SUÇ 28 Ocak 2022
43,1b OKUNMA     244 PAYLAŞIM

Öldürülmesi Üzerine ABD'de Adına Cinsel Suç Yasası Çıkarılan Talihsiz Kadın: Dru Sjodin

ABD Adalet Bakanlığı'nın bir web sitesinde, cinsel suçlarla ilgili hüküm giymiş saldırganların yerleşim verileri kamuya açık bir şekilde paylaşılıyor. Bunun nedeni ise 2003 yılında kaçırılıp tecavüz edilerek öldürülen Dru Sjodin adlı bir kadın.

abd adalet bakanlığı'nın bir web sitesi, cinsel suçlarla ilgili hüküm giymiş saldırganların yerleşim verilerini kamuya açık bir şekilde listeliyor. portalın adı "dru sjodin ulusal seks suçluları kamu sicili". bence bu çok önemli bir hizmet! neden mi? neden olduğunu minnesota'da 2003 yılında kaçırılıp tecavüz edilen ve daha sonra da öldürülen güzeller güzeli bir genç kız olan dru sjodin'in hikayesini anlatarak açıklayalım.

dru katrina sjodin 26 eylül 1981'de minneapolis, minnesota'da doğdu. 2000 yılı baharında pequot lakes lisesi'nden (minnesota) mezun oldu ve son yılında lisenin mezunlar günü kraliçesi seçildi. çok artistik ve bir görenin bir daha baktığı sempatik ve güzel bir kızdı. basketbol, voleybol ve golf oynamayı severdi. hayat doluydu.

dru, lise eğitiminin ardından lisans eğitimi için kuzey dakota üniversitesi'ne gitmeyi seçti. bir yandan eğitimine devam edip diğer yandan da üniversitenin havacılık programında staj yaptı. havacılık programında staj yapmanın bir etkisi olarak seyahat etmekten keyif almaya başladı. program kapsamında 2004 baharı için planlanan avustralya gezisini dört gözle bekliyordu.


dru en son 22 kasım 2003 akşamı işten ayrılırken görüldü. iş çıkışı arabasına doğru ilerlerken erkek arkadaşıyla bir telefon görüşmesi yaptı fakat görüşme yarıda kesildi ve bir daha kendisinden haber alınamadı. erkek arkadaşı, dru'nun kesilen telefon görüşmesinden dolayı şüphelenmişse de, dru'nun ikinci işi olan bir gece kulübündeki gece işine de gelmemesi sebebiyle daha fazla beklemedi, olayı polise intikal ettirdi. dru sjodin kaybolmuştu.

polis dedektifleri 1 hafta boyunca iz sürdüler ve olayla ilgili 50 yaşındaki, 3.seviye seks saldırganı olarak kayıtlı bir kişi olan alfonso rodriguez jr. isimli eski bir tecavüz hükümlüsünü tutukladılar.

bu aşamadan sonra da alfonso rodriguez jr.'nin profilini incelemek gerekiyor

alfonso rodriguez jr. ilk cinsel saldırısını 21 yaşında iken kendisini evine bırakmasını rica eden bir kadına bıçak zoru ile tecavüz etmeye kalkışarak yaptı. rodriguez; tecavüz, ağırlaştırılmış saldırı ve bir kadını kaçırma suçlarından 23 yıl hapis yattıktan sonra 1 mayıs 2003'te hapishaneden serbest bırakıldı. tecavüzden defalarca hüküm giymişti. kadınlara karşı tekrarlanan cinsel saldırıları içeren uzun bir sabıka kaydı vardı. serbest bırakıldığında siciline "3. seviye seks saldırganı" ibaresi düşüldü. bu ibare, onun yeniden suç işleme olasılığının yüksek olduğu anlamına geliyordu.

