BİLİM 14 Nisan 2017
29,3b OKUNMA     890 PAYLAŞIM

NASA, Satürn'ün Uydusu Enceladus'ta Yaşamı Destekleyebilecek Kanıtlar Buldu

NASA, dün yine heyecan verici bir basın toplantısına imza attı. Konusu ise hemen hepimizin ilgisini çektiği Dünya dışı yaşam arayışlarıyla ilgiliydi. Bu önemli basın toplantısının önemli ayrıntılarını ''retroseksuel'' aktarmış.
NASA


gercekten heyecan uyandirici bir gelisme. bu uydularda buz tabakasinin altinda okyanuslarin var olduguna dair iddialar uzun zamandir dillendiriliyordu. bilim ciddi bir istir, iddiayi alir cok net sekilde verilere dayandirana kadar inceler, arastirir, analiz eder. o yuzden normal bir vatandas "e zaten vardi oyle bir sey" diyerek, iddia ile gercek arasindaki farki bilmediginden, cok ciddiye almayabilir.


peki neden onemli bu gelisme?

homo sapiens'ler var oldugundan beridir hayatin kaynagini merak ederiz. hayat nereden geldi, nasil olustu, tesaduf muydu, mucize miydi, planli miydi, bilincli bir yaratik mi tasarladi, uzaydan mi geldi, dunyada mi olustu gibi onlarca sorumuz var. ama bunlarin hic birini cevapliyamiyoruz, simdilik

eger ki bir sekilde uzay boslugunda, bir goktasinda, mars'ta, baska bir gunes sisteminde yani dunya disinda herhangi bir yerde yasama ait bir kalinti, fosil, mikroorganizma gibi yasama ait kanit bulabilirsek bu sorularimizin cok onemli bir noktasini cevaplayabilmis olacagiz: canlilik dunya'ya munhasir degil.

bundan sonraki adimimiz bu sonucu takip edecek sekilde olusan sorularin cevaplarini aramak olur. yasam dunyaya has degilse buraya nasil ve nereden geldi, yasamin kaynaginda yasam nasil basladi gibi.


saturn'un uydusunda okyanus kesfetmemizin bununla ne alakasi var?

bu uydu saturn'un yercekimsel kuvvetiyle fazlasiyla etkilesimde olduklarindan ay'in dunya'da yarattigi gel-git etkisi gibi o uydularda volkanik faliyetler olusmasina sebep veriyor. bu da demek oluyor ki o uydularin bir isinma sistemleri var.

sonuc olarak bugun nasa buzul tabakasinin altinda sudan olusan okyanuslar kesfettiklerini acikladi. yani o okyanuslarda yasam olabilme ihtimali var, yasama elverisli bir ortam muhtemel demek oluyor. dunya'da da yasamin okyanuslarda basladigini dusunursek eger, boyle bir ihtimal iyiden iyiye gucleniyor.


peki gercekten yasam varsa nasil bir dunya ile karsilasacagiz?

bu konuda cidden hic bir fikrim yok. hayalgucum yetmiyor dusunmeye. mikroorganizmadan daha fazlasi da olmayabilir, jules verne'in hayal ettigi gibi vahsi bir denizalti dunyasi da bizi karsilayabilir, denizler altinda gelismis akilli medeniyetlerin sehirleri de olabilir...

asil onemli olan baska bir dunyada yasamin neye benzeyecegidir. 4 bazli dna'lardan mi olusacak; yoksa bambaska bir yapiyla mi... dunya disi hayat ile bizim canliligimiz arasinda baglanti olacak midir, varsa bu akrabaligimizin kaynagi neresi gibi heyecan verici sorulara cevaplar bulabiliriz belki de.


sirada ne var?

nasa eger devleti ikna edebilir ve butce kopartabilirse aynen mars'a gonderilen curiosity gibi bir denizalti robotu gonderecektir. uyduya inis yaptiktan sonra buz tabakasini delip okyanusa girecek ve arastirma yapacaktir.

calismalara su an baslasalar dahi yaklasik 10-15 sene surecektir boyle bir uyduyu gondermek.

her zaman oldugu gibi bilim yavas ama cok emin adimlarla ilerleyecek.