MÜZİK 11 Ocak 2018
24b OKUNMA     920 PAYLAŞIM

Şarkıları ve Sesi Aşık Olma İsteği Uyandıran Adam: Frank Sinatra

1915-1998 yılları arasında yaşayan, 83 yıllık hayatına birçok sinema filmi ve enfes güzellikteki şarkılar bırakan Frank Sinatra'nın hayatının kısa bir özeti.

francis albert sinatra, hoboken - new jersey'de 12 aralık 1915'te doğdu, ailesinin tek çocuğu idi.

gençliğinde gazete kamyonlarında çalıştı, sekreterlik okuluna gitti, ingilizce yazım çalıştı, sonrasında spor muhabiri olmaya kadar yükseldi.

Sinatra'nın çocukluğu.

ilk profesyonel kontratını "hoboken four" adlı radyoda "major bowes amateur hour" için söylediği shine adlı parça ile yakaladığı başarıdan sonra yaptı. 1938 de "rustic cabin" adlı bir gösteri evinde şarkıcı, garson, komedyen olarak çalıştı. bu da haftada $25'lik bir kontrat idi. harry james tarafından burada keşfedildi ve onun "swing" grubuna katıldı.

james ile 1939 da yaptığı turneden sonra tommy dorsey'in orkestrasında baş şarkıcı olarak 1940-42 yılları arasında çalıştı. bu orkestra ile 90'dan fazla parça kaydetti.


ava gardner'a aşık olduktan sonra kariyeri büyük bir çöküntüye uğradı. evli olmaları yüzünden büyük bir skandal haline gelen aşkları sonrasında sinatra'nın kontratları iptal edildi. 1951'de ava gardner ile evlendi. 1957'de boşandılar. 

Frank Sinatra ve Ava Gardner

bunun sonrasında ses tellerinde olan bir rahatsızlıktan sesini kaybetme tehlikesi yaşadı, intihar etmeye çalıştığı da söylenmektedir. ancak bunun üstesinden geldi ve plaklarına yeniden başladı. "from here to eternity" filmindeki rolü ile en iyi yardımcı erkek oyuncu oscarı'nı aldı. "the detective", "sergeants three", "oceans eleven" gibi filmlerle kariyerine devam etti.

Frank Sinatra (From Here to Eternity)

1966'da mia farrow ile evlendi. bu dönemde sinatra 51, farrow 21 yasında idi. bir yıl sonra boşandılar. sonrasında barbara marx ile 1967 yılında evlendi.

1971 yılında emekli olduğunu açıkladı. bu dönemlerde sesi de bozulmaya başlamıştı.

sinatra, 20. yüzyılın en büyük sanatçılarından biri olarak nitelendirilir. plaklarındaki müzik ve stil, şarkı sözlerindeki klas amerikan müziğine yeni bir soluk getirmiştir. 50 yıl boyunca "new york new york" hit olarak kalmayı başarmıştır. bu da tarihte ilktir.

Frank Sinatra - New York, New York

sinatra'nın mafya ile olan bağlantısı hiçbir zaman netleşmedi. söylentiler onun sadece bağlantısı olduğundan, önemli bir mafya karakteri olduğuna kadar gitti.

1988-89 yıllarında sammy davix jr, dean martin gibi kendi döneminden arkadaşları ile turneye çıktı. son konserini 1994'te 78 yasında iken verdi. 14 mayıs 1998'de kalp krizinden öldü, hayranı olan milyonlarca kişiyi gözyaşlarına boğdu. 

şarkılarındaki maço romantizm ve kendini anlatısı pek çok erkeğe şekillenmelerinde ilham kaynağı oldu. tam anlamıyla bir idol olmayı başardı. müzik dünyasına etkisi halen sürmektedir.


ABD'de, Siber Zorbalık İçin İlk Eyalet Yasasının Oluşturulmasına Sebep Veren Ölüm: Megan Meier