EKONOMİ 26 Haziran 2020
41,5b OKUNMA     376 PAYLAŞIM

Paranız Olduğu Halde, Bir Şeyin Daha Pahalı Olanını Almak Neden Bazen Mantıksız Gelir?

Daha kaliteli olduğu bariz olan bir şey var ve sizin de gücünüz de buna yetiyor ancak almamayı tercih ediyorsunuz. Neden? Ekonomi terimleriyle açıklık getirelim.
iStock

pahalısını almada hiçbir mantık olmayan şeyler...

bir ürünü satarken, aslında satılan şey ürün değildir. alıcının gözündeki değeridir. bu konuda daha detaylı bilgi edinmek isteyenler için (bkz: perceived value).

bunun dışında bir ürünün iki tip özelliği vardır. biri, rakiplerinde de olan, kendisinden standart olarak beklenen şeylerdir. (bkz: points of parity) sadece bunları ihtiva eden ürünleri temel ürün kabul edebiliriz (bkz: basic product). gerçi temel ürün direkt anlam olarak dümdüz ihtiyacı karşılayan ürün demektir. atıyorum bir otel odasında yatak bulunması gibi. neyse, ancak bazı ürünlerin kendilerini rakiplerinden ayıran bazı özellikleri vardır (bkz: points of difference) bu farklılık yaratan noktalardan elde edilen değeri aramıyorsanız, sizin için bu farklılıkları sunan ürünü almak anlamsız olacaktır. çünkü bu ek özellikler sizin gözünüzde ürünün değerini yükseltmez ve bu ürünler yüksek ihtimalle daha pahalıdır. dolayısı ile "niye daha fazla ödeyeyim yeaaa?" dersiniz.

örneğin ben de çöp torbasının en ucuzunu almıyorum. çünkü kovadan çıkarırken yırtılıyor vs. orta karar bir ürün kullanıyorum. bu bana kolaylık sağlıyor. benim için bu bir değer ve ürünü ucuz olanlardan farklı kılan bir özellik. gerçi bu kalite çatısı altında da değerlendirilebilir de. neyse, ben o ekstra parayı buna ödüyorum. çöp torbasının birincil fonksiyonuna, yani çöplerin içine koyulduğu bir torba olmasına değil.

dolayısı ile bu konudaki diğer ürün örnekleri kişisel görüş olacaktır. sizin kişisel tercihleriniz, bir üründen ne beklediğiniz ve o ürünün daha iyisine/niteliklisine (bu illa elle tutulur bir özellik olmak zorunda değildir bu arada. prestij, kendisini ait hissettiği gruba dahil olma vb. ihtiyaçları da bir insanın satın alma kararlarına etki edebilir, bazı ürünler bunları sunabilir) ne kadar fazla ödemeye hazır olduğunuzla birebir ilişkili yorumlar yapacaksınız. sadece bazı ürünlerde daha yoğun bir fikir birliği olacaktır sosyal medyada konuyla ilgili. çoğunda her kafadan bir ses çıkması muhtemel...