SAĞLIK 16 Eylül 2022
57b OKUNMA     223 PAYLAŞIM

Sağlık Sektöründeki Birinden: Penise Botoks Yaptırmak Gerçekten İşe Yarıyor mu?

Penise sertleşme sorunu, boşalmayı geciktirme veya büyütme gibi amaçlarla botoks yaptırmanın günümüzdeki sonuçları neler? Bu işten kazançlı çıkma ihtimali nedir? Sağlık sektöründeki bir Sözlük yazarı açıklıyor.
iStock

cristiano ronaldo'nun cinsel organını büyütmek için botoks yaptırdığı haberlerini son dönemde birçok yerde görüyoruz. ülkemizde medikal estetik uygulamalarının popülerliği de göz önüne alındığında yakın gelecekte instagram reklamlarında bolca penis botoksu kliniğimizde uygulanmaktadır haberi okuyacağınızdan eminim. çünkü reklamlar sizin big data verilerinizden faydalanır. ülkemizde penis boyu büyütme konusunda yapılan aramalar sağlık alanında yapılan en popüler 20 arama konusundan biri.

o halde bu konu iyice popüler olmadan ve siz de bir denesem mi düşüncesine kapılmadan bu işle ilgili gerçekleri tarafsız bir gözle anlatayım. evet sosyal medyada herkes 17 cm ama arkadaşlarınız (!) için bu bilgiler lazım olabilir.

belirli kasları geçici olarak felç ederek yüzdeki kırışıklıkları azaltma yeteneği ile ünlü bir ilaç olan botoks bir takım cinsel işlev bozuklarının tedavisinde zaten kullanılıyor. en bilinen örneği vajinismus. daha sonra doktorlar düşündüler: mideye uyguluyoruz acıkma süresi azalıyor. migren tedavisi için kullanıyoruz, yüze göze vs de yapıyoruz... acaba penise yapsak ne olur?

ilk çalışmalar erken boşalma tedavisinde kullanmaya yönelik oldu. bir grup erken sıçanı bilim adamları aldı ve bulbospongiosus kasına botoks uyguladılar. bu kas yüzeysel bir kastır. perine merkezinden başlayıp penisin alt kısmına kadar uzanır. boşalma sırasında kasılarak semenin ileri atılmasına yardımcı olur. anatomik terimlere yabancı iseniz aşağıdaki fotoğrafa bakın. ne demek istediğimi anlamanız daha kolay olur.


bu kasa botoks uyguladığınızda kas felç olur. felç olduğunda kasılamaz. böylece boşalmaya yardımcı olan güçlerden biri devreden çıkar. bu boşalmayı daha zor hale getirir. zor olan şeyi yapmak daha uzun sürer. bilim adamları böyle düşündü ve denedi.

sonuçlar: plasebo durumunda (serum enjekte edilen fareler), boşalma ortalama 6.5 dakikadan biraz fazla sürdü. yarım ünite botoks alan sıçanlar için bu süre yaklaşık 8.5 dakikaya fırlarken, tam ünite alan sıçanlar için yaklaşık 10 dakika sürdü.

peki insanlarda işe yarıyor mu? bunu henüz bilmiyoruz. bu konuda denemeler yapılıyor veriler toplanıyor. henüz yeterince uygulama ve uygulama başarısı-başarısızlığı verisi yok. bu yüzden net bir şey söylemek imkansız. fakat teorik olarak başarılı olabilir...

bilim adamları erken boşalma için botoks kullanmanın faydalarını araştırırken akıllarına başka bir soru geldi:

1. ya bu botoksu penis büyütme ve hacim kazandırma amaçlı da kullanabilir miyiz?

2009 yılında bu konuda ilk çalışma geldi. çok az sayıda insan üzerinde denendi, bilimsel bir dergide yayınlandı: https://onlinelibrary.wiley.com/…-6109.2009.01434.x

doktorlar dartos kası adı verilen ve erkekler üşüdüğünde penislerinin küçülüp büzülmesini sağlayan kası botoks ile felç ettiler. hiperaktif geri çekme refleksini tedavisi ismini verdikleri bu yöntemde botoks iğneleri penis derisinin hemen altındaki dartos kası çalışmasın diye penisin skrotum (yumurtalıklarla) ile birleştiği yerin hemen altına ve penisle kasığın birleşim yerine sağ ve sol olarak toplam 4 defa sokulup ilaç enjekte edildi.

bu tedaviyi alan insanların %70'i tedaviden memnun kaldığını bildirdi. %30'u faydası ya da zararı olmadı dedi. burada akılda tutulması gereken iki önemli konu var:

1. çalışma çok az insan üzerinde yapıldı.

