BİLİM 5 Mayıs 2021
39,5b OKUNMA     486 PAYLAŞIM

Neden Yağlı Ellerle Bir Oksijen Tüpünü Tutmamak Gerekir?

Yağ ve oksijen neden yan yana gelmemeli? Yağ ve oksijen arasındaki tehlikeli ilişkiyi açıklayalım.


duyulmamış garip bir reaksiyon yağ ve oksijen birleşimi

ilk anda kulağa kötü bir şey değilmiş gibi gelen, hatta "ne olabilir ki" sözlerinin ağzınızdan dökülmesini sağlayan garip olay.

hemen konuya girmeden önce kısa bir bilgi verelim. bir yangının yanabilmesi için üç şeye ihtiyacı vardır. ilki ısıdır, ikincisi yakıt ve üçüncüsü oksijendir, çünkü yangın esasen bir tür kimyasal reaksiyon olan oksidasyondur. örneğin yağa batırılmış paçavraların alev aldığını ya da bir ateş kayna getirildiğinde hızlıca tutuştuğunu biliriz. bazen bu tutuşma kendiliğinden olan yanmadır. şöyle açıklayabiliriz paçavraların içindeki yağ oksitlenirken ortaya sürekli ısı birikimi olur ve biz buna ekzotermik (ısı veren) bir reaksiyon diyoruz. tipik olarak, paçavralar önce dokunulduğunda sıcak hissedilir, sonra yanarlar ve son olarak, sıcaklık yağın parlama noktasına ulaştığında alevler içinde patlarlar.

bundan dolayı oksijen tüplerinde saf oksijenin yani oksijen konsantrasyonunun %100’e yakın olduğu durumlarda artık ısıya gereksinim kalmaz ve kendiliğinden yanma meydana gelir. bir hemşire, bir teknisyen veya bir doktor ya da oksijen kaynağı kullanan bir işçi ellerine yağ oranı yüksek bir krem kullandıkların ve bu eller ile oksijen tüpüne dokunduklarında küçük bir kaçak olması durumunda hızlı bir oksitlenme reaksiyonu gerçekleşir ve bir parlama olur ve tüp patlar.

onun için sakın ola yağlı ellere bir oksijeni tutmaya çalışmayın.

video


uyarı levhası