Tabu Olarak Görülen Kızlık Zarı (Hymen) Aslında Nedir, Ne İşe Yarar?

Birçok toplumda bekaretin sembolü olarak görülen kızlık zarı (hymen) nedir, ne değildir?
Tabu Olarak Görülen Kızlık Zarı (Hymen) Aslında Nedir, Ne İşe Yarar?


tarihte kızlık zarı

hemen hemen bütün toplumlarda değişik derecelerde sosyolojik öneme sahip olan kızlık zarının tıbbi adı hymen'dir (himen). hymen aynı zamanda yunan ve roma mitolojisinde baccus (dionysus) ve venüs'ün (afrodit) oğlu olan ve elinde bir meşale tutan evlilik ve düğün tanrısının adıdır. gerdek gecesi bu tanrıya adandığından kızlık zarı da aynı isimle anılmaktadır. mitolojik bireylerin yanı sıra, 19. yüzyılda yaşamış bir besteci olan frederic hymen cowen de talihsiz bir seçimle bu kelimeyi yaşamı boyunca isim olarak taşımıştır.


kızlık zarı ne işe yarıyor, neden var?

kızlık zarının fizyolojik amacı ve görevi kadın vücudunun bugüne kadar açıklanamamış pek çok sırrından birisidir. spesifik bir görevi yokmuş gibi görünmesine rağmen özellikle embriyonik dönemde mikroorganizma ve yabancı cisimlerin vajina içine girişini önlediği düşünülmektedir. tıbbi açıdan bakıldığında ise özellikle gelişmiş toplumlarda en sık cinsel şiddete ve istismara maruz kalan çocukların tanınmasında incelenmektedir.

kızlık zarı ve bekaret

insanoğlunun tarihsel gelişimi süresince pek çok toplum hymen'i saflığın ve el eğmemişliğin, yani bekaretin sembolü olarak görmüştür. bu inanışın yansımaları hala daha özellikle bizim toplumumuz gibi gelişmekte olan toplumlarda sıklıkla yaşanmaktadır. günümüzde kızlık zarının anatomik ya da fizyolojik değil, sosyolojik bir fonksiyonu vardır.


kızlık zarının anatomisi

kızlık zarı belirli bir yapıda değildir. anatomik olarak vajinayı oluşturan ve mukoza adı verilen dokunun vajina girişini oluşturan doku kıvrımıdır. yani kızlık zarı vajina içinde değil, vajinanın hemen girişinde, dudakların yaklaşık 1-1.5 santimetre içindedir ve küçük dudaklara bağlıdır. dış genital oluşumlardan birisi olarak kabul edilir.dışarıya bakan ön yüzü deriye, vajina içine bakan arka yüzü ise mukozaya benzer. kız çocukların hemen hepsinde bulunan hymen çok nadir olarak doğuştan hiç bulunmayabilir. çocukluk çağında daha sert olan doku ergenlikle birlikte östrojen hormonunun salınmasına bağlı olarak değişime uğrar ve esneklik kazanır.

Kızlık zarı türleri

kızlık zarı, vajina girişini tamamen kapatmaz, ortasında adet kanının ve vajinal salgıların dışarıya akmasını sağlayan bir delik bulunur. bu deliğin şekli ve yapısı hymen türlerinin belirlenmesinde kullanılır. kızlık zarının şekli, kalınlığı ve elastikiyeti kişiler arasında büyük farklılıklar gösterir.