TEKNOLOJİ 20 Temmuz 2017
24,8b OKUNMA     925 PAYLAŞIM

Kusursuz Gökyüzü Fotoğrafları Çekmek İsteyenler İçin Fotoğraf Makinası İpuçları

Sözlük yazarı ''hooker with a penis'', gökyüzü fotoğrafı çekmek isteyen ancak hangi makinanın kendisi için daha iyi olacağını bilemeyenler için amme hizmeti yapmış.
iStock.com


"astrofotoğraf için şu makina uygun mudur?" denildiğinde bakılacak bazı kriterler:

- yüksek iso/asa desteği var mı? varsa, yüksek ıso/asa ile performansı nasıl? gürültüsü çok mu?

- bulb modu var mı?

dslr'dan bahsediyorsak zaten olmalı, ama bazı giriş seviyesindeki makinalarda 30 saniye veya 1 dakika gibi limitler olabiliyor.


- makinayı uzaktan kontrol edebiliyor musunuz? 

radyo alıcı, cep telefonu, bilgisayar ile bağlantı kurabilmesi iyi bir şey. hem pozlama sırasında sürekli deklanşöre elle basmayacağınız için titreme azalır, hem de bilgisayar/cep telefonu ile yapılacak bağlantılarda makinayı programlayabilirsiniz ("10 tane 180 saniyelik poz al aralarında 5'er saniye mola ver" gibi...)

- gürültü önleyici algoritma var mı? varsa, bu algoritma opsiyonel olabiliyor mu? 

açılabilir/kapatılabilir olması iyi bir şey, yazılımla yapılan her şeyi bilgisayarınızla sonradan yapabilirsiniz, bu süre çekimlerde zaman kazandıracağı gibi görüntü işleme algoritmalarında tercih edeceğiniz yöntem ve kalibrasyon verileri kullanmanıza olanak sağlar. buna ek olarak, gürültü önlemeyi donanımsal yapabiliyor mu? (bazı makinalarda uzun süreli pozlamalar için bazı elektronik bileşenleri kapatabiliyorsunuz) (bkz: mosfet/@hooker with a penis)


- üzerindeki sensörün (cmos) kuantum etkinliği (quantum efficiency, türkçesine kuantum verimliliği demek daha doğru olur ama maalesef türkiyede terim böyle oturdu) gibi grafiklerine erişebiliyor musunuz? 

hemen her renk için verimliliği yüksek olması iyi bir şey. bu veriye ulaşamıyorsanız, o makinayı/markayı sorgulamanızda fayda var. makinalara göre kuantum etkinliklerini listeleyen bir yer: http://www.sensorgen.info/ ayrıca işin biraz akademik kısmını merak edenler için şöyle bir makale var: http://articles.adsabs.harvard.edu/…000067.000.html ayrıca (bkz: kuantum etkinliği)

- makinayı harici güç kaynağı ile besleyebiliyor musunuz? veya bu markanın extra pil seçenekleri var mı? 

(bkz: battery grip) özellikle dslr makinalarda cmos kullanılarak güç tüketimi epey azaltılmışsa da (ccd yerine) pozlama demek, enerji tüketimi demek. yeri gelecek yarım saat poz vereceksiniz, pilinizin sizi yarı yolda bırakmasını istemezsiniz.


- aldığınız marka/modelin t-ring adaptörü gibi dönüştürücüleri var mı? 

makinanızı yarın bir gün teleskop odağına takmak istersiniz, t-ring adaptör gerekir. (bkz: t ring)

- bazı makinalarda ekranı gece moduna alabiliyorsunuz veya parlaklığı bir hayli kısabiliyorsunuz.

 şart değil, ama gece çekim yapacağınız için tercih edilebilir bir şey. vizörün üzerini kapatabileceğiniz kapaklar oluyor (canon'larda var mesela), yine şart değil ama tercih edilebilir.


- bazı makinalar (dslr olmayan modeller genelde) raw çekim modunu desteklemeyebiliyor. 

kaldı mı hala böyle modeller bilmiyorum ama bi 10 yıl önce epey yaygındı (sd card'lar pahalıyken). tercih etmeyin. hızlı bir sd card (class 10) alın ve olabildiğince çok raw çekim yapın, güzel bir şey yakalarsanız yarın bir gün basmak istersiniz, jpeg kayıplı sıkıştırma sağlıyor. eserinizi kayıplı saklamayın. (neden class 10? raw veriler büyük olur, karta yazmak zaman alır)

- makinanızın üzerinde gps olması avantaj. 

koordinatlarınızı artık cep telefonunuzdan vs. öğrenebilirsiniz ancak çekim yaptığınız zaman bilgisini hassas bir şekilde exif datasına yazabilmek gökyüzü fotoğrafçılığı için avantaj sağlıyor.


- advanced: yarın bir gün yeni makina aldığınızda bu makina "eski" makinanız olacak. 

en çok da eski makinanız üzerinde deneysel şeyler yapacaksınız. bunlardan yapılan en yaygın ve anlamlı şey, cmos sensörün üzerindeki kızılöte filtreyi traşlamak. şimdi alacağınız makinayla bu tip şeyler yapanlar var mı? ya da başka modifikasyonlar yapanlar var mı? firmware'ini değiştirenler, cihazı hackleyenler. ne kadar çok doküman varsa ilerde bu makina üzerinde deneysel şeyleri daha rahat yaparsınız. şimdiden bir google'layın, aşina olun mevzulara.

bunlar haricinde, iyi lens seçimi, tripod'un önemi, takip motorunun daha da önemi konuları bu entry'nin dışında diye girmiyorum.