SEYAHAT 15 Mayıs 2023
18,7b OKUNMA     156 PAYLAŞIM

Oradaki Birinden: Yeni Zelanda'ya Göçmek İsteyenlerin Önceden Bilmesi Gereken Temel Şeyler

Yeni Zelanda nasıl bir ülke? Nasıl bir yer? Orada yaşayan bir Sözlük yazarı kısaca özetlemiş.
iStock

günümüzde türkiye'den çok sayıda insanın yeni zelanda'ya gelmek istediğini görüyorum, yorumlarımı paylaşayım ben de...

öncelikle doğal olarak gerçekten adeta bir cennet fakat bir süre sonra sıkıcı olabiliyor çünkü ülke gerçekten boş. çok az bir nüfus var, onun da ciddi bir kısmı auckland'da toplanmış. kalan şehirlerde in cin top oynuyor desem çok da abartı olmaz.


ülke ingiliz koloni ülkesi olmasına rağmen çok ciddi oranda asyalıya ev sahipliği yapıyor. özellikle singapur, endonezya, malezya, filipinler ve tayland'dan ciddi göç almış. yani buraya sarışın ingilizler görme hevesiyle gelip, esmer asyalılar görme ihtimaliniz çok yüksek.

ülkede refah gerçekten yüksek, bunun esas sebebi de nüfus yok, yolsuzluk yok, yatırım çok. fakat yeni zelanda için ucuz bir ülke demek de pek doğru olmaz zira ülkede üretim olmadığından ve au (5 saat uçuş) harici anakaralara epey bi uzak olduğundan lojistik problemi yaşıyor ve bu da fiyatlara yansımış durumda.


yeni zelanda toplumu göçebe bir toplumdur, yüksek yüzdesi aynı zamanda uk vatandaşıdır. dönem dönem sürekli uk-usa-nz üçgeni arasında gezer dolaşır bu toplum. seneyi aynı meskende tamamlayanı görmek zor.

deprem ülkesidir, konutta yatay mimarı söz konusu olduğundan tedirgin olmayacağınızı düşünebilirsiniz fakat gerçekten çok deprem oluyor ve teknoloji/altyapı bakımından japonya/kore ile hiç alakamız olmadığından o tedirginliği ister istemez yaşıyorsunuz.


onun dışında nz insanları çok kucaklayan bir toplumdur. zaten toplumun bir bölümü göçmenlerden oluştuğundan (suriyeli/afgan gibi göçmenlerden bahsetmiyorum), yeni ve farklı insanların bence en az zorluk ve yabancılık çekeceği ülkelerin başında gelir.

son olarak yeni zelanda gerçekten benim için huzuru ve barışı simgeleyen bir ülke. her yanıyla sayabileceğiniz olumsuzluklar küçük, ufak tefek problemler. ah bir de ülkemize biraz yakın olsaydı. buraya gelirseniz, bir ayağınızın türkiyede olma durumu ortadan kalkıyor