SPOR 18 Şubat 2019
28,9b OKUNMA     553 PAYLAŞIM

Olaylı Spor Hayatıyla Cindrella Man Filmine İlham Veren Boksör: Max Baer

1909-1959 yılları arasında yaşayan efsanevi boksör Max Baer'in hayatının kısa bir özeti.

max baer, 1909-1959 yılları arasında yaşamış birleşik amerikalı efsanevi boksör. yahudi bir baba ve irlandalı bir annenin çocuğu olarak omaha'da doğmuştur. kariyerinde 52'si nakavt olmak üzere 72 galibiyet almış, 12 kere de yenilgiyi tatmıştır. 1934-35 yılları arasında dünya ağır siklet boks şampiyonluğu ünvanını taşıyan bu merhum şahsiyet, ünvanını 1935 yılında madison square garden'da james j braddock'a yenilerek devretmiştir.

1930 yılında bir maç sırasında rakibi frankie campbell'ın ölmesi nedeniyle bir süre boksa ara vermiştir. tüm davalarda aklansa da bu olay kendisini çok etkilemiş, boksu bırakma kararından sevenleri tarafından döndürülmüştür. dönüşünden sonra da şansı yaver gitmemiş, 1932 yılında ernie schaaf'la yaptığı karşılaşmada rakibini nakavtla mağlup etmiş, bu maçtan bir süre sonra primo carnera ile karşılaşan ernie schaaf ringde hayatını kaybetmiştir. daha sonra yapılan incelemelerde de scaaf'ın beynine hasar veren darbelerin baer'le yaptığı maçtan kalma olduğu kanısına varılmıştır. 1933 yılında ringlere hızlı bir dönüş yapan baer, kariyerinin en iyi maçı olarak gösterilen karşılaşmada alman rakibi max schmeling'i 60 bin kişinin önünde yankee stadyumu'nda mağlup etmiştir. bu karşılaşma sırasında üzerinde davut'un yıldızı sembolü basılı şortla mücadele eden baer, daha sonra yaptığı açıklamada bir katolik olarak büyütüldüyse de kendisini bir yahudi olarak gördüğünü ve almanya'da yahudilere karşı girişilen eylemlere bir tepki olarak böyle bir girişimde bulunduğunu açıklamıştır.


giderek artan popülaritesinin de etkisiyle cemiyet hayatında önemli bir yer edinen ve biri ünlü bir aktrisle olmak üzere iki evlilik yapan baer, bir sonraki yıl primo canera'yı mağlup ederek dünya ağır siklet boks şampiyonu ünvanının sahibi olmuştur. 

1941 yılında boksu bırakan max baer, 2004 yılında gösterime giren ve ünlü boksör james j braddock'un hayatının anlatıldığı cinderella man filmine de konu olmuştur. topraklarını kaybedip ingiltere'ye isyan eden, esirlerinin tenasül organlarını kesmesiyle ün yapmış william wallace'ı hümanist özgürlük savaşçısı, meksika'da köleliğin kaldırılmasına isyan eden davy crocket ve arkadaşlarını insanlık kahramanı ilan eden hollywood, max baer'a da acımamıştır. kendisini, öldürmekten zevk alan bir katil olarak göstermiş, yönetmen ron howard ve senaristler baer'in sevenleri tarafından eleştiri yağmuruna tutulmuştur.

1959 yılında hayata gözlerini yuman max baer'in ismi international boxing hall of fame'e 1995 yılında alınmıştır.

Muhammed Ali ve Foreman Arasında Gerçekleşen Tarihin En Büyük Boks Maçı: The Rumble in the Jungle