BASKETBOL 15 Haziran 2023
6,7b OKUNMA     436 PAYLAŞIM

NBA 2023 Transfer Dönemi (Offseason) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Denver Nuggets'ın şampiyonluğuyla sonuçlanan 2022-2023 normal sezonunda gözler artık draft ve takaslara çevrildi bile.
iStock

denver nuggets'ın hak edilmiş şampiyonluğu ile biten, bence oldukça keyifli geçen 2022-2023 sezonunun bitimiyle nba gündeminde gözler offseason'a çevrildi.

bildiğiniz gibi, her offseason de facto olarak draft günü ve gündemi ile başlar, birkaç gün sonrasında biten sezonun gelir hesaplamalarının tamamlanmasıyla beraber yeni sezonun gerçek salary cap değerleri belirlenir ve 1 temmuz itibariyle resmî olarak görüşmelere (ve anlaşma-imza haberlerine) start verilir. işbu yazıda bu nba offseason 2023 öncesi bilmeniz gerekenleri özetlemeye çalışacağım...

öncelikle, offseason akışını etkileyecek en önemli maddelerden biri, yeni cba anlaşması ile biraz değişecek olan yenilenmiş salary cap kuralları.

son cba’de, salary cap sınırının üstünde bir lüks vergisi sınırı ve onun da üzerinde bir hard cap apronu vardı. bu sınırlar, cap’i aşan takımların kullanabilecekleri exception’ları ve bazı takas kurallarını (sign&trade gibi) etkilemekteydi. bunlarda bir değişiklik yok, aynen devam ediyor. ancak 2023'ten itibaren yeni olan önümüzdeki sezondan itibaren kullanılacak ikinci bir apron.
buna göre ikinci apronu geçen takımlar, dozajı artan lüks vergisi ödemelerinin yanı sıra, kendi bird hakkına sahip oyuncuları ve draft seçimleri dışında sadece veteran minimum exception ile oyuncu eklemesi yapabilecekler. ayrıca takaslarda daha katı kurallara uymak zorunda kalacaklar. ikinci apronu farklı sezonlarda üst üste geçen takımlar ise gelecek sezonlarda draft haklarının kaybı (draft hakkının ligdeki konumuna bakılmaksızın son sıraya itilmesi), draft haklarının takas edilememesi gibi ek yaptırımlar ile karşılaşacaklar.

sözün özü, bu ikinci apron olayı öcü gibi bir şey ve görünen o ki maaş yükü yüksek takımlar bu değerin altına inmek için ciddi bir uğraş vereceklerdir. diğer takımlar ise pek tabii ki bu seviyeye çıkmamaya çalışacaktır. peki bunun sonuçları ne olacak?

"birkaç süper starı bir araya getireyim, yanına da yüklü kontratlı birkaç oyuncu ile süper güç olayım" şeklindeki zengin yönetim anlayışı bir ölçüde değişmek zorunda kalacak. mesela ikinci apronu aşan/aşabilecek clippers ve warriors gibi takımlar belki (büyük ihtimalle) çok istemeseler de bazı oyuncularını takaslamak zorunda kalacaklar. milwaukee, phoenix, philadelphia, denver gibi ikiden çok maksimum (veya yakın düzeyde) kontratlı oyuncusu bulunan takımların yeni ve iyi oyuncu ekleme şansı pek kalmayacak. yani kısacası bizi özellikle kadro mühendisliği ve takas hareketliliği açısından ilginç bir sezon bekliyor olacak. (sadece offseason olarak düşünmeyin, takas kısmında sezon içine de etkisi olacaktır.)


şu anda aşağı yukarı tahmin edilen salary cap değerlerini vermeye çalışayım

- salary cap: 134 milyon $

+ lüks vergisi: 162 milyon $

- birinci apron: 169 milyon $

+ ikinci apron: 179.5 milyon $

(not: tüm bu değerler haziran sonu açıklanacak kesin salary cap sonuçlarına göre biraz oynayabilir, ancak %1'in üzerinde bir sapma olmaz.)

yazının devamında tüm takımları bu offseason öncesi salary cap’te durdukları yer üzerinden kümelemeye çalışacağım.

(not: tüm bu değerler ve konumlar, takımların alacakları bir takım kararlar kombinasyonlarına göre değişkenlik gösterebilir. misal lakers diyelim, serbest kalan her oyuncusunu salarsa (renounce), cap boşluğu takımı da olabilir, veya hepsini tutarsa ikinci apronu aşan ve deli vergi ödeyen takım da olabilir. ben burada onları kendi beklentilerime göre lüks vergisi ile ikinci apron arasında sınıflandırıyorum. hepsinin bir mantığı var, ancak hepsini açıklamak çoook uzun iş, o yüzden yüzeysel geçmek durumundayım.)

