklamlarını sevmem ama adamlar eğitim konusunda mükemmeller, umarım aynı kadro hazırlamıştır yeni kitapları da.

burada da zihin haritası tekniğini kullanabilirsiniz. mesela ben freud'un dönemlerini bu şekilde ezberledim ki sınavda da geldi ve doğru yaptım. hâlâ daha bu resim aklıma geldikçe konuyu anlatırım. şöyle görseli bırakayım:


öabt deneyimim olmadığı için bu konuda ne söylesem boş, o yüzden es geçiyorum.

genel itibarıyla söyleyeceklerim bu kadar.

genel olarak çok geç başlanan tg denemelerine herkesten önce başlayın. yanlışınızdan korkmayın. ben eğitimde 38 ile başladım ve 68 ile bitirdim. yılmayın. bu diğer dersler için de geçerli. deneme çözmek size çok katkı verecektir. yanlışlarınızdan kaçmak yerine bunları not alın ve doğrusunu öğrenin.

çıkmış soruları çözerken dikkat edin, çok eskiye gitmeyin. çünkü son zamanlarda sorular sorular ile on on beş yıl önce sorular sorular çok farklı. aldanırsınız. bu denemeleri kendinizi görmek için değil de konuları bitirmeye yakın bir başlangıç olarak görün. kendinizi gerçekten görmek istediğiniz zaman son beş yılın denemeleri ile tg demelerini çözün. bu da dediğim gibi telegram gruplarında mevcut. mutlaka ama mutlaka edinin. linki buraya koymak istemiyorum, ne olur ne olmaz. isteyene link atılır.

son olarak hepinize şimdiden kolay gelsin diyorum, umarım faydalı şeyler yazmışımdır. yazımda fark ettiğim çok fazla kaynak önerisi yapmamış olmam, ancak önemli gördüğüm kişileri yazdım. onun dışında kalanlar içinse herhangi bir youtube kanalında gördüğünüz kişiler yeterli olacaktır:

türkçe: aker kartal, kadir gümüş
tarih: ramazan yetgin
coğrafya: engin eraydın
vatandaşlık: esra özkan
eğitim bilimleri : sistematik olarak en iyi anlatan benim hocam kanalı. bunları takip etmeniz konu anlatımında yeterli olacaktır.

ekleme: güncel bilgiler ile ilgili bir şeyler söylemeyi unutmuşum. gerçekten acı çekerek izleyeceğinizi biliyorum ancak a haber'in siyaset dışında kalan haberlerini takip edin. ne kadar yerli ve milli olacak şey varsa en iyi bunlar haber yapıyor. gözünüze gözünüze sokar. ben hiçbir haber kanalında denk gelmediğim antarktika'daki türk üssü haberine bu kanalda denk geldim :))) o yüzden faydası olur diye düşünüyorum. diğerleri tamamen şans. bunun dışında düzenli haber izleyicisi olun; hem dinlenmiş, hem de dünyadan haberdar olmuş olursunuz. akşam ana haber bültenlerini takip etseniz yeterli. ilginç gördüğünüz şeyleri not alın tabii ki.