SİNEMA 17 Ağustos 2020
24,4b OKUNMA     532 PAYLAŞIM

Rain Man Sayesinde Dünyanın En Çok Seyahat Eden Oscar'ı Olan Ödülün Hikayesi

1988 tarihli, başrollerini Tom Cruise ve Dustin Hoffman'ın paylaştığı Rain Man filmi sıcacık bir hikayeye vesile olmuş. Buyrun.

‘dünya üzerinde en çok seyahat etmiş olan oscar heykelciği’nin kazanılmasına sebep olmuş filmdir rain man.

laurence kim peek, gerçek yağmur adam... doğuştan makrosefali ve gelişimini takiben otistik savant tanılı ama çok sonraları otizmden ziyade fg sendromundan muzdarip olduğu anlaşılmış ve inanılmaz hafızasıyla akıllarda yer etmiş bir amerikalı şahsiyet. hafıza ve ezber yeteneği 16 aylıkken ortaya çıkıyor. 4 yaşına kadar yürüyemiyor, hiçbir zaman gömleğinin düğmelerini ilikleyemiyor ama tüm yaşamı boyunca okuduğu en az 12.000 kitabın içeriğini ezbere biliyor. kitap okurken sol gözüyle sol sayfayı, sağ gözüyle sağ sayfayı aynı anda okuyabiliyor ve ezberleyebiliyor.


kim peek, 1986 yılında tanıştığı barry morrow’a ilham kaynağı oluyor ve morrow, rain man’in hikayesini çoğunlukla peek’ten esinlenerek yazıyor. 


barry morrow, 29 mart 1989 tarihli oscar ödül töreninde, rain man senaryosu sayesinde kazandığı oscar heykelciğini, bir süre sonra kendisini tebrik etmek amacıyla babasıyla birlikte ziyaretine gelen kim peek’e armağan ediyor, ‘sen olmasaydın bu senaryo ve bu ödül olmayacaktı’ diyerek.


kim peek, ömrünün kalan süresince babası fran peek eşliğinde dünyanın dört bir tarafındaki okulları ziyaret ederek, otizm ile ilgili toplantı ve konferanslara katılarak binlerce öğrenciyle, sayısız insanla buluşuyor, elbette elinde morrow’un hediyesi olan oscar heykelciği ile birlikte.


insanlar ona örneğin, doğum tarihlerini söylediklerinde peek onlara hemen o tarihteki gazete manşetlerini, o gün dünyada olmuş olan olayları, 30 yıl sonra takvimde doğum tarihlerinin hangi güne denk geleceği gibi şaşırtıcı bilgileri tereddütsüz sıralıyor... karşılaştığı insanların sorularını eşsiz hafızasında yer alan ezber bilgileriyle eksiksiz yanıtlarken aynı zamanda elinden oscar heykelciği eksik olmayacak şekilde herkesle de fotoğraf çektiriyor. fotoğraflar yalnızca davetli olduğu mekanlardaki insanlarla değil, gerek abd gerekse dünya üzerinde farklı noktalara uçarken yapılan bagaj kontrolleri sırasında oscar heykelciğinin ortaya çıkmasıyla birlikte havalimanı görevlileriyle de çekiliyor. hatta bir seferinde oscar heykelciği sayesinde peek’ pilotların daveti üzerine kokpitte bile uçuyor...

tüm bu trafikten dolayı barry morrow’un kazandıktan sonra kim peek’e hediye ettiği bu heykelcik, birçok kaynakta ‘the most loved oscar statue’, ‘the most travelled oscar statue’ olarak anılıyor. (‘en çok sevilen’, ‘en çok seyahat eden’ oscar heykelciği anlamlarında...)

barry morrow, yıllar sonra ödülü gördüğünü ama elden ele dolaşmasından mütevellit artık ödül üzerindeki altın kaplamanın çoktan kaybolduğunu ve bunu peek’e sorduğunda da kaplamanın altın kısmı artık güzel çocukların ellerinde yanıtını aldığını gülümseyerek anlatıyor bir röportajında...

kim peek 2009 yılında, 58 yaşında hayatını kaybediyor ama senarist barry morrow ödülü geri almak yerine yine peek’in hatırasına istinaden peek ailesinin yaşadığı yer olan salt lake city şehrine bağışlıyor ödülü. şehrin bulunduğu eyalet olan utah’ta yerleşik utah film center, her yıl düzenli olarak özürlü insanların hikayelerini konu alan, toplumsal farkındalığa katkıda bulunan filmler için, kim peek anısına peek award (peek ödülü) veriyor...

kaynak: the life and message of the real rain man (kitap), theguardian.com, autismservicescenter.com, forbes.com, utahfilmcenter.com.