TARİH 28 Eylül 2022
25,3b OKUNMA     325 PAYLAŞIM

Önüne Geleni İdam Ettiren, Tarihin En Acımasız Diktatörlerinden: Francisco Macías Nguema

Eski Ekvator Ginesi Cumhurbaşkanı Francisco Macias Nguema, on binlerce kişinin ölümüne neden olan, tarihin en korkunç diktatörlerinden biriydi.

batı afrika'da bir ispanyol kolonisi olan ekvator ginesi'nde 1924 senesinde doğan francisco macias nguema, ispanyolların yerel halka yaptıklarından ötürü travma geçirmişti. yürüttüğü başarılı bağımsızlık kampanyasıyla 1968'de ülkesinin ilk başkanı oldu.

başkanlığının daha ilk günlerinde nguema, sanrısal etkisi olan maddeler kullanmaya başladı. batılı gazeteciler onun tavırlarından "çok tehlikeli bir akıl hastası" oluğunu anlamıştı. hatta madrid'deki bir konuşmasındaki alakasızlıklar dünya basınının dikkatini çekmişti. 

kısa sürede tüm muhalifleri ve kendi kabilesi dışındaki kabilelerden insanları tutuklatan nguema, cezaevlerinin dolmasıyla 1-2 yıllık cezalarda bile idam uygulanmasını istedi. 1969 yılbaşı arifesinde idam mahkumlarını ulusal stadyuma dizip kafaları hariç bedenlerini kuma gömdürttü. mahkumlar karıncalar tarafından canlı canlı yenerken stadyumda mary hopkins'ten those were the days şarkısı çalmaktaydı. korku rejiminde ülkeden kaçanları engellemek için ise sınır yollarını kesti ve mayınlar döşedi.

daha sonra ülkedeki ispanyolları hedef alan nguema, yerel halka ispanyol kadınlarını vadetti. ispanyol yiyecekleri bulunduran yerliler bile tutuklanıyordu. bu olay sonunda neredeyse ülkedeki tüm ispanyollar göç etti. durumu eleştiren dışişleri bakanı ise idam edildi. 

nguema, zaman geçtikçe iyice tehlikeli bir hal aldı ve hayaletlerle konuşmaya başladı. süper güçleri olduğuna inanıyor ve toplumu korkutmak için bunu kullanıyordu. aynı zamanda sağırlığı arttı. evinde çalışan hizmetçileri düzenli olarak idam ettiriyor ve yerine yenisini koyuyordu. bu yerine koyma işlemi hükümette de geçerliydi; bakanlar idam ediliyor ve yerlerine nguema'nın akrabaları veya kabilesinden önderler getiriliyordu. 

nguema, kendisini kültür, bilim ve eğitimin baş ustası ilan etmesine rağmen politikaları aksini gösteriyordu. zira ülkede tüm ilaçlar yerel olmadığı gerekçesiyle yasaklanmıştı. eğitimli kesimler ise "iklimi kirlettiği" için idam ediliyordu. tüm bunların sonucunda ülkesinde sadece 2 doktor kaldı. millet meclisi üyelerinin üçte ikisi ise ya sınır dışı ya da idam edildi. ayrıca, şikayet dilekçesi yollayan on binlerce kişi istisnasız şekilde idam ediliyordu.

nguema'nın ekonomi politikası ise evlere şenlikti. herhangi bir projesi olmayan nguema, yabancıları kaçırarak fidyeyle ülkeyi idare etmeye çalışıyordu. rejiminde insanlar genellikle yabani bitkilerle ve vahşi hayvan avıyla hayatta kalıyordu. birçok gardiyan, mahkumları yemek zorunda kalmıştı. bunun yanında, merkez bankası başkanını da idam ettiren nguema, merkez bankasını feshedip tüm devlet hazinesini evine taşımıştı.

nguema'nın din hakkında da bir politikası vardı: tüm rahipler, konuşmalarında onu övmek zorundaydı. kendisine "milli mucize" denmesini istiyordu. bunu yapmayanlar idam ediliyordu. ayrıca hristiyan isimleri de yasaklandı. ilerleyen süreçte ise tüm dini törenler ve cenazeler de yasaklandı.

rejiminin son günlerinde akrabalarını da idam ettirmeye başlayan nguema, sıranın ona geleceğini düşünen yeğeni teodoro obiang tarafından darbeyle iktidardan indirildi. darbeden birkaç hafta sonra, eylül 1979'da ise 55 yaşında idam edildi. idamı, nguema'nın süper güçlerinden korkan ekvator gineli idam mangası yerine faslı bir cellat grubu üstlendi. nguema rejimi boyunca ülkenin nüfusu üç kat azaldı. nüfusun üçte biri idam edilmiş ya da öldürülmüş, diğer üçte biri ise ülkeden bir şekilde kaçmıştı.