İŞ HAYATI 25 Mayıs 2017
62,8b OKUNMA     875 PAYLAŞIM

Piyasayı Yalayıp Yutmuş Birinin Gözünden E-Ticaret Yapacaklara Tavsiyeler

Bilgisayarların ve akıllı telefonların hayatımızın içine kadar girmesiyle e-ticarette de kaçınılmaz biçimde bir artış yaşandı. Bu konuda siz de bir şeyler yapmak istiyorsanız fakat tecrübeniz yoksa burada yazılanları okumanızda kesinlikle fayda var.
iStock.com


an itibariyle bir dikeyde e-ticaret girişimi yöneten biri olarak;

öncelikle büyük bir sermaye grubunun girişimi değilseniz veya kayda değer bir yatırım almadıysanız artık zaten tüm köşeleri kapılmış yatay pazarları veya büyük babaların bulunduğu (elektronik, giyim vb.) dikeyleri unutun.

seçeceğiniz dikey ve o dikeydeki bilgi birikiminiz başarıya ulaşabilmeniz için ilk adım. yanlış dikey, üzer.

büyülü rakamların rüyasına dalmayın. gerçekçi ve rasyonel yaklaşın. kesinlikle maliyetlerinizi en kötüsünü düşünerek hesaplayın.

uzun bir süre kargoya çalışacağınızı ve olabilecek en iyi kargo anlaşmasını yapmak zorunda olduğunuzu unutmayın. karınızın büyük bir bölümünü kargo firmaları emecek. kargolarla görüşürken büyük iskontolar yapma imkanları olduğunu unutmayın, sıkıştırın.


ohooo veririm reklamı adwords'e, facebook'a akar trafik satarım malımı hayallerine dalmayın. satarsınız ama zarar edersiniz. eticaret'te (eğer tüketinin gelse de alsak diye beklediği bir ürün satmıyorsanız) aylarca zarar edeceğinizi unutmayın.

müşterinizi memnun edin. ne yapın, ne edin, memnun edin.

kurumsal bir kimlik oluşturun. kolileriniz ve koli bantlarınız mutlaka logolu olsun. bunları yaptırırken iyice araştırın. ekonomik çözümler var, ilk teklife balıklama atlamayın.

fatura yazdırmak için (günde 100 fatura yazdıracağınızı beklemiyorsanız) nokta vuruşlu yazıcı tercih etmeyin. ileride pişmanlık yaratır. paşa paşa lazer yazıcıya verin a4'ten 4 kopyayı püskürtsün çıkartsın.

ruh sağlığınızı düşünüyorsanız iyzico ile çalışmayın. geçmişi olan bir firma değilseniz zaten bankalar size insani komisyon oranları sunmayacak. dolayısıyla geriye payu kalacak. iyzico'ya göre iyi bir alternatiftir.


ekibiniz küçük olsun. siparişler artınca asla gaza gelip hemen ekip büyütmeyin. gerekirse hergün mesai yapın ama siparişlerin devamlılığından emin oluncaya kadar yeni bir çalışanı işe almayın. hacim düşerse her çalışan kendi ayağınıza sıktığınız bir maaliyet oluşturur.

unutmayın, eticarette ettiğiniz karla maaş ödemekten önce stok arttırmalı, malı daha ucuza almalısınız. ucuza almanın formulüde herkesin bildiği gibi yüksek adetlerde mal çekmekten geçiyor. piyasalar her zaman büyüğü sever, küçüğü siker unutmayın.

trafiği bedavaya getirmeniz lazım. reklam bütçenizi abartıp balon olmak yerine, seo'ya yatırım yapın. sonuç alana kadar satışını arttırmayacak ama hedeflediğiniz kelimelerde ilk sayfaya çıktığınızda kalıcı bir hacim kazanmış olacaksınız.

bugün milyon lira üzeri yatırım alıp batan eticaret sitelerinin çoğu dengesiz reklam bütçeleri sebebiyle batıyor. reklamların yayında olduğu dönem artan ciro ve işler sebebiyle işe alının çalışanlar; reklam bütçesi tükenip hacim düşünce yukarıda yazdığım gibi ayaklardan bele doğru kemirmeye başlıyor.


özetle, dengeli büyüyün rakamların rüyasına kapılmayın. stabil olun.

rakiplerinizin fiyatlarını sürekli takip edin. cintoşluklarla öne geçin. 125,60 tl'ye satılan bir ürünü siz 124,95'e ekleyin. 99 yerine, 95 kullanın. 99 müşteride "enayi miyim lan ben" hissiyatı yaratıyor, 95 öyle değil.