2. ereksiyon halindeki penis boyutunu büyütmek için değil erekte olmayan penisin boyutunun büyük olması için bu işlem uygulandı.

soğukta, streste tamamen içine kaçacak kadar küçülmesin. normal zamanlarda da kas tonusu zayıfladığı için biraz daha sarkık ve büyük olsun. bunlar teorik olarak işe yarayabilir. pratik uygulama, yan etki başarı oranları konusunda yine yeterince bilgi yok. ama teorik olarak evde çıplak gezmeyi seven biriyseniz bu yöntemi denemek- denememek size kalmış.

2. skrotum büyütmek için botoks

Skrotum: Testis torbası.

bunu uygulayan çeşitli merkezler de var. yumurtalık cildindeki kırışıklıkları gidererek testislerin daha sarkık ve hacimli görünmesini sağlıyormuş. teorik olarak akla yatkın. ama pratik hayatta ne kadar arzu edilir ve işlevsel bilmiyorum.

hasan can'ın programında bir kız söylemişti. diyaloğu tam olarak hatırlamıyorum, aşağı yukarı şöyleydi sanırım:

- sizce vücuttaki en gereksiz organ ne?
- testisler
- neden?
- dışarıda öylece duruyor. bir işe yaramıyor. hiçbir faydası yok.

kadınların tamamı benzer şekilde düşünüyor mu bilmiyorum? ama testis derisi daha az kırışık olsun diye enjeksiyon yapılması mikrop kapması riski yüksek bir bölgede işlem, bence yapmaya değmez. ama böyle bir yöntem de var yani. bilginiz olsun.

3. penis büyütmek için botoks ve dolgu kombine uygulamaları

penis içine belli miktarda kolajen başta olmak üzere çeşitli dolgu maddeleri kullanarak uzunlukta ve çapta büyüme botoks ile ereksiyon süresinin uzatılması ve dartos kasını felç ederek dolgu ile penis büyütmede daha yüksek hacimde dolgu maddelerinin kullanılmasını sağlayan kombine yöntemler de var. bu yöndeki çalışmalarda başarı daha yüksek. penis dolgusu uygulamasının en büyük sorunlarından biri olan soğukta ağrı hissinin azalması: penis küçülmek istiyor ama dolgu var, küçülemiyor. botoks bu konuda yardımcı olabilir.

4. genital bölge terlemesi ve kokusunun azaltılması için botoks uygulaması

bu konuda çok sayıda deneme var. sıklıkla skrotum cildi düzleştirme işlemiyle birlikte yapılıyor. başarılı sonuçlarla ilgili veriler var ama yeterli örneklem büyüklüğü henüz yok.

5. botoksun sertleşme probleminde kullanımı

bu konu belki de en az deneme yapılan ve sağlıklı verinin en az olduğu grup.

burada botoks'un örneğin, asetilkolin ve norepinefrin aracılı sempatik yolun salınımını bloke eder ve vasküler endotelyal büyüme faktörü ve cd31 ekspresyonunu artırması hedeflenerek yapılan ve penisin içine botoks enjekte edilmesini içeren bir protokol. genelde işlem öncesinde penis kökü lastik ile sıkıca bağlanıyor ve penis içine 2 ya da 4 defada, toplamda 50-100 iü botoks veriliyor.

raynaud fenomeni gibi çeşitli vazospastik bozuklukların tedavisinde botoks zaten kullanılıyor. ereksiyon bozukluklarınında bir tür damarların yeterince gevşeyemeyip kasılı kalması durumu olduğu için potansiyel olarak işe yarama ihtimali olan bir yöntem.

yapılan kısıtlı sayıdaki çalışmalardan elde edilen sonuçlar penis içi botoks uygulamalarının penis çevresi kalınlığına anlamlı bir etkisi olmadığı bulunmuş ancak penis kanlanması ve gerilmiş penis uzunluğunda iyileşme gözlenmiş.

sıçanlarda yapılan çalışmalarda penis içi botoks uygulamasının ereksiyon halinde kavarnöz dokudaki basıncın yüzde 20 oranında artırdığını bulmuşlar. bu oran oldukça kuvvetli bir rakam. (balonun basıncı fazlaysa daha büyüktür.)

sonuç

tüm bu botoks ve erkek genital bölge uygulamalarının enfeksiyona oldukça açık alanlarda uygulandığını ve bu konularda henüz kanıt düzeyine ulaşmayı mümkün kılacak kadar çalışma yapılamadığını unutmamak lazım.

tüm bunlara karşın mucize beklememek koşuluyla merdiven altı olmayan güvenli kliniklerde denemek isteyenlerin deneyebileceğini düşünüyorum.

fakat şahsi tavsiyem bu konuda yeterli tecrübe ve fayda/zarar/yan etki sonuçlarının oluşması için en az bir iki sene daha beklemekte fayda var.