SAĞLIK 24 Ekim 2018
206b OKUNMA     934 PAYLAŞIM

Ömer Aşık'ın NBA Kariyerini Bitiren Crohn Hastalığı Nedir?

Milli basketbolcumuz Ömer Aşık, yaklaşık iki yıl önce Meksika'da Crohn hastalığına yakalanmış ve büyük miktarda kilo kaybederek sahalardan uzak kalmıştı uzun bir süre. Son olarak geçtiğimiz yıl New Orleans Pelicans ile birkaç maça çıkan Ömer, Pelicans tarafından bir takasla eski takımı Chicago Bulls'a gönderilmişti. Bulls, iki gün önce Ömer'in takımla ilişiğinin kesildiğini açıkladı. Bu da NBA kariyerinin bittiği anlamına geliyor maalesef.

Chicago Bulls'un, Aşık'ı serbest bıraktığını açıklayan tweeti şöyle


Peki bir basketbol kariyerini bitiren crohn nedir, ne değildir?

crohn, inflamatuar bağırsak hastalığıdır ve kalıcı bir tedavisi bulunmamaktadır. aynı zamanda otoimmün bi hastalık olduğu için bağışıklık baskılayıcı ilaçlarla tedavi edilirsiniz.

Otoimmün: Yakalanıldığında bağışıklık sisteminin, insanın kendi hücre, doku ya da organlarına saldırdığı bir hastalık grubu.

uygulanan tedavinin amacı daha çok hastalığın gösterdiği ve hayatınızı zehir eden etkileri olabilecek en düşük seviyelere indirmek ve yaşam kalitenizi arttırmaktır. 5 aşamalı bir tedavisi bulunmaktadır. ilaç tedavisinin işe yaramadığının anlaşıldığı vakitler cerrahi müdahale zorunluluğu ortaya çıkar ki hiç tavsiye edilmez.

hastalık aşırı zayıflığa sebep olabilmekte ve bunun sonucu olarak psikolojik sorunlara yol açabilmektedir. çoğunlukla terminal ileum denilen ince bağırsağın son kısmını tutan bu hastalık, hayati öneme sahip b12 vitamini emilimini de imkansız hale getirebilmektedir. bu sebeple de olası bütün b12 vitamini eksikliği sonuçlarını da yaşatmaktadır. psikolojik sorunlar biraz da bu yüzden meydana geliyor sanırım.

en önemli kısım ise, yandaşı olan ülseratif kolit'e göre kanser riskiniz biraz daha azdır. diyet gerektirmez. yarayan yaramayan gıdalar kişi tarafından belirlenir ve kullanılmaz. çoğunlukla baharat, acı, sigara, alkol ve stres ile vuku bulur.

velhasılı dostlarım çile çektiren bir hastalıktır, ihmale gelmez varsa şüpheniz mutlaka bir gastroenterolog ile konuşunuz. hepinize sağlıklı günler dilerim.

Bu hastalık her sporcuyu bitiriyor mu?

crohn hastalığı bir sporcunun aktif spor yaşantısını bitirmez. düzgün bir diyet programı ile de kilo kaybı yaşanmadan hayatına devam edebilir.

Crohn teşhisi konulmuş bazı sporcu örnekleri:

David Garrard-ABD futbolu oyuncusu.

George Steele-The Animal lakaplı WWE güreşçisi, Hall of Fame'e girmişti.

Carrie Johnson-Kanocu, hastalık teşhisinden sonra ödülleri mevcut.

Kathleen Baker-Yüzücü, teşhisten sonra 2016 Rio Olimpiyatları'nda altın madalyası var.

kaynak

Crohn'a yakalananlar askere gidebilir mi peki?

bu hastalıktan muzdarip ve askerliğinizi yapmadıysanız eğer, sakın askere gitmeyin. çünkü tsk sağlık yeteneği yönetmeliğine göre askerliğe elverişli değilsiniz. gastro albayı habire fırçalar sizi neden askere geldiniz, sen askerlik yapamazsın diye. son yoklamada hastalığınızı belirtip hastaneye sevk alın, tüm raporlarınızı ibraz edin. geçmişinizi raporlarınıza dayanarak anlatın ancak raporların ıslak imzalı olmasına dikkat edin. asker hastanesi gataya atar topu. orada kolonoskopiden geçersiniz. raporlarınız doğrultusunda yaparlarsa enteroklizis yapılır yada pasaj grafisi çekilir. sonra büyük ihtimal çürük alırsınız. sevk tehiri verseler bile peşini bırakmayınız çünkü kitapta çürük yazan bir hastalıktır ve askere gitmemeniz gerekli. hadi bi enayilik yapıp gittiniz, katılış muayenenizde belirtin durumunuzu, hastaneye sevk alın ama resim yanınızda bulundurun. hastane ankara gata'ya şutlar, sonrası çürüğe giden yolun ilk aşamalarıdır. ötesi yoktur. sevgiler.

Ömer için son bir temenni bırakalım

nba kariyeri sona eren, basketbol kariyeri ise muamma olan sporcudur ömer. maalesef geçirdiği hastalık nedeniyle chicago bulls ile yolları ayrıldı. bu hastalık olmasaydı kendisini daha fazla geliştirip maçlarda çok daha uzun süre alabilirdi. hastalığı ile baş edebilseydi türkiye’de en önemli oyunculardan biri olabilirdi. tez zamanda sağlığına kavuşmasını temenni ediyorum...

Hayatı Kabusa Çeviren Hastalık: Hemoroid (Basur) Nedir ve Nasıl Geçer?