Partnerlerin Birbirlerinin Rızasıyla Başkalarıyla Birlikte Olabildikleri İlişki Türü: Poliamori
polyamory birden fazla yakın ilişki kurulan partnerin varlığına ve bu durumun diğer partnerlerin bilgi ve rızası ile gerçekleştiğine, işaret eder.
örn: mehmet (m), nihal (f) ile yakın bir ilişki içindedir ve aynı zamanda zuhal (f) ile de yakın bir ilişki içindedir. üçünün de bu durumdan haberi vardır ve durumdan memnundurlar.
örn: muharrem (m), murtaza (m) ile yakın bir ilişki içindedir ve aynı zamanda selen (f) ile de yakın bir ilişki içindedir. üçünün de bu durumdan haberi vardır ve durumdan memnundurlar.
örn: dilem (f), recep (m) ile yakın bir ilişki içindedir ve aynı zamanda eda (f) ile de yakın bir ilişki içindedir. üçünün de bu durumdan haberi vardır ve durumdan memnundurlar.
örn: furkan (m), tuncay (m) ile yakın bir ilişki içindedir ve aynı zamanda birkan (m) ile de yakın bir ilişki içindedir. üçünün de bu durumdan haberi vardır ve durumdan memnundurlar.
örn: binali, (m), recai (m) ile yakın bir ilişki içindedir ve aynı zamanda elif (f) ile de yakın bir ilişki içindedir. üçünün de bu durumdan haberi vardır ve durumdan memnundurlar.
(f) - dişi, (m) - eril tanımlaması için kullanılmıştır.
bazılarınızın gözleri yuvalarından fırladı evet belki ama, polyamory straight (düz) olmak zorunda değil, 3 kişiyle olmak zorunda da değil (sabahın 8'inde ne ben daha fazlasına kasayım ne sen daha çok combo'ya maruz kal) üst limiti kişilerin dileği veya tercihine kalmış bir durumdur, yine aynı kişilerin tercihlerine bağlı olarak f ve m'nin herhangi bir kombinasyonu şeklinde de olabilir, olmaya dabilir.
polyamory, polygamy'den evlilik veya ilişkiye dair benzer bir yasal veya yazılı güvencenin olmaması durumuyla farklılık gösterir. polygamy durumunda çok sayıdaki eşlerin hepsi teorik olarak evliliğin getirdiği hak ve sorumlulukları paylaşıyor olacaklarken, polyamory'de böyle bir resmiyet durumu yoktur. ayrıca polygamy, içinde bulunduğu toplum ve ülkenin kanunlarına göre homosexual veya bisexual polygamy olamayabilirken, polyamory'de yine bir resmiyet durumu söz konusu olmadığından ötürü böyle bir kısıtlama yoktur.
bu durum devamlı seks yaptıkları anlamına gelmemektedir. eşlerin birbirlerindeki eksiklikleri başkalarıyla tamamlama davranışıdır.
hani deriz ya: hepsini bir araya getirsen istediğim bir adam ya da bir kadın ancak olur. ha işte poliamori'de bunların hepsini bir eve toplarsın, kıskanmak olgusunu da ortadan kaldırırsın oo miss işte.. olmadı abi ya ne yaptın dediğinizi duyar gibiyim. yani işte bunlar taboo ilişkiler. kolaylıkla toplum tarafından kabul görmesi zordur. gerçi toplumun normal dediği tekli ilişkilerin ne kadar sağlıklı olduğunu etrafınıza bakınca anlayabiliyorsunuz!!!
open relationship kavramıyla pek çok ortak noktası bulunan şey. ancak open relationship'teki olay genelde bir kişiyle tek bir ilişki varken başkalarıyla cinsel, romantik veya flörtsel bazda kısa süreli ilişkilere ses çıkarılmaması anladığım kadarıyla.
