SPOR 1 Ağustos 2024
91,5b OKUNMA     141 PAYLAŞIM

Olimpiyatlar'daki Rahat Pozuyla Gündem Olan Yusuf Dikeç'in Duruş Değerlendirmesi

Profesyonel bir atıcı, sosyal medyada büyük yankı uyandıran milli sporcumuz Yusuf Dikeç'in 10 metre havalı tabanca kategorisinde yarışırkenki halini yorumlamış.

açılın, müsabık atıcıyım :)

göz bandını genelde tek gözünü kapatamayanlar takar, bazıları tek gözle beraber iki gözü de kapatma eğiliminde olurlar çünkü.

burada belirtilmeli ki, jandarma astsubay kıdemli başçavuşumuzun ateşli silahlarla da çalışması ve muhtemel sıcak temas tecrübesinden kaynaklı, iki gözü de açık atış yaptığını görüyoruz. sol gözünü kısmadan sadece sol kaşını indirerek baskın gözü -ki atıcılıkta temel prensip kişi hangi eli kullanıyorsa baskın gözün de o tarafta olmasıdır, baskın gözü öğrenmenin çok basit ve çeşitli metotları vardır ancak konumuz bu değil- daha aktif hale getiriyor, ancak tek gözün görme yetisini tamamen pasifize etmiyor ve görüş açısını tam olarak kullanabiliyor, bunu gerçek profesyoneller bilir işte.

kulaklık ise, çevresel seslerden etkilenen atıcılar içindir. komutanımızda iki dezavantaj da yok.

duruşta da bir üstünlük yok esasen. belli bir seviyeye gelmiş atıcılar zaten elini ya belinin 12 yönüne baş parmağını tutarak sabitler, ya 6 yönünde arkaya dolayarak tutar, ya da 9 yönünde cebine koyar. cebine koyarak alışmış, gayet olağan.

esas tebrik edilmesi gereken nokta, gördüğüm kadarıyla tabanca steyr marka. bu tabanca da evet, olimpik atıcılık için üretilmiş olsa da, bir walther veya feinwerkbau kadar iyi değil.

iyi bir atıcı olduğum için normalde ortak kullanılan steyr lp10 tabancalar yerine, hocam müsabakalara çıkmamı istediğinden dolayı bana bir feinwerkbau p44 zimmetlemişti. kabzasını tamamen benim elime göre özelleştirdikten sonra kulüpte benden başkası kullanamadı tabancayı, yasaktı. ve bizim kulüpte 25 steyr lp10 varken, sadece 3 tane feinwerkbau p44 vardı.

o yüzden komutanımızı steyr ile bu skoru yaptığı için tebrik etmeliyiz.

Özetlersek

asker kökenli olduğu için iki gözü açık nişan alma ve atış yapma konusunda problemi yok. bu yüzden özel gözlüğe ihtiyaç duymuyor.

kulaklık gürültüden oluşabilecek konsantrasyon kaybını önlemek için. adam asker kökenli. muhtemelen çok daha gürültülü ve stresli ortamlarda bulunmuştur.

elinin cebinde olması da düz mantıkla denge kaybını önlemek. el boştayken denge kaybına neden olabiliyor. elini cebine koyup hareket etmesini önlüyor.

kendisini ve atıcılık ekibimizi tekrardan tebrik ederim. yolu açtı, artık gerisi bu spora yönlenecek gençlerde.

Gümüş madalya Şevval İlayda Tarhan ile birlikte, bir takım çalışmasıyla geldi

dikeç'in rahatlığı olayı canlı izlerken benim de dikkatimi çekmişti fakat başarının aslan paylarından birisi de diğer kadın milli atıcımız şevval ilayda tarhan idi. hatta tarhan eğer biraz daha başarılı bir atış yapsaydı, yusuf dikeç'in atışına bile gerek kalmadan altın madalya gelecekti. nitekim 14-14 oldu skor ve yusuf dikeç oldukça kötü bir atış yaparak altını kaçırdı haliyle. yine de takım sporu adına büyük ve tarihi bir başarıydı bu.

herkesin paylaştığı görseldeki atış altın madalya atışıydı. sırbistan ile 14-14 berabereyken 0.8 puanlık daha iyi bir atış yapabilseydi altın madalyayı alacaktık. "bu sporda finale turuna kalmakla madalya almak arasında çok az fark vardır." demiş zamanında yusuf dikeç. aradaki farkı tecrübe olarak tanımlamış. tecrübe bu sefer konuştu ve az bir farkla altın madalyayı kaçırdık. takım arkadaşı şevval ilayda tarhan'ı da tebrik ediyorum. aynı yusuf dikeç gibi gözleri açık atış yapıyor. çok yetenekli bir takımız belli!