OYUN 8 Ekim 2020
15,6b OKUNMA     305 PAYLAŞIM

Marvel Contest of Champions'ta Sıfırdan İyi Bir Seviyeye Geçmenizi Sağlayacak Öneriler

2014 çıkışlı mobil dövüş oyunu Marvel Contest of Champions, franchise'ın hakkını veriyor ve oyunculara güzel anlar yaşatmasını biliyor. İşte taktik, öneri ve ayrıntılar.


oyunda strateji, tüyo ve karakter kısımlarında en hızlı ve verimli ilerleme yollarını anlatacağım

oyunda ilerlemek çok kolay. birkaç yıldır oyun deneyimime dayanarak elden geldiğince yeni başlayanlara ve orta seviye oyunculara yol gösterecek bir şeyler karalamak istiyorum. yazdıklarım ileri seviyelerdeki oyunculara çerez gelebilir ama oyunu ilk yüklediğimde bu yazıyı okusaydım çok faydalı olurdu. 

evet arkadaşlar, oyunumuz online fakat farklı bir kullanıcı ile anlık savaşamadığınız, adında da anlaşılacağı üzere marvel dünyasının karakterlerinden oluşan bir hikaye serüveni.

oyunun ismi marvel ama marvel hastaları için pek sevindirici olmayan bir mevzu var. oyunda marvel den tüm karakterler yok. ayrıca marvel dışında pek çok karakter var. en son olarak da marvel karakterleri maalesef çok kuvvetli değil. bunun sebebi de, oyuna yeni katılan her karakterin genelde imbalanced (çok kuvvetli) olması. marvel karakterleri de oyuna ilk başta dahil olduğu için haliyle sonra gelenler daha kuvvetli oluyor.

oyundaki temel prensip, elinizdeki karakterlerle belirli bölümleri geçerek kazandığınız ödüllerle yeni karakterler kazanıp, elinizdeki karakterleri de geliştirerek daha zorlu bölümlere katılmak.

oyunda klasik bir hikaye kısmı var ve bunu geliştikçe bitirerek çeşitli ödüller kazanıyorsunuz. bunun yanında arenalar, aylık etkinlikler, ittifak etkinlikleri yer alıyor.

oyunun sahibi ve geliştiricisi (bkz: kabam) özellikle pandemi döneminde pek çok etkinlik yapıyor ve 24 saat oyunu oynayabiliyorsunuz.

oyunda 6 farklı sınıftan oluşan 185 karakter bulunuyor. 27 bilim, 32 beceri, 34 mutant, 29 teknoloji, 34 kozmik ve 29 mistik karakter şeklinde bir karakter dizilimi var. her sınıfın bir sınıfa karşı atak bonusu özelliği bulunuyor. karşıdaki rakibin sınıfına göre üstün olduğunuz sınıfta bir karakter seçerseniz belli bir yüzde üzerinden atak puanınız yükseliyor.

kozmik > teknoloji > mutant > beceri > bilim > mistik > kozmik > teknoloji ... şeklinde giden bir sınıf üstünlüğü sıralaması var.

oyundaki karakterlerin 1-2-3-4-5-6 yıldız şeklinde can ve atak gücü olarak gelişmiş versiyonları bulunuyor. oyuna başlarken 1 yıldız karakterle başlıyorsunuz ve ilerledikçe aynı karakterlerin yüksek yıldızlılarını kazanarak oyuna devam ediyorsunuz.

macera

oyunun hikaye kısmı 6 sahneden oluşuyor. sahnelerdeki bölümleri geçerek oyunda bir ünvan kazanıyorsunuz ve bu ünvanlar size oyundaki bazı ayrıcalıklardan faydalanma imkanı sunuyor. sırasıyla;

1. sahne 4. bölüm - meydan okuyucu (challenger)
2. sahne 4. bölüm - yarışmacı (contender)
3. sahne 4. bölüm - tescillenmiş (proven)
4. sahne 4. bölüm - fatih (conqueror)
5. sahne 2. bölüm - koleksiyoncunun parçası olmayan (uncollected)
6. sahne 1. bölüm - şövalye (cavalier)

sahneler ve bölümlerin zorluk seviyeleri siz ilerledikçe artıyor. bölümleri geçtikçe kristaller kazanacaksınız ve bunları açtıkça yeni karakter açacaksınız. elinizdeki karakterleri geliştirerek daha ileri seviye bölümleri geçmek için kullanacaksınız.

