SANAT 29 Ocak 2021
12,4b OKUNMA     321 PAYLAŞIM

Sanat Performansı İçin 1 Milyon Sterlin Yakan Çılgın Sanat Vakfı: K Foundation

Ağustos 1994'te K Foundation adlı bir sanat vakfı, ciddi ciddi 1 milyon sterlin yaktı sanat performansı için. İşte bu olayın hikayesi.

23 ağustos 1994'te k foundation adlı sanat grubu tarafından (bill drummond ve jimmy cauty) gerçekleştirilen sanat performansıdır bu para yakma olayı. yıllık %2.8 enflasyon hesabı ile 2020'de 2.034.124 sterlin eden parayı jura adasında ateşe vermişlerdir.

para, ikilinin "the klf" adlı müzik grubu aracılığı ile kazandığı, kendilerine ait olan paradır ve yakılırken kayda alınmıştır. paranın 900 bin pound'luk kısmının yandığı kalan kısmının ise bacadan uçtuğu, ada sakinlerinden birinin bulduğu 1.500 pound'u polise verdiği ancak kimsenin parayı almak için ortaya çıkmadığı belirtilmiştir.

bbc'nin omnibus programındaki belgeselinde ikilinin hesap hareketlerini içeren hesap dökümü gösterilmiş ve performanstan önce 1 milyon sterlin çektikleri kanıtlanmıştır. yine aynı hesap dökümünde performanstan kısa bir süre sonra k foundation hesabına 1.13 milyon sterlin transfer edildiği de gözükmektedir:


ikili 1995 yılında "watch the k foundation burn a million quid" adlı kaydı ingiltere'de etkinliklerde halka izlettirerek onların bu eylem ve anlamı hakkında tartışmaya davet ettiler:


kasım 1995'te ikili, k foundation'ı feshetme ve 23 yıl boyunca bu performans hakkında kamuya açık tartışmalardan kaçınma kararı alsa da bill drummond, 2000 ve 2004 konu hakkında açıklamada bulunmuştur. ilk başlarda paraları yaktığı için memnun olduğunu ancak sonrasında pişman olduğunu itiraf etmiştir.

1997 yılında yayınlanan "k foundation burn a million quid" adlı kitapta ikilinin performansından görüntülerin yanında yaktıkları paranın küllerini kullanarak yaptıkları tuğlanın da fotoğrafı paylaşılmıştır:


23 ağustos 2017'de ikilinin aldıkları konuşmama yasağı son bulmuş ve performansın kaydı "welcome to the dark ages" adlı festivalde yayınlanmıştır.

kaynak: 1 - 2 - 3 - 4