İŞ HAYATI 10 Mayıs 2023
80,8b OKUNMA     407 PAYLAŞIM

Oradan Yeni Ayrılan Birinden: Starbucks'ta Çalışmanın Dışarıdan Fark Edilmeyen Zorlukları

Starbucks'ta çalışmak nasıl bir şey? Zorlukları, kolaylıkları neler? Orada 2022-2023 arası çalışan bir Sözlük yazarı anlatıyor.

starbucks’ta 2022-2023 yılları arasında çalışmış biri olarak söylemek istediğim çok şey var ama ben bunlardan sadece birkaç tanesinden bahsedeceğim.

öncelikle sabit bir mağazanız olmaz

sözde ssv (vardiya sorumlusu) ve müdür sizi hangi mağazada görmek istiyorsa oraya gönderir, size fikriniz bile sorulmaz. bunu bir kere kafanıza sokun.

sabit prim alıyordum, her ayın 20’sinde bin tl yatar tüm baristalara (5 yıllık barista ya da yeni giren barista), eşit bir şekilde verilir. maaş 8.500. yol ücretinin yarısı verilir, diğer yarısı verilmez çünkü servis var. yemek 3k. (multinet verilir.)

iş gücü yok, bu sebeple için rahattı ama belli bir süreden sonra sıkıyor, çünkü hep aynı içecekleri yapıyorsun. ssv ve müdür kendilerini allah zannediyorlar. her an sizi iş yapmayan ve evinize çok ters mağazalara yollayabilirler. onlar için işinizi iyi yapmanıza gerek yok çünkü iş bir şekilde yapılır, onlara göre aptal olup shift'e ve haksızlıklara kesinlikle ses çıkarmamanız lazım. bölge müdürü düzenli olarak mağazaları ziyaret eder, saçma sapan standartlara bakar. haksızlık çok olur burada. sesinizi çıkardığınızda başka mağazaya sürgün olursunuz... neyse burayı geçiyorum.


çalışma saatleri güzel

7.30 saat çalışırsınız, 1 saat mola olur. vardiya sistemi vardır. ben cadde mağazasında çalışmıştım, orası sabah 6’da mağazada olup saat 06.30’da satışa başlıyorduk. o mağazada satış çok olmadığı için ve yeni mağaza olduğu için 3 ay prim alamayıp kuru 8.500 tl’ye çalışmıştım. bayramlarda ek prim, para vs bir şey vermiyorlar. müşterinin gelip gelmemesi bizim suçumuz değildi üstelik ama shaya böyle işte.

bir mağazada ortalama 25 kamera var neredeyse, çalışanlarına aşırı güvensizler. canları sıkıldığında barista ne yapıyor diye kameradan bakarlar, gülerler vs... çalışırken takı yasaktı, cepler dikiliydi, bu yasaklar biraz genişledi kendi çaplarında.

sürekli denetim gelecek diye diken üstünde olurduk skt’ler, ürünler hep kontrol ederdik
üstüne üstlük kayıp önleme vardı yani herkesi, bölge müdürünü bile işten çıkarabilme yetkisine sahip bir departman. gelirdi neredeyse 5-6 saat oturur, film izler gibi kamera izlerdi, barista ne yapıyor ne ediyor, usulsüzlük var mı diye.


akşam kapanışta o kadar yiyecek çöpe atılır. bir tane bile yersen bu, işten çıkarılmak için yeterli bir sebeptir. çünkü izin verilmez. sadece günde seçtiğin 2 tatlı tadım yapılır, toplu olarak arkadaşlarla oturur, bir çatal yersin.

çalışanlarına %30 indirim yapar her şeyde. ayda 1 tane çekirdek kahve hediye olur. günde 2 tane içecek içebilirsin seçtiğin. sadece ramazan ayında iki tane içeceği paket yapıp evine götürebilirsin oruçlu olduğumuz için. normalde dışarı götürmek yasak yani çıkışta içecek alamazsın.

yaa starbucks'ta çalışmak çok boş iş, sadece adı var ama zaman kaybı. öğrenci işi diyebilirim. ben çakalların sofrasında otururum diyorsan çalış. ama iki yüzlü insan sevmem, arkamdan iş çevrilmesini sevmem diyorsan o zaman starbucks'ta çalışmayacaksın. sen daha iyi işlere layıksın. starbucks'ta çalışmak sana göre değil dostum. umarım iyi açıklayabilmişimdir.

sağlıcakla...

ekleme: 1 yılda toplam 4-5 mağaza değiştirdim şartlar gereği, başka şubedeki barista istifa etti ben yerine gitmek zorunda bırakıldım, yeni şube açıldı oraya gittim falan filan... bu arada 1 yıl dolmadan çıkarsan; (bir yıl beklemen gerekiyor anca öyle girebilirsin. bir sene kuralı var çünkü.) 1 yıl sonra farklı bölgeye anca girebilirsin. (çalışmış olduğun bölge seni tekrar işe almayabilir çünkü 15 mağaza varsa herbiri birbirinden haberdar.)