DOĞA 6 Aralık 2019
43,5b OKUNMA     672 PAYLAŞIM

Saksıda Bitki Bakanların İşine Yarayabilecek Toprak ve Su Tavsiyeleri

Saksıda bitki nasıl bakılır? Nelere dikkat edilmelidir? Saksı çiçekleri bakımı nasıl olur? Bu ve daha pek çok sorunun cevabı, hemen aşağıda sizi bekliyor.
iStock

bitkiler topraktaki ya da verdiğiniz gübredeki besinleri yine ona verdiğiniz su aracılığıyla içlerine alırlar. bu yüzden yeterli oranda suyu eksik etmemelisiniz. saksı dibinde ya da saksı altlığı içinde kesinlikle su birikmesin.

bitkilerin genel itibariyle en sevdiği su ph'ı 5,5 - 6,5 arasıdır. ancak istanbul iskinin bizlere sağladığı su 7,3'ün genellikle üzerinde. içerdiği klordan bahsetmeyeceğim.işte bu ph farkı yani musluk suyunun daha bazik olması toprak ve gübredeki besinlerin suda erimesini ve su ile birleşip emilimlerini ciddi oranda zorlaştırıyor. suyunuzun ph durumuna ve verdiğiniz ek besinlerin suyla karışınca ortalama ph'ı aşağı çekme oranına göre ortalama 1- 2 sene sonra bitkinin gelişimi durma noktasına geliyor.

bunu önlemek için zirai bayiilerde satılan ph düzenleyiciler var. 3-4 haftada bir sulama suyunuzu bu katkı ile asidikleştirip suyu öyle veriyorsunuz, yalnız oran önemli. fazla asidik olursa bitkiyi yakabilirisiniz.

sulamayı doğru şekilde yapmayı öğrendikten sonra bitkinin 1-2 sene de bir saksının ve toprağının değiştirilmesi işi vardır.


şimdi, dünya atmosferinde yıldırım diye bir olay var

peki bunun sebebi nedir hiç araştırdınız mı? kısaca dünyadaki toprak katmanlarından bitkilere doğru sürekli bir enerji (elektron) taşınımı vardır. iyonik olarak bir döngü vardır. işte bu yıldırımlar zamanla topraktaki iyonik dengeyi sağlarlar ve bitkiler negatif yüklü besinlerle enerjilerini topraktan alabilirler. 

şimdi bundan neden bahsettim, çünkü biz bitkiyi saksıya koyduğumuzda bitkiyi bu dengeden mahrum bırakarak bu dengeden onu yalıtıyoruz. bir süre sonra topraktaki iyonik denge + (pozitif) ağırlıklı olunca bitki topraktan besin alamıyor. işte bu sebeple toprağı değiştiriyoruz.
saksı değiştirilirken illa daha büyük bir saksıya geçmeniz gerekliliği diye bir şey yoktur. zira bu durum ticari amaçla bitki üreten fidanlıkların yapmak zorunda olduğu bir iştir ki bunun detayına şimdi girmeyeceğim. ama saksınızı bir boy büyütürseniz iyi olur, zira şimdi değineceğim, kök budamasını yapamayabilirsiniz ya da yapıyorum derken bitkiye zarar verebilirsiniz.

saksı değişimi sırasında kökü saksıdan çıkardığınızda, kökün toprağı tuttuğu ve uçlara doğru kılcallaşan kök uçlarını ve hemen hemen saksının şeklini almış bir toprak kütlesi göreceksiniz.

şimdi bu toprak kütlesinin kenarlarını elinizle ya da küçük el çapasıyla törpülüyorsunuz. yani kök topunu küçültüyorsunuz ve yeniden ve yeni toprakla dikim yapıyorsunuz. kökleri çok fazla hırpalamamaya çalışın ve çok derin bir budama yapmayın. az önce aslında kök budaması yaptınız. kök budaması ya da saksı değiştirme işini toprak kesinlikle nemliyken ve mümkünse gölge de kısa süre içinde hızlıca yapın ve bitirin. köklerin hava ile temas ettiği her dakika bitkinin kılcal köklerinin ölümüne sebep olur.

bitkinize iyi baktıkça tabi gelişecek ve büyüyecek, bunun önüne budama ile geçebilirsiniz. bazı bahçıvanların "bu bitki budanmaz" dediklerine kanmayın her bitki bir şekilde budanabilir ve budanmalıdır. ama tekniği, budama dönemi ve yöntemleri farklı olabilir. budama işini bitkinize özel şekilde araştırarak yapmalısınız. hatta son 2 paragraftaki işlemlerle bonsai bitkiler yapabilirsiniz.


bitki zararlıları var bir de

salon bitkilerinde genellikle pamuklu, kabuklu ya da yaprak bitleri görülebilir. eğer toprağınız steril değilse ciddi bir solucan popülasyonu ile karşılaşabilirsiniz.
yaprak bitlerine karşı - 1 lt suya 3 yemek kaşığı pul biber-2 diş sarımsak (ezilmiş) - 1 çay kaşığı kekik, biberiye- 1 yemek kaşığı zeytin yağı ekleyip 1 gece bekletip tülbentle süzüp. kalan karışımı fıs fısa doldurup 1 hafta gün aşırı zararlıların olduğu bölgeye sıkarsanız ortada bit kalmayacaktır. ama kesin ve hızlı çözüm için zirai bayiden zararlının fotoğrafını gösterip insektisit alabilirsiniz. 

solucan işi ise daha basit çözülebilir. 1 çay bardağına 2 tatlı kaşığı kadar limonlu bulaşık deterjanı koyup karıştırın ve sulama suyundan önce saksı dibine dökün. solucanlar dışarı çıkacaktır. sonra bunları toplayıp saksınızdan uzaklaştırabilirsiniz.

bir de çiçek işine gireyim

çiçekli bitkiler için olmazsa olmaz iki unsur su ve güneştir. bazı bitkiler için daha az güneş ışığı yeterli gelebilirken bazıları doğrudan güneş ışığı arar. ancak her halükarda çiçek için güneş şarttır ve hali hazırda çok çiçekli bir bitkiniz varsa kesinlikle toprağı kurumamalı ve nemli olmalıdır. çiçek için su hayatidir. 

daha çok çiçek açması için bitkiye özel karışımlar satılıyor ancak çiçek artışı için potasyumca zengin gübreler işinizi kolaylaştırabilir.

kısaca ve yüzeysel şekilde umarım anlatabilmişimdir.

15 Günlük Şarj Süresiyle Cezbeden HUAWEI WATCH GT 2'nin İncelemesi

Bir Damla Su Verilmemesine Rağmen Neredeyse 50 Yıldır Yaşayan Bitki