1. cap boşluğu olan takımlar

houston rockets: tahminen 60 milyon dolar civarı

san antonio spurs: 40 milyon dolar civarı

utah jazz: 30-45 milyon dolar civarı

oklahoma city thunder: 25 - 35 milyon dolar civarı

detroit pistons: 30 milyon dolar civarı

orlando magic: 25 - 30 milyon dolar civarı

indiana pacers: 25 milyon dolar civarı

bu gruptaki takımlar dış transferde cap boşlukları ile başka takımlardan yıldız veya iyi oyuncu statüsündeki isimleri koparabilirler (rockets - harden beklentisi gibi). senellik 15 - 25 milyon dolar maaş aralığında yapabilecekleri bazı serbest transferler ile başka takımların işine çomak sokabilirler. bir kısmı cap boşluklarını başka takımlardan istenmeyen kontratları almak için kullanabilir, tabii ki pick veya potansiyelli oyuncu eklemesi ile beraber (bkz: oklahoma city thunder style).

cap boşluklarını tamamladıktan sonra room exception (7,6 milyon dolar), tek bir oyuncu transferi için ekstra olarak kullanılabilir. ondan sonrası veteran minimumlar.

2. cap’i aşan ancak lüks vergisinden uzak görünen takımlar, aka: midlevel takımları

charlotte hornets
chicago bulls
cleveland cavaliers
dallas mavericks
memphis grizzlies
minnesota timberwolves
new york knicks
portland trail blazers
sacramento kings
toronto raptors
washington wizards

bu takımların bazılarının (charlotte gibi) cap boşluğu takımı olma ihtimali de varken, kimi diğer bazıları ise (new york knicks gibi) taxpayer konumuna da düşebilir gelişmelere bağlı olarak.

bu takımların kadrolarını güçlendirmek için full midlevel exception (12,2 milyon dolar) kullanma şansları var (tek veya çok oyuncu için kullanılabilir). ek olarak geçen sezon kullanmamışlarsa bi-annual exception (4,4 milyon dolar) da kullanabilirler. yalnız bu exceptionları kullandıkları an, hard cap takımı olurlar. 169 milyon dolarlık birinci apronu geçemezler.

3. lüks vergisi ile dans edenler, olası hard cap takımları

atlanta hawks
brooklyn nets
denver nuggets
new orleans pelicans

bu gruptaki takımlar full midlevel kullanabilirler, ancak hard cap konumuna düşmemek için çok iyi bir fırsat olmadıkça mini midlevel düzeyinde seyretmeyi tercih edeceklerdir. yapacakları bazı hamlelerle lüks vergisi sınırını aşmamaları da mümkün. aşağıdaki listedeki bazı takımlar da buraya eklenebilir.

4. lüks vergisi ödemesi muhtemel ancak ikinci apronu aşma riski düşük olan takımlar

boston celtics
los angeles lakers
miami heat
milwaukee bucks
philadelphia 76ers
phoenix suns

bu takımların draft haricinde kadroya dışarıdan oyuncu katmak için tek anlamlı exceptionları mini midlevel (5 milyon dolar, taxpayer midlevel da deniyor) olacaktır. sonrası veteran minimumlar. muhtemelen full midleveli kullan(a)mayacaktır, hatta bazılarının mini midlevel kullanmaktan kaçınması da mümkün. gelişmelere bağlı olarak ikinci apronu aşmaları da, veya iki grup yukarıya çıkıp rahatlıkla midlevel ve biannual exception kullanabilecek duruma gelmeleri de mümkün. mesela sixers harden'a maximum düzeyinde kontrat verirse muhtemelen ikinci apronu aşacaktır, harden houston'a giderse bu sefer lüks vergisi ödemeyen 2. grup takımlar arasına katılır, full midlevel ile kadroya ekleme yapabilirler, gibi...

5. muhtemel ikinci apron takımları

golden state warriors
la clippers

şu anda bu tanıma uyan ve 179,5 milyon dolarlık ikinci apronun altına düşme şansı düşük görünen bu iki takımın draft ve veteran minimum dışında dışarıdan serbest transfer yapması artık pek olası değil. takas şanslarını kovalayacaklardır, ancak bu sezon için verdikleri maaşın %125 fazlasını değil, en fazla %110'unu alabilirler.

bence warriors şu an jordan poole için harıl harıl müşteri aramaktadır. hatta klay thompson'ı da bu yaz veya sezon içinde (takım performansına da bağlı) gizli gizli pazarlayacaklarını da düşünüyorum. clippers ne yapar, bambaşka bir soru işareti, bence yazın takıma çok elleşmeyip, sezon içinde hem takım içi gidişata bakacak hem de bir fırsat takası çıkar mı diye dua edeceklerdir.