aylık maceralar

oyun genelde her ay yeni bir aylık hikaye tarzında etkinlik yayınlıyor. süre dolmadan etkinliği tamamlarsanız, kristal parçaları, karakterleri geliştirmek için kullanılan ürünler ve para vs kazanıyorsunuz. burada her oyuncu için zorluk seviyeleri düşünülmüş ve seviyenize göre etkinliğe girebiliyorsunuz.

özel maceralar ve geçmişten sayfalar

özel maceralarda seviyenize göre oynayabileceğiniz ve size temel katalizör parçaları, sınıf katalizör parçaları, para vs veren bölümler var. geçmişten sayfalar kısmında kalıcı şekilde normal ve varyant şeklinde 2 zorluk seviyesinde maceralar var. bu kısımlarla da keşif yaptıkça sizlere karakterlerinizi geliştirmek için ürünler alabileceğiniz hediyeler bulunuyor. normal kısmı çok kolay ama varyant çok zor, bunu bilin.

günlük maceralar

bu kısımda karakterlerinize rütbe atlatmak için gerekli olan temel ve sınıf katalizör parçalarını bulabilirsiniz. her sınıf için 1 gün süren görevler var. gün bittiğinde farklı bir sınıf için etkinlik başlıyor ama temel görevler her gün yenileniyor.

arenalar

arenalar kısmında 3 karakterle girerek 3 gün veya 1 gün boyunca topladığınız puanlara göre size karakter ve kristal parçaları veren etkinlikler var.


ittifak macerası ve savaşı

oyunda maksimum 30 kişiden oluşan ittifaklar var. bu kısımda ittifaklara katılarak sizlere verilen görevleri yerine getirip sınıf katalizörü veren veya marketten pek çok ürün alabileceğiniz şöhret puanları kazanabilirsiniz.


stratejiler ve tüyolar

bu kısım bu yazıyı yazma sebebim. burada size en kısa sürede ve en verimli şekilde nasıl ilerleyeceğinizi anlatmak istiyorum.

* oyunda maksimum 60. seviyeye ulaşabiliyorsunuz. en fazla deneyim puanı veren kısım "sahneler". 60. seviyeye gelmek için sıklıkla buradaki bölümleri bitirmelisiniz.

* açtığınız kristallerde çıkan karakterler ve yıldız seviyeleri tamamen şans. ama her karakterin gücü birbiriyle aynı değil, bu yüzden elinizdeki hangi karaktere yatırım yapacağınız sizin elinizde. en alttaki kısımda oyundaki karakterlerin güç seviyelerini kategorilere ayırarak yazacağım. elinizdeki en güçlü karakterlere yatırım yaparak daha hızlı ilerleyebilirsiniz. bazı karakterlere yatırım yapmanın hiç mantığı yok çünkü çok zayıflar. bu yüzden elinizde hiç güçlü karakter olmasa bile gelmesini bekleyin.

* oyuna yeni başladıysanız 6 yıldız karakter gelene kadar elinizdeki ürünleri bekletmeyin. seviyenize göre doğru hamleleri bekleyin. artık 5 yıldız kristalini açmaya başlayan biriyseniz, bu saatten sonra 3* ve 4* karakterlere yatırım yapmanıza gerek yok. örnek veriyorum ben şu an 5* ve 6* karakter açmaya başladım. bu saatten sonra 4* ve altındaki karakterleri hiç geliştirmiyorum.

* kötü de olsa kesinlikle bir ittifaka katılın. ittifak maceraları ve savaşlarından gelen ödüller çok değerli. zamanla seviyenize göre daha ittifaklar bulacaksınız.

* bulunduğunuz ittifakın en iyi oyuncusu iseniz, o ittifaktan ayrılma ve daha iyisine geçme vaktiniz gelmiştir. ittifak bu oyunda gelişim için en önemli 2 kriterden biri bence. diğer en önemli kriter ise arenalar.

