BASKETBOL 14 Haziran 2017
80,7b OKUNMA     1104 PAYLAŞIM

Nasıl Oldu da Eskiden Playoff Yapamayan Golden State Warriors NBA'in En Güçlü Takımı Haline Geldi?

2012 yılında Playoff'lara bile giremeyen Golden State, birkaç yıl içinde oldukça güçlü hale geldi ve son dört yıl içinde üç defa NBA şampiyonu oldu. Peki bu ivmeli gelişim nasıl oldu, neleri doğru yaptılar?
USA Today


hakkında bazılarının "çok güçlü oldular" diye şikayet ettiği, bazılarının "ligin keyfi kalmadı" dediği warriors nba'in draft sistemini kusursuz bir şekilde kullandı. bildiğiniz gibi draft sisteminde en zayıf takım en potansiyelli genç oyuncuları draft havuzundan öncelikli seçme şansına sahip oluyordu.

2009 draft'ında stephen curry'i tyreke evans, ricky rubio, jonny flynn gibi isimlerin arkasından 7. sırada seçti.

Stephen Curry

2011 draft'ında klay thompson'u derrick williams, enes kanter, jan vesely, jimmer fredette gibi isimlerin arkasından 11. sırada seçti. aynı draftta 1 ve 4 numara seçim şanslarını elinde bulunduran cavaliers, 1. sıradan kyrie ve 4. sıradan tristan thompson'u seçti.

Klay Thompson

2012 draft'ında draymond green'i adı sanı duyulmamış birçok nba oyuncusunun arkasından 35. sırada seçerken, cavaliers da 4. sıra seçim hakkını dion waiters ile heba ediyordu.

2013 draft'ında 1. sıra seçim hakkını elinde bulunduran cavaliers anthony bennett'i seçerken, giannis antetokounmpo, c.j. mccollum, rudy gobert gibi isimler çok daha arka sıralardan seçildiler.

golden state warriors'un kusursuz draft seçim hakları onlara, curry, klay ve draymond gibi isimler henüz çaylak kontratındayken başarılı olma şansı sundu. benchlerini de iguodala, shaun livingston gibi tecrübeli ve pozisyonlarında fiziksel üstünlüğü bulunan oyunculardan oluşturup mükemmel bir kadro mühendisliği örneği ile altın şehir 'altın jenerasyonu' yakaladı. benzer bir yapıyı westbrook, harden, durant ile thunder da yakalamış ama yanlış kararlar bu kadronun dağılmasına neden olmuştu.

Shaun Livingston

nba'deki maaş bütçesinin anormal artışı sayesinde de kevin durant gibi bir süperstarı kadrolarına katabildiler. bu işin birazcık da olsa şanslı tarafı. ama golden state warriors, örneğin cavaliers'tan çok daha geriden seçim haklarına sahip olmasına rağmen, nokta atışı seçimler ile bu kusursuz kadro iskeletini oluşturdu.

kısacası, şu an gelen başarılar 2009'da stephen curry'nin seçimi ile temeli atılan bir rebuilding (yeniden yapılanma) sürecinin sonucu.

Kevin Durant

peki neler oldu da kevin durant bu kadroya eklenebildi?

o olaylar kısaca şöyle:

- salary cap'ın o yaz 24 milyon dolar artması ve dolayısıyla her takımın yaklaşık 1 tane maximum kontrat önerebiliyor olması

- gsw'nin finallerde kaybetmesi ve 73 galibiyete karşın bir "kaybeden" olarak görülmesi. eğer gsw kazansaydı durant büyük ihtimalle gsw'ye imza atmayacaktı çünkü o zaman "gsw zaten kazanıyor kd kolay yolu seçti" diyeceklerdi.

- gsw'nin sözleşmesi biten 8 oyuncusu olması (ve bunun getirdiği cap boşluğu)

- curry'nin zamanında 11 milyon gibi, şimdi oldukça komik gözüken bir paraya imza atması

- klay ve green'in all-star seviyesindeki oyuncular için oldukça makul para kazanıyor olmaları

gibi olaylar bunu hazırladı. ayrıca şunu belirteyim gsw, 90'lardan beri hiç büyük bir free agent'i kadrosuna katabilmiş değildi. yukarıda yazıldığı gibi, doğru draft seçimleri ve iyi oyuncu kimyası ile buraya kadar geldiler.

ve ilk kez 2016 senesinde büyük bir yıldızı takıma kazandırmayı başardılar. kendilerini tebrik etmek lazım.

DeMarcus Cousins

temmuz 2018 itibariyle demarcus cousins da golden state'e katıldı

cousins'ın bir yıl için sadece 5.3 milyona warriors'a katılmasının arkasında yöneticilik sihri ve ikonik planlama var, mucize değil.

önemli kısmını sakat geçirdiği sezon sonunda cousins'a bir tane bile teklif gelmeyince kafayı kırıp gsw gm'ini arıyor. gm'in kendi ifadeleri "şok oldum" şeklinde.

işin özeti demarcus 2017-2018 nba sezonunun ardından hiçbir teklif almamasına sinirlenip büyük resmi görmüş, kendi talebiyle warriors'a gitmiş.

Bu içerik de ilginizi çekebilir