HAVACILIK 13 Kasım 2023
8,5b OKUNMA     312 PAYLAŞIM

Meteorolojik Bilgi Almak İçin Kasırganın Ortasına Uçuş Yapan Ekip: Hurricane Hunters

Dünya’da görebileceğimiz en kötü hava koşullarında meteorolojik bilgi toplayabilmek için kasırganın tam ortasına uçuş yapan uçuş ekipleri olan Hurricane Hunters'a yakından bakalım.

hurricane hunters; dünya’da görebileceğimiz en kötü hava koşullarında meteorolojik bilgi toplayabilmek için kasırganın tam ortasına uçuş yapan uçuş ekiplerine verilen isim.

aslında uydular aracılığı ile bir fırtına meydana gelmeden tahmin yapmak için yeterli teknolojiye sahibiz fakat fırtınanın içindeki olup biteni öğrenmek ancak bu uçuşlar sayesinde mümkün oluyormuş.

uçakların fırtınanın merkezine giderek aşağı bıraktıkları dropwindsonde denilen cihazlar, fırtına içindeki basınç, sıcaklık, nem ve rüzgar gibi parametreleri dikey boyutta ölçüyorlarmış ve bu veriler bilgisayar ortamında raporlanıp analiz ediliyormuş:


bu araştırma uçuşları 1946 yılında abd’nin the air force reserve 53rd weather reconnaissance squadron ekibi ile 10 adet lockheed wc-130j uçağı kullanılarak yapılmaya başlanmış. hurricane hunters ismi buradan geliyormuş.

yine abd’de national oceanic and atmospheric administration (noaa) commissioned officer corps ekibi tarafından da bu uçuşlar gerçekleştiriliyormuş. içinde laboratuvar ve gelişmiş radar olan iki adet lockheed wp-3d orion turbo prop uçağını kullanarak fırtınanın merkezine uçuyorlarmış, g-iv gulfstream uçağını kullanarak da 41.000 feet ve üzeri irtifalarda inceleme yapıyorlarmış.


hong kong’dan government flying service de 2009’dan bu yana benzer uçuşlar yaparak araştırma yapmaya başlamış.

neden turbo fan motor yerine turbo prop kullandıklarını ben de herkes gibi merak ettim. fırtına içindeki suyun türbin motorun içine girerek zarar vermesi daha kolaymış, turbo prop bu suyu dışarıda tutmaya daha elverişliymiş. diğer bir neden ise turbo prop uçağı gerekli hıza getirme süresi türbin motor kadar zaman almamasıymış; bu uçuşlarda çok hızlı olmak türbülans sırasında maruz kalınan g kuvvetini artırırken çok yavaş olmak da uçağın stall’a girmesine neden olabileceğinden yaklaşık 210 kt (indicated airspeed) kadar bir sürat tutmaya çalışıyorlarmış. uçuş operasyonu ile ilgili verileri şu iki video’dan edinebilirsiniz:



gerçekten şu pilotların ve araştırma ekibinin cesaretine hayran kaldım. normal bir pilotun kaçınmak için doğal olarak her şeyi yapacağı şu ortama uçmak herkesin yapabileceği bir şey değil.