YAŞAM 20 Eylül 2018
31b OKUNMA     764 PAYLAŞIM

Pipo Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar

Nasıl pipo olmalıyım? Pipo seçerken nelere dikkat etmeliyim? Pipo ekipmanları neler? Bunlar gibi pek çok sorunun cevabı içeriğimizde.
iStock

uyarı: tütün ve tütün mamülleri içmek sağlığınız için son derece zararlıdır.

1. pipo seçimi

ucuz seçmeyin. bugünkü şartlarda 150-200 tl nin altında pipolar genellikle kötü içim vadeder (sıcak duman, dil yanması, sıvı katran vs). mümkün olduğunca bütçenizi yukarı çekin. tabi pahalı olup da işçiliği berbat pipolar da karşınıza çıkabilir, dikkat etmeniz gereken hususlar kısaca şöyle;

- pipo aynı hacim ve et kalınlığındaki emsallerinden hafif olmalı, bu daha gözenekli (nemi absorbe edebilecek) ve daha eski yani daha kuru demektir. bunun evrensel bir kriteri yok, hepsinin kütlesi ve şekli ayrı. göz ve el kararı seçebilirsiniz kıyaslayarak.

- rustik, kumlama (sandblasted) motifli pipolara ilk başta girmeyin, ağacı kozmetik olarak kusurlu pipolardır, çok pahalıları vardır ama iyisini seçmek maharet ister. başlangıçta düz cilalı, dokusunu görebildiğiniz ağacı (smooth) tercih edin.

- tütün haznesi içinden deliğe bakın. tam en dibinde olmamalıdır, yukarıda da olmamalıdır. deliğin alt kısmı tütün haznesinin dibini ufki olarak kesmelidir. pipo dibinde su oluşursa onu kanalizasyon gibi çekmeyecek kadar yukarıda ama sıkıştırılan tütüne denk gelip de tıkanmayacak kadar da aşağıda olmalıdır.

- tütün haznesinden plastik ağızlığa giden pipo şaftının içindeki delik düz tip pipolarda tam merkezlenerek ortadan delinmiş olmalı, delik etrafında veya içinde çapak bulunmamalıdır, yoksa buralara çarpıp yavaşlayan duman yoğunlaşır ve ne olur? evet sulanır. şaftı eğimli pipolarda (half bent, bent, full bent) şaft içinde üste açılmak zorunda olan şaft deliği ağızlık deliğini karşılamayacağı için sulanma yapabilir, tecrübe ister, başlangıçta ağızda tutmak karizmatikdir deyip de eğik pipo almayın. işi öğrenince alırsınız.

- pipo ağacının dokusuna iyice bakın, dokunun içinde açık renk yuvarlak benekler görürseniz (boyalı intibası veren yuvarlaklar tabi, diğerleri kuşgözü motifi olup çok istenen bir şeydir), ışığa vurdurun orayı, o açıdan bakın, yükselti alçaltı var ise onlar kum boşluklarının ağaç tozuyla doldurulmuş kısımlarıdır, iyi bir ağaçta olması istenmez. çok aşırı haller dışında içim kalitesine etki etmez ama görsel olarak kaliteyi bozar.

- ağacın dokusu ince ve düz çizgiler halinde ise o lif yapısı daha çok su emebilir, daha az sulanmaya sebep olabilir. gayri nizami doku yerine, bulabilirseniz düz ve lif lif (flame denen doku)motifli ağacı seçmeye çalışın. ilerleyen zamanlarda bu kriteri tecrübenizle eleyebilirsiniz.

- piponun içine üfleyin ve içinize hava çekin. flüt gibi öten pipoyu almayın.

- lületaşı pipo alacaksanız, blok taştan kesilmiş pipo alın, lüle tozundan preslenmiş pipo almayın. parmağınızı yalayın, tütün haznesinin içine bastırın, yapışkanlık hissediyorsanız blok taştır, alın. ama ilk 1-2 piponuz kesinlikle gülkökü olsun. lüleyi sonra alırsınız.

2. ekipman seçimi

tamper ve kazıyıcı alın. eğik ateş veren pipo çakmağı alın. başlangıçta karbon filtre alın piponuza uyuyorsa (9 ve 6 mm filtre seçenekli pipo alabilirsiniz), sonradan kaliteli balsa filtreye geçin, nihayetinde filtresize geçeceksiniz. tadı çok bozuyor çünkü ama başlangıçta sulanmayı ve dil yanmasını azaltır, iyidir filtre.

3. teknik

piponun içine hemen karbon tutsun diye kesinlikle bal mal sürmeyin. tezek sıvayın daha iyi. haha... bal yoğun bir akışkan ve az daha gözenekli olsun diye ayı gibi para verdiğimiz pipoların gözeneklerini zıkkım gibi tıkayarak kaliteyi çok düşürür. az elit olun lan, varoş olmayın. bırakın tütün isi kendi kurum yapsın pipoda.

- pipo tütünü pek çok çeşit olmakla birlikte, başlangıçta ribbon denen kurdele, ince kesim alın. pipoya ağzına kadar doldurun ve sonra tırnağınızla tütün haznesinin cidarlarına denk gelecek şekilde parmağınızı döndürerek bastırın, tam ortaya bastırmamaya gayret edin. biraz sıkıştırın, pipoyu yakmadan nefes çekin, kamıştan şeftali suyu içer yoğunlukta hava geliyorsa tamamdır. pipoyu yakın, 1-2 nefes çekip tamperle yine kenarlara dairesel hafif bastırarak tütünü düzleyin, yeniden yakın. gerisi pratiğe kalmış. sıkılık ayarını çözerseniz, maksimum keyif alırsınız.

4. tütün seçimi üzerine

gerçekten piponun keyfine varmak istiyorsanız ve gerçek tütün deneyimi yaşamak istiyorsanız piyasada bulunan aromatik çöplere itibar etmeyin. kaptan blek (captain black), makberın (macbaren), bokum rif (borkum riff) gibi ürünler pakette kokusu güzel, içenden ziyade odada bulunana güzel kokan kimyasal aromalarla şenlendirilmiş kalitesiz tütünlerdir. içerken dilinizi yakarlar ve 3-5 nefesten sonra eziyete dönerler. çok kaliteli aromatik tütünler de vardır ama erişmek zordur. bulabilirseniz "english aromatic" diye anılan tütünleri araştırın.

Öğrenmek İsteyebileceğiniz Tüm Ayrıntılarıyla Kallavi Bir Pipo Rehberi