Seksek Oyunu Nereden Geliyor?

Seksek, fiziksel koordinasyonu ve aynı zamanda sayı saymayı da eğlenerek öğreten evrensel bir oyun. Ayrıca çocuğunuza anlatabileceğiniz garip de bir kökeni var.
Seksek Oyunu Nereden Geliyor?

dale's countryside museum gibi sitelerin yaptığı açıklamalara göre; romalı askerler 30 metre uzunluğunda çizilen karelerde zıplıyorlardı. ve bunu, daha zorlayıcı olsun diye vücut zırhıyla yapıyorlardı. romalı askerler elbette oyun oynamıyorlardı fakat sekseğe benzeyen bu egzersiz sekseğin modern halinin ortaya çıkmasına neden olmuştur.

kaynaklar bunu, futbol oyuncularının lastik egzersizleri yapmasına benzediğini söylüyor.

muhtemelen çocuklar, bu kareler üzerinde zıplama olayını beğendiler ve kendileri için minyatür bir versiyonunu çizdiler. aslında oldukça mantıklı. bir makalede şöyle deniyor:
"masum görünen pek çok çocuk oyunu, geçmiş çağlardan ve pagan dönemlerden kalan garip kalıntıları gizler."

bu hikayeye göre; roma imparatorluğu'nun antik çağlardaki devasa erişimi, seksek oyununun finlandiya, ispanya ya da italya ve iskoçya gibi birbirinden çok uzak ülkelere yayılmasına neden olmuş olabilir. seksek kelimesinin yazılı olarak geçtiği ilk yer 1667 tarihli poor robin's almanac'tır.

eğer "seksek" kelimesi o tarihten önceki yazılarda yer almadıysa, bunun nedeni yüzlerce yıl önce soyluların ve din adamlarının zamanlarını küçük çocukların arka bahçede oynadıkları oyunlar hakkında değil, krallar, savaşlar ve tanrı hakkında yazarak geçirmeleridir.

gerçekten de seksek dünyanın her yerinde oynanmaktadır. albany üniversitesi seksek oyununun hollanda'da "hinkelbaan", almanya'da "templehupfen", arjantin'de "rayuela", vietnam'da "pico", hindistan'da "ekaria dukaria" ve fransa'da "marelles" olarak oynandığını söylüyor.

elbette, modern seksek oyununun bir avuç basit kuralı olması, 10 kare kullanması, bir veya daha fazla kişiyle oynanabilmesi, her zaman böyle olduğu anlamına gelmez. şu anda dünya genelinde ne kadar benzer olursa olsun, oyun zaman içinde oldukça değişmiştir.

romalı askerler ile özdeşleşen bu oyunun kökenine dair anlatılanlar baskın olsa da, büyük britanya ve irlanda antropoloji enstitüsü dergisi'nin yukarıda bahsedilen 1886 tarihli makalesi, oyunun aslında astrolojik kökenli olabileceğini, kareler arasında adım atmanın zodyak burçları arasında adım atmaya benzediğini öne sürmektedir.

grunge.com