polyamory'de ise bir ilişki halkası var ve bu halka içindeki ilişki veya ilişkilerdeki herkesin birbirini tanıması ve ilişki halkasındaki yerini kabul etmesi lazım. bir kişi halkadaki diğer kişinin ilişki içerisindeki yerini kabul edemiyorsa o iki kişiden biri halkadan ayrılmalı mesela.
farkı küçük örneklerle anlatmak gerekirse: kız ve erkek bir open relationship yaşıyorlarsa kızın takıldığı (çok ciddi olmayan ilişki yaşadığı) diğer çocukları (a, b, c olsun bunlar) erkek tanımak veya sevmek zorunda değildir; erkeğin takıldığı kızları da (g, h, j olsun bunlar da) kızın tanıması veya sevmesi gerekmez.
ancak polyamory söz konusu olduğunda kız, erkek ve a,b,c,g,h,j kişilerinin hepsi; ve eğer a,b,c,g,h,j kişilerinin de başka erkek/kız arkadaşları varsa onlar da, aynı ilişkinin içerisine dahil oluyor. bu kişilerin hepsi de birbirini minimal düzeyde de olsa sevmek zorunda oluyor, yoksa topluluk içerisindeki kişiler arasında gerginlik doğuyor ve ilişki ağı kopuyor falan (tecrübe ettiğimden değil tabii; idealimdeki ve genelde anlatılan poliamorik ilişki ağını baz alarak bütün bunlar).
Poliamori bir ilişki yaşayan Sözlük yazarının gözünden olaya bakacak olursak;
uzun süre kadar diğer insanlar gibi hissedemesem de tek eşli "normal" ilişkiler yürütmeyi denedim. ama kısıtlamalar o kadar anlamsız geliyordu ki... yani "pazar günleri mavi renk giymeni istemiyorum." "ha??" düzeyinde anlamsız geliyordu.
dolayısıyla da aldatmasam bile ilişkiye saygımı ve motivasyonumu kaybediyordum. bir aşamada insanlarla monogam ilişkilere girmeyi de one night standleri de (ki aynı döneme gelmesi bence çok ironiktir) bıraktım. friends with benefits çok tatmin edici ve mutluluk verici olsa da şöyle güzel bi açık ilişki fırsatı olsa hayır demezdim. ama deneyimlerim şansımın pek yüksek olmadığını söylüyordu. bildiğin yalnızlığın anlaşıldığı anlar themeli bi hayatım vardı ve öyle de devam edeceği hissiyatına sahiptim.
sonra çok uzun yıllardır açık ilişkiler ve hatta açık evlilikler yürüten insanları fark ettim. bu da eşcinsellik gibi bir tarafa sahip, öyle değilseniz ya da o ortama bi şekilde girmiyorsanız varlıklarını fark etmeden bi ömür geçirebilirsiniz. çünkü ortalama, hoşgörüsüz, milletinin sikinin kukusunun bekçiliğini yapan o kadar çok dalkavuk var ki, bunu toplum içinde açık açık söylememek hayatlarını daha huzurlu kılıyor.
ütopik olduğu gerekçesiyle polyamoryyi veya açık ilişkiyi reddetmek en hafif durumda tecrübesizlik ve denk gelmemişlikten, en ağır haliyle de korkaklık ve özgüven eksikliğinden.
ben bir polyamoristim, bu cinsel organlarıma sahip çıkamadığım, cinsel bağımlılığım* olduğu için ya da aç gözlü olduğum için değil, bence bir sakıncası olmadığı için. diğer insanlar gibi hiçbir zaman hissetmedim ve ciddi bir bölümünün de aslında monogam olmadıkları halde çoğunluğa uymak için fake attıklarına inanıyorum.
"kızım yap ama söyleme" lafını o kadar çok duydum ki... neden?
yalan söylemekten hoşlanan bir insan değilim. hele hele hayatımdaki en değerli kişilere söylenmiş değil yalan, en ufak bir bilgi çarpıtması bile büyük bir vicdan azabı hissettirir.
benim ben olamayacağım bi ilişkide işim ne? beni sevmeyen bir insanla neden vakit kaybedeyim?