YAŞAM 14 Nisan 2022
28,7b OKUNMA     166 PAYLAŞIM

Potansiyeli Çok Sonradan Ortaya Çıkan Kişiler İçin Kullanılan Terim: Late Bloomer

Boomer'ı veya Virtue Signalling'i artık biliyorsunuz, peki ya late bloomer'ı? Açıklayalım.

Nedir?

late bloomer, yetenekleri ve kapasitesi normal süresinden daha geç ortaya çıkan kişi için kullanılan terim. sporda david beckham buna güzel bir örnek teşkil edebilir.

genelde bu çocuklar veya adolesanlar, akranlarına göre daha yavaş becerilerini geliştirir fakat belli süreden sonra diğerlerini geçebilirler. öğretmenleri tarafından zamanında "adam olmaz bu çocuk" denilen pek çok dahi görülmüştür. thomas edison, albert einstein, fizikçi richard feynman ve edward teller, neuroscientist, steven pinker bunların en ünlüleridir.

ekstrem örnekleri arasında, 70 yaşından sonra resim konusunda ünlenen grandma moses ve 83 yaşında resim yapmaya başlayıp bu konuda ünlenen bill traylor bulunmaktadır.

zıttı durumlar için child prodigy terimi kullanılmaktadır.

öğretmenlerin çocukları değerlendirirken dikkat etmesi gereken konulardan biri bu sonradan açılma olayıdır.

Late bloomer ünlüler

samuel l. jackson: esasında 1948 doğumlu olan jackson, 1970'lerden beri filmlerde rol alsa da 1994'teki pulp fiction'a kadar kayda değer bir başarı elde edememişti.

j.k. rowling: harry potter serisi pek çok yayınevi tarafından reddedildikten sonra bloomsbury, kendisinin kitabını basmayı kabul ettiğinde 32 yaşındaydı. önceden ciddi bir yazarlık deneyimi de yoktu.

henry ford: 1908'de, modern taşımacılığı yenileyen model t'yi piyasaya sürdüğünde 45 yaşındaydı. öncesinde bu başarıyı elde etmek için uzun süre uğraştı.

regis phibin: buralarda pek tanınmaz ama abd'nin ünlü tv sunucularından phibin, 1960'lardan 1980'lere kadar ulusal tv'de pek çok başarısız denemede bulundu. takvim ancak 1985'i gösterdiğinde, 54 yaşındayken başladığı New York City sabah şovunda dikiş tutturdu. program tam 23 sezon boyunca devam etti.

walter white da bunlardan biridir

kırklı yaşlarının sonunda kendi halinde lisede kimya öğretmeni olarak çalışırken, kanser olduğunu öğrenince ailesine geride para bırakma amacı ile liseden talebesi jesse pinkman ile uyuşturucu imalatı ve dağıtımı işine girmiştir.