YEME İÇME 12 Ekim 2021
18,4b OKUNMA     367 PAYLAŞIM

Mentol Nasıl Oluyor da Bir Ferahlık Hissi Sağlıyor?

Mentollü şeyler tüketildiğinde gelen ferahlık hissinin tahmin ettiğinizden farklı br çalışma prensibi var.
iStock

sentetik olarak da ürete bilinen mentol aslında nane bitkisinin yağından elde edilen bir kimyasaldır. biz daha çok bu kimyasalı sakızlardan bilmekteyiz fakat birçok kullanım alanına sahiptir. örneğin öksürük şurupları, merhemler-kremler, ağrı kesiciler, diş macunları, böcek ilaçları ve sigaralarda (sanırım bu alandaki kullanımı yasaklandı) dahi kullanılmaktır.

oda sıcaklığında kristal halde bulunabilen bu madde ne yapıyor da bizi ferahlatıyor veya serinletiyor?


bu durumu yaşamanız için, aslında mentolün sizi kandırdığını ve dolandırdığını söyleyebiliriz. bilim insanları bu kandırıkçı kimyasalı bitkilerin daha fazla tüketilmemek adına bir savunma sistemi olarak ürettiklerini düşünmektedir. örnek verecek olursak ıspanak yediğimizde de dişlerimizde bir kamaşma hissederiz. işte bu hislerin oluşumu bitkiyi aşırı tüketilmekten korur ve neslini devam ettirmesini sağlar.


bu dolandırıcının nasıl çalıştığına gelirsek

vücudumuzun her yerinde bulunan sinir hücreleri üzerinde olan ve ortam sıcaklığını anlamaya yarayan duyusal trpm8 reseptörlerine bağlanarak sinir hücresi üzerinde bir gözenek açar, kalsiyum iyonlarının hücreye hücum etmesine neden olur ve beyne mesaj gönderen bir aksiyon potansiyeli (bir çeşit akım oluşturur diyebiliriz basitçe) oluşturur ve sonrasında beyin, bölge sıcaklığının düştüğünü sanır fakat gerçekte böyle bir şey yoktur. yapılan deneylerde sıcaklık ölçen kameralarla bakıldığında böyle bir şeyin olmadığı, sadece beynin bir illüzyon sayesinde kandırıldığı anlaşılmaktadır.

kaynak