Sanat Sevginizi Coşturacak Birbirinden Eğlenceli Belgeseller
the private life of a masterpiece / tuvaldeki başyapıt (2001)
sığır gibi resimlere bakıp hatta bakmayıp dalga geçen beni saatlerce van gogh tablolarını incelemeye yönlendirmiş belgesel. eğer ben bu belgeselle resme ilgi duyduysam eminim ki bu türkiyede resmin pek sallanmadığındandır. arkadaş o kadar okullarda resim yaptırıp çocuklara işkence çektireceğinize meşhur tabloları bu formatta anlatmaya çalışsaydınız ya da bi kaç isim öğreteydiniz picasso dışında şimdi böyle mi olurdum ben.
simon schama's power of art / sanatın gücü (2006)
meşhur ingiliz sanat tarihçisi simon schama'nın hazırlayıp sunduğu bbc yapımı belgesel. bu kuşakta daha evvel verilen "tuvaldeki başyapıt"a göre daha sınırlı bir dönemi, daha derinlikli işliyor bence.
şu ana kadar izlediğim en güzel sanat tarihi belgeseli. sanatçıları canlandıran oyuncular olsun; sanatçının o andaki psikolojik durumuyla, zaaflarıyla anlatılması olsun; yaşadıkları dönemin anlatılması olsun hepsi çok başarılı. isterim ki daha bir çok böyle belgesel çekilsin. hepsinden öte, simon schama'nın sesini duymak bile yeter.
genius picasso / dahi picasso (2017)
national geographic tv'de bugün son bölümü yayınlandı. hiç kaçırmadan günlük işlerimi bile bu diziye göre ayarladım. antonio banderas zaten en beğendiğim aktör. genç picasso alex rich ile yeni tanışmış olduk. çok başarılı, efsane bir oyunculukla karşımızdaydı. biyografik yapımların yalnızca iş üzerine gidilerek yapılmasına her zaman karşı olmuşumdur. o biyografi içinde insanların özel hayatları, yemeleri, içmeleri, sevişmeleri vs. de oluyor. fakat birçok yapımda yalnızca işe odaklanılarak biyografisi işlenen kişiyi ilahlaştırıyorlar. oysa bu yapımda picasso'nun dahi de olsa insan olduğunu hissediyoruz. bu çok güzel işlenmiş. bence olması gereken belgeselcilik bu. müthişti. ilk fırsatta izlemenizi tavsiye ederim.
abstract: the art of design (2017)
netflix'in sekiz bölümlük belgesel serisi. her bölümünde farklı bir alandaki tasarımcıyı ve tasarımlarını konu alıyor. bu kadar başarılı işler ortaya çıkarmış insanların söyledikleri, yaşantıları, düşünce biçimleri çok etkileyici. a4 boyutundaki bir derginin kapağından kocaman bir yapıya, ölçekler farklı ama ürünlerin tümü arkasında büyük anlamlar barındırıyor. her bölüm birbirinden ilham verici.
bölümler ve tasarımcılar da şu şekilde:
1. bölüm: illüstratör christoph niemann
2. bölüm: ayakkabı tasarımcısı tinker hatfield
3. bölüm: sahne tasarımcısı es devlin
4. bölüm: mimar bjarke ingels
5. bölüm: otomobil tasarımcısı ralph gilles
6. bölüm: grafik tasarımcısı paula scher
7. bölüm: fotoğraf sanatçısı platon
8. bölüm: iç mekan tasarımcısı ilse crawford
finding vivian maier (2013)
bir tarihçinin, kimin çektiği belirsiz bir yığın negatif fotoğrafı açık arttırmada satın almasından sonra fotoğrafları çeken kişinin peşine düşmesiyle başlayan, "şans" eseri keşfedilmiş yetenekli kişimizin kişiliğini ve hayatını adım adım tanımlayan belgesel. bu tanımlama işlemini de gizem ile harmanlayarak işlediğinden, izlerken sıkmamaktadır.