* karakter kazanmasanız bile sınırsız arena kasın. aşama noktalarında verilen kredi, kristal parçaları ve diğer ödüller çok faydalı.

* elinizde her sınıftan en az 1 tane iyi karakter olsun. yani sadece bilime abanmayın. 6 sınıftan da elle tutulur, geliştirilmiş karakter iyidir.

* bol bol karakterle alakalı youtube'da video izleyin. karakterlerin kendine has oynama teknikleri var ve karakterinizi tanıyarak oynamak inanılmaz fark ettiriyor.

* üstte de belirttim ama karakteri tanımak çok önemli. karakterin bağışıklığı, savaş esnasında karakteristik özelliklerini ortaya çıkarmak için gerektiği şeyleri bilmek size çok fayda sağlayacak.

* aynı yıldızlı aynı karakterden kazanırsanız, karakter kopyalanmış oluyor ve özel karakteristik özelliği aktif hale geliyor. bu kısım bazı karakterler için olmazsa olmaz seviyesinde önemli.

* siper yapmayı bilin. düşman size atak yaparken son anda savunmaya geçerseniz siper yapmış olursunuz ve karşıdaki karakteri belli süre sersemletirsiniz. oyundaki en önemli hareketlerdendir. bunun için ustalık kısmında beceri bölümünde siperi aktif etmeniz gerekir.

* bağışıklığı olan karakterleri bilin. takımınızı kurarken çok önemli bir nokta. ayrıca bağışıklığı olan karakterler daha değerlidir. çünkü ileriki bölümlerde çok fazla hasar veren zayıflatıcılar bulunuyor.

* oyunu uzun süre oynamayı planlıyorsunuz en az "uncollected" unvanı almanız iyi olacaktır. ünvanın verdiği günlük hediyeler ve ya etkinlik hediye kısıtlamalarının bu seviye için açılması hızlı gelişmenizi sağlar.

* oyundaki her karakterin en az bir antisi var. karakterlerin özelliklerini ve bulundukları karoların özelliklerini iyi okumak çok önemli. 


karakterler

bu kısımda karakterleri güçlerine göre sıralayacağım. 1' den 8' e kadar gruplar olacak ve 1 en iyi, 8 en kötü olacak şekilde sıralanacak. tavsiyem 1. ve 2. sınıf karakterlere yatırım yapmanız. eğer elinizde yoksa bekleyebilirsiniz ama özellikle 5 ve altındaki sınıflarda bulunan karakterleri yükseltmek hiç işinize yaramayacak.

karakterlerin yanlarında harflerle ifade ettiğim, güçlerine güç katacak veya güçlü olmalarının sebebi olan ifadeleri koydum. bunları alt tarafta açıkladım.

a - kopya karakter gerektirir
b - yüksek özgünlük gerektirir
c - sinerjiyle çok daha etkilidir
d - aynı haritada görev yaptıkça gelişir
e - oyun yeteneği gerektirir
f - kanama/zehir ustalıklarıyla etkilidir

1. sınıf

colossus (abc)
domino (cf)
omega red (abcf)
namor (abf)
archangel (a)
sunspot
doctor doom
aegon (abdf)
nick fury (ae)
corvus glaive (df)
captain marvel movie (acf)
ghost (cef)
warlock (f)
guillotine 2099 (de)
void (ab)
captain america infinity war (abc)
quake (e)
human torch (c)
thing (ce)

2. sınıf

havok
wolverine weapon x
magneto
sabretooth (cd)
symbiote supreme
longshot
black widow claire voyant (f)
sorcerer supreme
magik (ef)
spider-man stealth
blade (ac)
hit monkey (f)
medusa (ac)
venom
venom the duck (d)
cull obsidian (abd)
spider-man stark (a)
sentinel (af)
guardian (abf)
hulkbuster (ae)
she hulk (e)
red guardian (ab)

3. sınıf

iceman (f)
emma frost (f)
wolverine (a)
ghost rider (af)
doctor voodoo (ae)
morningstar (df)
mojo (ab)
scarlet witch (ab)
tigra (abe)
sasquatch
gwenpool (a)
night trasher (abc)
black widow movie
killmonger (ab)
proxima midnight
vision aarkus
silver surfer (abe)
star lord (a)
darkhawk (abcf)
iron man infinity war (ace)
doctor octopus (ae)
gladiator hulk
luke cage (c)

