OYUN 19 Eylül 2022
74,2b OKUNMA     232 PAYLAŞIM

Oyun Tarihinin En Büyük Sızıntısıyla Ortaya Çıkan GTA 6'nın İlk Görüntüleri

Milyonlarca kişinin heyecanla bir haber beklediği GTA 6'nın (Grand Theft Auto VI) erken geliştime dönemine ait görüntüleri sızdırıldı.


Öncelikle olay nedir?

18 eylül günü, gta 6'nın (grand theft auto vi) erken geliştirme dönemine ait (2019-2020) görüntüler sızdırıldı. bir gta forumunda paylaşılan sızıntının kaynağı eski bir rockstar çalışanının slack hesabına klasik oltalama yöntemiyle girilmiş olması.

sızdıran eleman aynı zamanda gta 5'in kaynak kodlarının satılık olduğunu söylüyor ve eğer rockstar iletişime geçmezse, gta 5'ten sonra sıranın gta 6'nın kaynak kodlarına geleceğini de belirtiyor. istediği rakam sadece 5 btc, yani 100 bin dolar.

rockstar games konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı ama oyun dünyasının otoritelerine göre görüntüler gerçek ve bu olay tarihin en büyük sızıntılarından biri.

GTA VI sızıntıları hakkında şüphe duyanlar için birkaç açıklama

bazı kişiler oyuna gta 5 modu tarzından şeyler söylüyor. oyunun böyle gözükmesinin temel sebebi daha yapım aşamasının sonunda olmamaları. unutmayın, bu görüntüler oyunun son hali değil ve açıkça son haline bayağı bir uzak.

oyunlarda önce animasyonlar, senaryo ve seslendirme benzeri şeyler hazırlanır. tüm bu konseptler üzerine oyun içi karakter modelleri geliştirilir ve oyunda ki her şey aşama aşama ilerler. yani harita 9. aşamadaysa modellemeler, 2. aşamada olamaz, hepsi birbirine uyacak şekilde aynı anda aşama atlar. bir programda üst düzey kalitede bir model geliştirilip oyuna aktarılmaz, aşırı basit bir model koyulur ve oyun geliştikçe bu model geliştirilir. aynısı harita ve dünya için de geçerli.


oyundaki bug'ların olabildiğince az olması için oyun her aşamada test edilir. sızan görüntüler büyük ihtimal oyunun yapım aşamasının ortalarından önceki görüntüler. yani bazı animasyonların, modellerin kaza testlerindeki araçların içindeki modellere benzemesi çok normal.

tahminen modeller, harita, dünya hatta animasyonlar son aşamadan oldukça uzak ve düzenlenecek tonlarca şeyi var, buna rağmen mekanlar fazlasıyla gerçekçi ve bazı kısımlarda gta 5'den bile daha iyi gözüküyor. bu versiyonun 2019 ya da 2021 tarihinden olduğu iddiaları da göz önünde bulundurulursa şu anki aşamada gta 6 bu görüntülerin hatrı sayılır bir şekilde önündedir.


ayrıca erken oynanış testlerinde (bu görüntülerde de oyunun test edildiği bariz) grafikler önemsizdir. önce oynanış kalitesi belli bir düzeye getirilir, dediğim gibi konseptler buna göre gerçekleştirilir ve oynanış son halini alana kadar gelişmeye devam eder. şahsi düşüncem bu görüntülerde bile son halini alınca gta 5'i rahat bir şekilde aşacağı belli olan oynanış görebiliyoruz.

oyun kötü çıkabilir, rockstar kalitesine zarar verecek bir şey olabilir ya da aksine yine zamanını aşan mükemmel bir yapım geliyor olabilir. yazıda anlatmak istediğim bu görüntülerden iyi veya kötü bir sonuç çıkarmanın anlamsız olduğu. oyun bu görüntülerden çok daha iyiye gitmiş olabilir, kötüleşmiş olabilir ama oyun geliştirmenin amacı yapım aşamasındaki bir oyunu her aşamada daha da iyi yapmaktır ki rockstar'dan kötü bir şey beklenir mi, size kalmış.

GTA Forum kullanıcıları, sızdırılan görüntüler üzerinden birtakım bilgileri derlemiş, çıkarımlarda bulunmuş

1. oyun vice city'de (miami) geçiyor ve harita çok büyük olacak gibi görünüyor. bir videoda, gerçekte miami'den oldukça uzakta olan bir göl var, bu bilgiden hareketle harita florida'nın daha büyük bir bölümünü içeriyor olabilir. videoların 2019-2020 tarihlerinden kalma olduğu tahmin ediliyor.

2. en az 2 karakteri kontrol edebileceğiz. lucia (kadın-hispanik), jason (erkek-redneck). gta 5'te olduğu gibi karakterler arasında istediğimiz zaman geçiş yapabileceğiz ve soygun vb. işlerde diğer karakteri yardıma çağırabileceğiz.

3. yerde sürünme, dinamik siper alma gibi yeni mekanikler var.


4. sızan kodlar arasında ‘’jetpack kuşanma’’ ve ‘’at sürme’’ gibi ifadeler var.

5. sigara, ilaç, sağlık kiti vb. eşyalar için ayrı bir bölmenin olduğu yeni silah seçim menüsü.

6. yere silah bırakma ve silah alma gibi yeni mekaniklerin yanı sıra gta 5’e kıyasla daha sınırlı sayıda silah taşıyabileceğimize işaret eden bir silah seçim menüsü göze çarpıyor. ayrıca ‘’loot bag’’ olarak belirtilen bir çanta da taşıyor karakterimiz. bu herhangi spesifik bir görev için olabileceği gibi (gta 4 ve 5’te de çanta taşıdığımız görevler vardı) oyunda bir loot sisteminin de olacağının göstergesi olabilir.

7. araç içi çatışmalarda artık sadece arabayı değil direkt olarak karakterimizi görebileceğiz. ayrıca araç camından sarkma gibi daha dinamik ve serbest çatışma mekanikleri yer alacak.


8. detaylı araç içi modellemeleri mevcut. gta 5’e sonradan eklenen rdr 2'de ise çıkışından itibaren var olan fps kamera desteği çok büyük ihtimalle bu oyunda da yer alacak. ayrıca aracın koltuğunun ve gaz-fren pedallarının ayarlandığı videolar çok detaylı bir araç özelleştirme sisteminin olduğunun işareti olabileceği gibi oyunun çıkışında yer almayan, rockstar'ın sadece geliştirme döneminde kullandığı ve detaylara verdiği inanılmaz özenin ispatı olan bir özellikten ibaret de olabilir.

9. nakliye konteynırlarını soymak, kilitlerini kırmak gibi loot seçenekleri var.

10. yeme, içme, yorgunluk, hayvan evcilleştirme gibi çeşitli rpg unsurlarına dair birtakım işaretler var.

11. arttırılmış npc etkileşimi ve yapay zekası. bununla bağlantılı olarak restoran soygunu bölümünde polisler mekana bodoslama atlamak yerine etrafını sarıyor.