MÜZİK 29 Mart 2019
110b OKUNMA     1046 PAYLAŞIM

Rammstein'ın Olay Yaratan Klibi Deutschland'in Alman Tarihine Yaptığı Göndermeler

Klipleriyle olay yaratmasına alışık olduğumuz Alman metal grubu Rammstein, 10 yıl aradan sonra çıkardıkları ve henüz ismi belli olmayan yeni stüdyo albümlerinden ilk single Deutschland'i ortamlara saldı ve beklendiği üzere yine gündem yarattı.

Önce klibi verelim

deutschland, almanya tarihine biraz aşinaysanız daha da zevkli izlenecek olan bir kliptir.

klibin açılışında bir grup romalı askerin ormanda yürüdüğünü görüyoruz. roma imparatorluğu'nun cermen kabilelerine uzun yıllar boyunca akınlar yaptığı bir gerçek. klipte gösterilen ad 16 tarihi, romalılar tarafından germania'ya yapılan akınların sonuncusu olduğu için önemli bir tarih kanımca. sonra marcus aurelius'a kadar bir daha akın yapılmamış. (gladiator izlenebilir ve bu dönemi görmek için, biraz daha geçmiş dönem için spartacus ve rome tavsiye edilir)


daha sonra fütüristik birkaç sahne giriyor araya, belki distopyan bir gelecek? o arada bir u-boot görüyoruz ve sahne kutsal roma imparatorluğu'nun haçlı seferlerine çıkması ile devam ediyor. (denizaltı sevenler das boot'u izlesin)

sonrasında efem, bahis için muşta ile dövüşen adamlar görüyoruz. bu olayların alman tarihinde özel bir yeri yok ama sanırım anlatılan dönem 1920'ler almanyası (bu dönemler için babylon berlin ve peaky blinders izliyoruz evet).

sonra grubun ağır çekim bir şekilde patlama bölgesinden uzaklaşması giriyor kadraja. aaa bir bakıyoruz, arkada güzelim hindenburg'un enkazı duruyor. yıl 1937 haliyle.


ve hop 1960'lara atlıyoruz. almanya doğu-batı diye ayrılmış. doğu almanya devlet güvenlik bakanlığı aka stasi revaçta o zamanlar. üniformalı alman amcalar, rus ablalarımız ve yuri gagarin kılıklı bir astronot abimizle ofiste şampanya qeyfi yapmaktalar (doğu almanya dönemini merak edenler deutschland 83 ve goodbye lenin'i izlesin pls tsk).

sonraki sahnede fareler içinde yürüyen bir grup keşiş görüyoruz. sonrasında kesişler bir hana içmeye gidiyorlar yan masada da askerler oturuyor. tahminimce 1618 ile 1648 yılları arasında olan otuz yıl savaşı'na gönderme yapılmış burda. otuz yıl savaşı avrupa'da mezhep birliğini sağlamak için yapılmış bir savaştı. bu savaş sırasında veba salgını olduğu da biliniyor (fareler vebaya gönderme).

30 yıl savaşlarının bir temsili

bu arada kesişlerin yamyam gibi gösterilmesi otuz yıl savaşlarının son yıllarında halkın açlıktan kırılması ve sonunda birbirini yemesi yüzünden sanıyorum. hatta kiliselerden bile yamyamlık haberleri gelmiş o yıllarda. https://www.genealogy.com/…al/topics/30yearswar/11/

yamyam kesişlerden sonra bir hapishanede buluyoruz kendimizi. mahkumlar bizimkileri protesto için kafalarına para kağıt para atıyolar. 1921 ile 1923 arası almanya'nın hiperenflasyonla mücadele ettiğini biliyoruz. para o kadar değersizleşiyor ki odun yerine kağıt para yakmak daha kârlı oluyor bir süre. sanırım burda ona bir gönderme mevcut fakat hapse neden düştüler orası belli değil?


