OTOMOTİV 3 Mayıs 2019
126b OKUNMA     595 PAYLAŞIM

LPG'li Otomobil mi Daha Hızlı Gider, Benzinli Otomobil mi?

Uzun süredir araba kullananlar cevabı sezinleyeceklerdir.
iStock

lpg'li araba, benzinliden daha hızlı gider mi? hayır gitmez. ideal yakıt-hava karışımı sağlandığında benzin daha yüksek performans elde eder.

çünkü lpg, propan ve bütandan oluşur, 3 ve 4 karbonlu hidrokarbon zinciridir.

LPG: Sıvılaştırılmış Petrol Gazı, ham petrolün rafinerilerde damıtılması esnasında veya petrol yataklarının üzerinde bulunan doğal gazın ayrıştırılması ile elde edilen ve basınç altında sıvılaştırılan, renksiz, kokusuz, havadan ağır ve yanıcı bir gazdır.


benzin ise 7-10 arası değişen hidrokarbon zincirlerinden oluşur, en yaygın bulunan 8 karbonlu oktan da yakıtların yanma zorluğunu ifade eden oktan biriminin referansıdır zaten.

Benzin: Petrolden imal edilen bir tür yakıt. 150 °C’a kadar ham benzin, 150-250 °C’a kadar gaz yağı, kerosen, jet yakıtı, 250-350 °C’a kadar dizel yakıtı, 350 °C’dan sonra da ağır yağlar elde edilir.

lpg, benzinden daha yüksek oktan değerine sahiptir, daha çok sıkıştırılabilir, ancak molekül başına yanma tepkimesinde parçalandığında benzin kadar çok enerji ortaya çıkaramaz. sıkıştırma oranı ve hava-yakıt oranı da önemli. arabanız çok yakıyorsa tüp taktırmak yerine turbo taktırın, bokunu çıkarmazsanız hafif bir turbo, piyasadaki tüm fabrika çıkışı benzinli araçlarda (turbo benzin wv hariç) hem yakıt tasarrufu hem de daha iyi performans sağlayacaktır.

fabrika çıkışı bir benzinli motordan daha iyi performans verebilir bir lpg dönüşümü, ama bunun sebebi lpg'li sistemin sıkıştırma oranı ve yakıt-hava oranı ayarlandığı için olabilir ancak, ve çok daha fazla yakıt maliyetine sebep olur. eşit şartlar altında sadece yakıt türü kıyaslandığında lpg'nin benzin'e yaklaşabilecek bir performans vermesi mümkün değildir.


ekleme: kimya bilmeyenler için; hidrokarbonlar gibi organik moleküllerde, karbon zinciri uzadıkça yanma tepkimesinde daha çok enerji açığa çıkar. bunun sebebi molekül başına daha fazla tepkime sonucu ürün oluşmasıdır. benzinde de lpg'de de alkan grupları kullanılır, bütün bağları tekil bağlardan oluşur ve bir oksidasyon/yanma tepkimesinde basit su (h20) ve karbon dioksit açığa çıkarır. ne kadar ekmek, o kadar köfte misali, ne kadar çok karbon ve hidrojen varsa molekül başına, yandığı zaman da o kadar çok enerji açığa çıkacaktır.

LPG'li Araç Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler