YEME İÇME 18 Mart 2024
11,7b OKUNMA     197 PAYLAŞIM

Mutfak Şefi (Stand Mikser) Alacaklara Tavsiyeler

Stand mikser, yoğurma makinası veya mutfak şefi, mutfakla haşır neşir olanlar için hayat kurtarıcı bir cihaz. Peki alırken nelere dikkat etmek gerek? Hangi özelliklere bakmalıyız?

mutfak şefi; stand mikser, yoğurma makinası isimleriyle bilinen elektrikli mutfak aleti. mutfak şefi alırken neye dikkat etmeli diye kırk takla attıktan sonra sonunda gönlüme göre bir makinaya kavuştum. arayışta olanlar için birkaç tavsiye-öneri bırakıyorum.

öncelikle döküm olması birinci kriter(döküm olan mutfak şeflerin de iç aksamları plastik oluyor, öğrendiğim bir duyuma göre de son yılların kitchenaid’leri de iç akşamları plastikmiş)

üstü/tabanı plastik mutfak şefleri de ihtiyaç kriterine/bütçeye göre tercih edilebilir. kayınvalidemin makinasının üstü plastikti(haznesi 5lt) 4 su bardaklık kısırı güzel yoğurdu, 5su bardağında zorlandı, daha çabuk ısınıyordu ama iş görüyordu. daha geç ısınması, hamur yoğururken daha az zorlanması için ben döküm tercih ettim.

diğer bir nokta; çelik kasenin litresi. normal bir aile için 4.3 / 4.8 lt gayet ideal. pasta, börek satışı filan yapıyorsanız, yada geniş bir aileye sahipseniz daha büyük hazneye sahip makina tercih edebilirsiniz.

4.3 lt’lik kitchenaid kullanan bir arkadaşıma sorduğumda daha az şeyler yapmak istediğimde daha küçük kaseye ihtiyaç duyuyorum demişti. mantıklı gelmişti. bu sebeple kitchenaid ekstra kase vermediği için direkt onu eledim. 4.8 lt ve 2.9 litre çelik kaseye sahip bir makina tercih ettim. mesela 2 su bardaklık kısır için küçük kaseyi kullanıyorum, kullanışlı oluyor.

sıçratmaz koruyucu kapak da güzel bir özellik. bazısı kancanın takıldığı yere takılıyor, bunu hiç kullanışlı bulmuyorum. sanki plastik koruyucuyu takıp çıkartırken her defasında kıracakmışım gibi hissediyordum. ben de kaseye takılan bir model tercih ettim.

bir diğer önemli nokta wattı. her tavsiyede bulunan wattı yüksek olsun diye bas bas bağırıyor ama yanlış dostlar. watt gücünü değil elektrik üretimini ve tüketimini gösteriyor. yüksek watt vaadine pek takılmayın yani. kitchenaid bile 300watt.

aksesuarlar zaten 3'lü oluyor genelde. yoğurma çırpma ve karıştırma için.

bir de bazı makinaların kısa sürede hamuru topladığını, kasede hiç un bırakmadığını ve kase kenarına hamur yapıştırmadığını söylüyorlar. bu da pek iyi bir kriter değil. bazı makinalarda hamur kancaya yapışıp deli gibi dönüp duruyor oysa glütenin açığa çıkması için bir süre hamurun kase duvarlarına çarpması gerekir. ekmek yapanlar bilir, hamur çarpılarak katlanarak yoğrulur ve glüten ortaya çıktıkça ele yapışmayan bir kıvam alır. almak istediğiniz makinayı kullanıcıların videolarından bir inceleyin, bakın nasılmış.

ekstra olarak çok yönlü aksesuarlar oluyor. dilimleyici, kıyma aparatı, mutfak robotu, blendır, narenciye yada meyve sıkacağı gibi. fiyat aksesuar dengesi açısından belki bu şekilde daha uyguna geliyordur, sizde mutfakta bu aparatları aktif kullanıyorsanız tercih edilebilir.

olmasa da olur ama kasenin tekli tutma sapı benim için önemli bir ayrıntı. kek hamurunu kalıba dökerken bile daha kullanışlı oluyor. bunu söylemeyi unutmuşum, geri döndüm :)

velhasıl konunun bendeki özeti bu. umarım bir fikir verebilmişimdir.

ekleme: ara ara fikir soran yada kullandığım ürünü merak edenler var. ben electrolux’un yan markası aeg mutfak şefi kullanıyorum (almanya’dan alındı)türkiyede aynı modeli electrolux satıyor.

öneri isteyenler için beğendiğim modelleri listeledim. şuradan bakabilirsin. bi kazancım yok arkidişler. şimdiden yazayım.

sondaki 4 ürün döküm, diğerleri plastik aksamlı. plastik aksamlı isteyenlere listedeki bosch’u gözü kapalı tavsiye ederim.