BASKETBOL 26 Temmuz 2022
23,7b OKUNMA     186 PAYLAŞIM

LeBron James'in Bir NBA Takımı Kurup Yönetmek İçin Çok Önceden Yaptığı Yatırımlar

37 yaşındaki James, aktif olarak NBA'de oynadığı sırada 1 milyar dolar servete ulaşarak bir ilki başarmıştı geçtiğimiz günlerde. Peki bunu nasıl ve neden yaptı? Buyrun.

lebron james'in ciddi ciddi bir las vegas takımı kurup nba'e kazandıracağı söyleniyor

kendisi bu konu üzerinde uzun zamandır çalışıyormuş da haberimiz yokmuş, olaylar şöyle gelişiyor:

öncelikle bu adam bir milyarder, yani parasını saymak istesek uzun yıllar sürecek kadar parası var. seni beni alır yani o kadar parası var ama milyarder olmasına rağmen henüz bir nba takımı alacak kadar parası yok.

tahminlere göre nba eninde sonunda büyüyecek -ki ben de talebi karşılama doğrultusunda yeni takımların kurulacağını düşünüyorum- ve genişleme doğrultusunda lebron'un 1 milyar doları takım almasına yetmeyecek. bu yüzden tek başına bir takım alması pek mümkün görünmüyor.

işte burada fenway sports group devreye giriyor

fenway sports group şu anda elinde çok büyük spor kulüpleri bulunduran amerikalı bir şirket. bu abilerimizin elinde boston red sox, fenway park, liverpool fc, pittsburgh penguins, roush fenway keselowski racing ve anfield var.

şirketimizin lebron ile ilişkisi 2011 yılına dayanıyor. lebron 2011 yılında liverpool fc'nin %2'lik hissesini alıyor. bu andan itibaren liverpool'un hisse değerleri fırlıyor ve o dönem lebron'un aldığı yaklaşık 6.5 milyon dolarlık hisse şu anda yaklaşık 90 milyon değerine ulaşıyor.

bitiyor mu sizce? tabii ki hayır

geçen sene fsg redbird capital ile anlaşıyor ve şirketin %10'unu onlara satıyor. bunun ardından 750 milyon gibi bir para kazanıyor. ardından lebron iş ortağı maverick carter ile fsg'ye ortak olma kararı alıyor. liverpool üzerindeki %2'lik hissesini %1 olarak fsg'ye transfer ediyor.

peki lebron bunu neden yaptı?

çünkü liverpool'daki %2'lik hissesi fsg'nin %1'lik hissesine denk geliyordu (yaklaşık 90 milyon dolar). o da sadece liverpool fc hissedarı olmaktansa az önce yukarıda saydığım diğer tüm işletme ve takımların aynı anda hissedarı olmayı tercih etti.

fsg 'nin amacı satıştan 750 milyon dolar kazanıp daha fazla nba veya nhl takımı edinmekti. satıştan kısa zaman sonra pittsburgh penguins'i almaları da istediklerini gerçekleştirdiklerini bize gösteriyor.

2 yıl önce minnesota timberwolves'un satışa çıkarıldığında fsg'nin bunun üzerinde çok çaba gösterdiği bilinen bir gerçek ama her nedense bu isteklerinden hızlıca vazgeçtiler. bunun sebebinin şirketin nba'in genişleyeceğine inanması ve bu inanç doğrultusunda hareket ederek bir las vegas takımı kurmayı hedeflediği söylenenler arasında.

peki bu takımı kim yönetecek? tahminlere göre lebron james

lebron'un yaklaşık 10 yılda yapmış olduğu yatırımlar, sahip olduğu hisseler ve ortaklıkları onun gelecek planlamasını (bence) bize gösteriyor. daha büyük şeyler, daha büyük hayaller ve daha büyük başarılar istiyor. aslında tam da michael jordan'ın charlotte hornets'ı satın aldığı gibi. ama bir değişiği.

kaynak sahibi

Alternatif bir görüşü de buraya bırakalım

las vegas için takım olayı 15 yıldır konuşuluyor ve 2025 yılında yeni tv anlaşmasıyla beraber lige eklenecek iki takımdan biri. diğeri seattle.

lebron'un bu takımda pay sahibi olma gibi bir hayali olabilir ama aynı hayali paylaşan 876575754 kişi daha var ve bunların çoğu lebron'un yüz katı değere sahip kişiler veya kurumlar.

yani öyle ben lebron'um falan orda çok sökecek bir şey değil. ki yedirmezler. ha payı olur yüzde iki-üç neyse, aynı zamanda şov olsun diye başkan falan da yaparlar ama o kurulacak takımın değeri zaten daha bismillah 6-7 milyar değerinde olacak. kimse lebron paşamın keyfi yerine gelsin diye o milyar dolarları, o karları bırakmaz.

las vegas için bu arada amerikan futbol takımı muhabbeti de 50 yıldır yapılıyordu en sonunda raiders'ı şehre getirdiler. bana göre boktan bir franchise, gelmeden de öyleydi, hala öyle. bugün satılsa temiz 5 milyarı var. onun için de elli tane eski nfl oyuncusu, hof isimler anıldı sahip olacaklar diye. sonuç, elbette öyle bir şey olmadı.