4. sınıf

wolverine x-23
mister sinister (ab)
old man logan (ab)
storm pyramid x
mephisto (cf)
massacre (c)
ronin (ef)
winter soldier (c)
elsa bloodstone
squirrel girl
carnage
hela (ce)
thor (a)
angela
kamala khan (ac)
gamora (c)
vision (af)
mysterio
mister fantastic (abc)
wasp (ce)
red hulk
spider-gwen (c)
hulk (ac)
invisible woman (e)

5. sınıf

rogue
bishop
psylocke (a)
dormammu (f)
the hood
guillotine
man-thing
mordo
taskmaster (abe)
crossbones
black widow (ab)
hawkeye
thor ragnarok (abc)
mole man (abf)
black bolt (abc)
the champion
heimdall
annihilus (c)
terrax (ab)
ronan (a)
nova (ab)
nebula (c)
m.o.d.o.k
sentry (acd)

6. sınıf

storm (a)
cable
nightcrawler
beast (a)
goldpool
loki
elektra
daredevil classic (ab)
korg
ms. marvel (a)
captain marvel (a)
phoenix
drax
spider-man symbiote
yondu
punisher 2099
red skull
rocket racoon
kang
ultron (f)
captain america ww2
yellow jacket
electro (a)
ant-man (ac)

7. sınıf

cyclops (a)
gambit
thor jane foster (a)
iron fist (a)
dr. strange (ac)
diablo (ac)
ebony maw
punisher
black panther classic (a)
kingpin
agent venom
black panther ciwil war (c)
karnak
king groot (a)
thanos
green goblin
civil warrior
vulture
howard the duck
captain america classic
spiderman classic

8. sınıf

deadpool x-force (a)
unstoppable colossus
juggernaut
falcon
daredevil netflix
moon knight
superior iron man (a)
venompool
groot
ironman (a)
war machine
iron patrion
spider-man miles morales
rhino
joe fixit
abomination

kopya karakter: elinizde bulunan bir karakterin aynı yıldızlı halini tekrar açarsanız karakter kopyalanmış olur ve karakteristik özelliği aktif olur. nick fury'nin kopyalanınca çift canlı olması, siper yememesi buna en uygun örnektir.

özgünlük: kopya karakterin 1-200 arası özgünlük seviyesi vardır. karakteri kopyaladıkça veya özgünlük taşı kullandıkça özgünlüğü artar. karakteristik özellik daha baskın hale gelir.

sinerji: bazı karakterlerin yan yana gelmesi ile ekstra özellikler altif olur.

kanama/zehir: ustalıklar kısmında sıvı cesaret ve çift taraflı özellikleri aktif ederseniz atak yüzdeniz artar fakat oyun başında %10 sağlık kaybettirecek kadar kanama ve zehir yersiniz.


en iyi 10 karakter

en iyi karakterler genelde yüksek hasar verebilen, bağışıklıkları ve iptal yetenekleri bulunan karakterlerden oluşur. oyunda bir seviyeden sonra milyon cana sahip rakiplerle karşılacaksanız. bu yüzden elinizdeki karakter hem yüksek hasar verebilmeli hem de ayakta kalabilmeli.

dr doom: özellikle rakibin güç barını kontrol etmek istiyorsanız gerçekten harika bir karakter. yüksek blok becerisi, kritik direnci ve zırh gücü var.

captain america infinity war: üzerinde kinetik yük ve hiddet biriktirebilir. bu yüzden kısa sürede çok yüksek hasarlar verebilirsiniz.

corvus glaive: bence oyundaki açık ara en iyi karakter. kendisine verilen görevleri yaptığınız takdirde zaten elindeki kılıçla vurduğu her darbe kritik olan bu canavar iyice yüksek hasar verir.

omega red: hem zehir bağışıklığı vardı ve hem de kanamaların sadece %10' unu alır. ayrıca rakibin yanında bulundukça üzerlerine ölümcül doz uygular ve otomatik hasar veren bir yük oluşturur. ayrıca rakipten can çalabildiği için her yerde kullanılabilir iyi bir karakter.

