MÜZİK 27 Ağustos 2018
25b OKUNMA     787 PAYLAŞIM

Müzik Dünyasının Ünlü Lanetleri

Müzik dünyasında şarkıcıların, bestecilerin ve grupların başından geçen olumsuz ya da talihsiz olaylar için kullanılan bazı "lanet" tanımları var. İşte onlardan birkaçı.


ikinci albüm laneti (the sophomore album curse/sophomore slump)

ilk albümleriyle büyük başarılar elde eden şarkıcı ve grupların ikinci albümlerinde aynı standardı yakalayamamasını anlatan bir ifadedir. weezer, lorde, evanescence bu lanetten muzdarip birkaç isim.


dördüncü albüm laneti (the fourth album curse)

ilk üç albümleriyle başarılı olan şarkıcıların dördüncü albümlerinin aynı başarıyı yakalayamaması durumunda kullanılan ifadedir. beyonce'nin 4, katy perry'nin witness, rihanna'nın rated r, lady gaga'nın artpop bu lanete örnek albümler olabilir.


27’ler kulübü (the 27 club) 

27 yaşında hayatını kaybeden efsane isimler için kullanılan bir kalıptır. kurt cobain, amy winehouse, jim morrison, jacob miller, brian jones, janis joplin, gary thain bu isimlerden bazıları.


beyaz çakmak laneti (the white lighter curse)

27’ler kulübünde adı geçen bazı şarkıcıların ölümleri esnasında üzerlerinde beyaz çakmak bulunmasının ardından beyaz çakmağın kötü şans getirdiğine dair inancı anlatır. kurt cobain, jimi hendrix, janis joplin ve jim morrison bu lanetin örneklerindendir.


fleetwood mac'in gitarist laneti (fleetwood mac's guitarist curse)

bir ingiliz-amerikan grubu olan fleetwodd mac'in gitaristlerinin sıklıkla değişmesi ve başlarına talihsiz olaylar gelmesi üzerine kullanılan bir kalıp. grubun kurucusu peter green bir süre sonra akıl hastanesine kapatılmış. aşırı meskalin alan yan gitarist jerry spencer grubu bırakarak bir tarikata katılmış. danny kirwan ise konserlerde sorun çıkararak grubu zor durumda bırakmış, sonrasında atılmış ve evsiz ölmüş. sonraki gitaristlerden bob weston sağlık sorunlarından ölürken bob welsh intihar etmiş.


dokuzuncunun laneti (the curse of the ninth)

klasik müzikte dokuzuncu senfonilerini tamamlayan bestecilerin ölmesi ya da onuncu senfonilerini tamamlayamamaları sonucu ortaya çıkan bir ifadedir. en meşhur örneği beethoven iken kurt atterberg, elie siegmeister, alfred schnittke, roger sessions, egon wellesz, ralph vaughan williams, peter mennin, malcolm arnold, david maslanka bu lanetten muzdarip diğer isimler.


nashville laneti (the nashville curse)

abd’nin "müzik şehri" olarak bilinen ve özellikle country müziğe ev sahipliği yapan nashville'de kurulan grupların birçoğunun başarı yakalayamamasını anlatır. nashville kökenli olup ülke ve dünya çapında tanınan çok az grup vardır, lady antebellum ya da florida georgia line bunun nadir örneklerindendir. onların aksine the nearly deads, the silver seas, hot action cop, blue county, forget cassettes, the new schematics, old crow medicine show, blackfoot gypsies gibi onlarca grup müziğin kalbi denilen bir şehirde kurulmalarına rağmen asla tanınmadılar.


en iyi yeni şarkıcı laneti (the best new artist curse/bna curse)

grammy'nin dört büyük ödülünden biri olan "en iyi yeni şarkıcı" dalını kazanan şarkıcıların bu ödülü aldıktan sonra batışa geçmelerini ve bir daha asla o yılki gibi başarılı bir yıl geçirememelerini ifade eder. norah jones, evanescence, carrie underwood, esperanza spalding, bon iver, meghan trainor ve chance the rapper bu lanetten muzdarip isimlerden birkaçı. en ironik örneği ise 2014'te james blake, kacey musgraves, kendrick lamar ve ed sheeran'ın olduğu dalda bu ödülü kazanan macklemore & ryan lewis ikilisidir muhtemelen. aday olan diğer dört kişi kariyerlerinde hızla yükselip yeni başarılar elde ederken macklemore ve ryan lewis piyasadan silinme noktasına geldiler.

Şebnem Ferah Üzerinden Müzik Piyasasının Arkasında Dönenlere Dair Sağlam Bir Dedikodu