ve pek tabii ki almanya'nın bir ömürlük kâbusu olan 2. dünya savaşı ve toplama kampları. 2. dünya savaşı sahnesi, uzaya ilk ulaşan roket aggregat 4 ile başlıyor ve sonrasında belki de klibin en çok tartışılan sahneleri ile devam ediyor. kahramanlarımız toplama kampında bu sefer ve maalesef hepsi darağacında. soldan sağa: homoseksüel, yahudi, yahudi/siyasi suçlu, asosyal (asosyal grubunun içinde çingeneler, deliler, alkolikler, dilenciler, miskinler vs var). (şimdiden eleştiriler başlamış bu sahnelere)


bayağı etkileyici bir toplama sahnesinden sonra 1970'lere atlıyoruz. rote armee fraktion olmadan bir almanya düşünülemezdi değil mi? 4:31'de duvarda aşağıdaki posteri görebilirsiniz... yeri gelmişken (bkz: baader-meinhof fenomeni) not: ulrike meinhof rolünde till lindemann var :)


bundan sonra bütün dönemlerde yer alan karakterler bir araya geliyor ve kitap yakıyorlar. bu olayın almanya tarihinde yeri büyük. 10 mayıs 1933 nazi almanya'sında milliyetçi öğrenciler tarafından büyük bir kitap yakımı meydana geliyor. fahrenheit 451 bu olaydan esinlenerek yazılıyor. bebelplatz'da olaya ait anma anıtı var, gidip görebilirsiniz.

https://www.visitberlin.de/…ing-memorial-bebelplatz


daha sonrasında ise molotofların atıldığı, arabaların yakıldığı ve polisin milleti copladığı bir ayaklanma sahnesi var. bu sahne de büyük olasılıkla 1 mayıs 1987 olaylarına gönderme. may day in kreuzberg olarak geçiyor tarihte. berlin polisi 36 saatliğine kreuzberg'ten çekilmek zorunda kalıyor. https://en.wikipedia.org/wiki/may_day_in_kreuzberg

 Kreuzberg, 2 Mayıs 1987

bundan sonrası fütüristik bir almanya'yı gösteriyor.

evet klipte yer alan dönemler kabaca böyle, bir de her dönemde olayların içinde olan germania ablamız var. adeta forrest gump gibi bütün olaylara o sebep oluyor. off with their heads (biz racon değil kafa kesiyoruz) edasıyla etrafta salınan bu ablamız aslında almanya'nın ta kendisi. o yüzden de doğura doğura bir leonberger (alman) doğuruyor zaten. (golden retriever doğuracak değildi ya!)

özetle, bana çok zaman sonra tekrar uzun bir yazı yazdıran klip olmuştur. elinize sağlık rammstein, hem müzik hem de görsel bir ziyafet! deutschland deutschland uber allen!


not: neden uber alles değil de uber allen diye soracak olursanız bunun iki sebebi var

1) deutschland deutschland uber alles, yani "oh almanya almanya sen her şeyin üstündesin" cümlesi almanya milli marşının açılış cümlesi idi zamanında. sonracığıma naziler milli marşın gerisini atıp sadece ilk kısmı söylemeye başlamışlar, haliyle savaş bitince bu da değişmiş. bu yüzden milli marşı deutschland deutschland uber alles olarak söylerseniz hoş bakılmaz. kanunen yasak zannediyordum, değilmiş ama bunu söyleyen nazi damgası yer şimdiden uyarayım.

2) yukarıda germania ablamızın aslında almanya'nın vücut bulmuş hali olduğundan bahsetmiştim. işte bu sebeple "almanya sen her şeyin üstündesin" demek yerine uber allen, yani "herkesin üstündesin" demeyi tercih etmişler gibi bir yorum yapabiliriz.

Tam Bir Fiyat Performans Ürünü Olan Huawei P Smart 2019'un İncelemesi

Kendi Dilinden Vazgeçmeyerek Dünya Çapında Olmayı Başaran Alman Grup: Rammstein

Son Yıllarda Yapılmış En Protest İşlerden Biri Olan "This is America" Klibindeki Göndermeler