hyperion: çok hızlı güç barı dolduruyor ve ağır hasar verdikçe hiddet biriktirdiği için kozmiklerin efsaneleri arasında yerini alıyor. 7 8 kadar hiddet biriktirdiğiniz takdirde karşıya ciddi hasarlar verebiliyorsunuz. ayrıca iyileştirme özelliği ve zehir bağışıklığı var.

warlock: kanama, zehir, ani soğuk ve donmaya karşı bağışıklığı var. ayrıca rakibin güç barını emebiliyor. zırhı da kırabildiği için gerçekten çok etkili bir karakter. kopya, özgünlük ve sinerji gerektirmediği için çok seviyorum bu vatandaşı.

aegon: kullanması zahmet ve emek isteyen bir karakter. fakat açık darbe almadan kombo sayınızı çok yukarı taşırsanız bu karakteri durdurmanın yolu yok. uzun görevlerde olmazsa olmaz bir karakter. kombo sayacınız arttıkça verdiği hasar artıyor.

nick fury: kopyalanmış bir nick fury tam bir baş belasıdır. kopyalı hali çift canlı ve ilk canı bittiğinde siper yemeyen, durdurulamaz ve hiddet takviyeli bir hal alır.

ghost: teknoloji sınıfının en iyisi ve belki de oyundaki ilk üçte yerini alıyor.

quake: oyunda kimilerine göre en iyi karakter. oynaması inanılmaz zor ama öğrenince deviremeyeceği rakip yok. sakibe dokunmadan oluşturduğu deprem dalgalarıyla inanılmaz hasarlar verebiliyor.

en iyi 5 karakter

dr doom, captain america infinity war, ghost, corvus glaive, quake


sınıfların en iyi karakterleri

bilim
captain america infinity war, human torch, quake, thing, void

beceri
aegon, nick fury, spider man stealth

mutant
colossus, domino, omega red, namor, archangel, sunspot, havok

teknoloji
ghost, warlock, guillitone 2099

kozmik
corvus glaive, hyperion, captain marvel movie, medusa, venom, venom the duck, cull obsidian

mistik
dr doom, black widow claire voyant, symbiote supreme, longshot, magik

karakter bağışıklıkları

oyunda bazı karakterler kanama, zehir, yanma, donma, ani soğuk ve şok gibi hasar veren etkilere sahiptir. bazı karakterlerde bu zayıflatıcılara karşı bağışıktır. elinizdeki karakterin hangi etkiye karşı bağışık olduğunu bilmek çok işinize yarayacaktır. ana özelliği bu zayıflatıcılar olan karakterle, o zayıflatıcının bağışık olduğu rakip karşısına geçerseniz hezimete uğrarsınız.

kanama bağışıklığı olan karakterler

black widow claire voyant
colossus
darkhawk
dormammu
dragon man
warlock
man-thing
ghost rider
groot
guillotine 2099
iceman
king groot
korg
luke cage
morningstar
nebula
sentinel
thing
ultron
unstoppable colossus
vision

zehir bağışıklığı olan karakterler

abomination
black bolt
black widow claire voyant
captain marvel
captain marvel classic
darkhawk
dormammu
dragon man
warlock
guillotine 2099
hulk
hulk ragnarok
hyperion
iceman
kamala khan
medusa
mephisto
ms. marvel
mysterio
nebula
omega red
red hulk
ronan
sentinel
she hulk
ultron
vision

yanma bağışıklığı olan karakterler

annihilus
black widow claire voyant
colossus
havok
human torch
iceman
mephisto
night trasher
red hulk
silver surfer
sunspot
void
vulture

donma bağışıklığı olan karakterler

annihilus
colossus
warlock
human torch
mephisto
sabretooth
sasquatch
storm pyramid x
emma frost

ani soğuk bağışıklığı olan karakterler

annihilus
colossus
warlock
human torch
mephisto
sabretooth
silver surfer
storm pyramid x

şok bağışıklığı olan karakterler

doctor doom
electro
korg
mole man
silver surfer
storm pyramid x
terrax
thing

bağışıklıklarla beraber en etkili karakterler

hyperion
medusa
black widow claire voyant
void
sunspot
havoc
human torch
colossus
warlock
korg
doctor doom
omega red
guillotine 2099