rodriguez'in tutuklanmasından beş ay sonra, 17 nisan 2004 tarihinde talihsiz dru sjodin'in cesedi minnesota-crookston'un hemen dışında bir vadide bulundu. kış boyunca yağan yoğun karlar erimeye başlamış ve bu sayede ceset ortaya çıkmıştı. ceset bulunduğunda kısmen çıplak ve yüzü aşağıya bakar şekildeydi. elleri arkasından bağlıydı ve dövülmüş, bıçaklanmış, cinsel saldırıya uğramıştı. boynunda beş buçuk santimlik bir kesik de dahil olmak üzere çeşitli yaralar almıştı. aynı zamanda boynuna bir ip bağlıydı ve ipin altında kafasına bir poşet yerleştirildiğini düşündüren bir alışveriş çantası kalıntıları bulundu.

bu olayda kaçırma, tecavüz, işkence; ne ararsan vardı. dru katrina sjodin'in acı hikayesi eyalet sınırlarını aşmış ve ulusal bir hal almıştı. bu sebeple alfonso rodriguez jr.'ın yargılanması eyalet mahkemesi yerine federal mahkemede yapılmıştı. ayrıca ölüm cezası kuzey dakota ve minnesota yasalarına göre izin verilmeyen bir ceza şekliydi. bu yüzden dava kuzey dakota'da bir yüzyılda gerçekleşen ilk ölüm cezası davası olarak anıldı. rodriguez ölüm cezasına çarptırıldı.


olayın kamuoyunda büyük yankı uyandırması, akabinde o dönemin abd başkanı olan george w. bush hükümetini harekete geçirdi. kamuoyunda dru yasası olarak anılacak olan bir yasa ile "dru sjodin ulusal seks suçluları kamu sicili" oluşturuldu. bu veritabanında ülkede, bağlı olduğunuz eyalette, o eyaletteki şehrinizde ve hatta semtinizde ve sokağınızda ikamet eden bir cinsel saldırı hükümlüsü varsa, onunla ilgili bilgilere portala erişim sağlayıp, portalın arama yeteneklerini kullanarak ulaşabiliyorsunuz. sadece posta kodunuzu bile arama kutucuğuna girmeniz yeterli oluyor ve mahallenizde ikamet eden bir cinsel taciz veya tecavüz suçlusu ya da bir pedofili varsa bilgiler ekranınıza düşüyor.

bu bilgilere bakmak ürkütücü olsa bile en azından çevrenizde ne ölçüde potansiyel bir tehlike var sorusuna bir ufak yanıt alabiliyorsunuz. belki de artık eşinizi iş çıkışında almaya ya da çocuğunuza okul çıkışı eşlik ederek öncül bir önlem oluşturmaya karar vereceksiniz. bu hizmet size en azından çevrenizdeki potansiyel cinsel saldırganlar ile ilgili bir fikir verebiliyor. işte bu açıdan bu hizmeti çok önemli buluyorum.

ülkemizde de birçok tecavüz vakasında, cürmün saldırganın işlediği ilk suç olmadığını, daha önce de pedofili, taciz, tecavüz, fiili livata ve bunlarla bağlantılı olarak cinayet gibi suçlara karışıp hapis yattığını ve çıkıp tekrar aynı minvalde suç işleyip başkalarını da kurban ettiğini duyup üzülüyoruz. bir nevi kaza geliyorum diyor. suçlu, ya cezasını çekip çıkıyor ya da seçim dönemi vaatlerinden biri olan aflarla kendisini dışarıda buluyor. ceza verdiğimiz ama ıslah edemediğimiz sapık ruhlu bir cani, dışarı çıktığında, serbest hayatın rahatlığıyla sapkın ruhunun esaretine kapılıp o suçu tekrar işliyor.

bindiği dolmuşun şöförünün tecavüz girişimine direndiği için vahşice öldürülen özgecan'ın ölümünün ardından 5000'den fazla kadın cinayete kurban gitmişken, bizim de "dru sjodin cinsel suçlular kamu kaydı" benzeri bir tecavüzcü-sapık veri tabanını kişinin adres bölgesini içerecek şekilde oluşturarak kamuya açmamız çok geç kalınmış bir uygulamadır ve bir an önce hayata geçirilmelidir.

kaynakça: abd adalet bakanlığı - dru sjodin ulusal seks suçluları halka açık web sitesidru's voice facebook sayfasıdru sjodin cinayet davası