SEYAHAT 30 Ekim 2023
52,7b OKUNMA     326 PAYLAŞIM

Schengen Vizesi Başvurularında En Sık Yapılan Hatalar

Schengen vizesi başvurunuzun ret almaması için bunlara mutlaka dikkat etmelisiniz.

öncelikle şüphe uyandıracak iş durumları ve maddi gelir sorunsalını konu dışı bırakarak söylemeliyim ki schengen ret sebeplerinin büyük oranda kişinin evrak hazırlayamamasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum. hatta eminim.

babası mükemmeliyetçi bir devlet memuru olan ben, küçüklüğümden beri onun o diplomasi disipliniyle yetişince herkes böyle hazırlanıyor sanıp yanıldım ve yüksek tahsilli bir arkadaşımla beraber bir başvuru yaptım. hatalarına inanamadım… şimdi bunlardan bahsetmek isterim.

hiçbir ajans desteği almadan her detayıyla kendim uğraştığım tüm başvurumda da en kısa sürede vizemi aldım. tatilimi yaptım.

ajanslar bir sistemle ilerliyor fakat her evrak, her iş yeri, her banka ve her sigortanın kabul edilebilir ve edilemez detayları var. herkes aynı değil yani öyle; al, koy, evrak ver…

1. öncelikle bir kısım heyecanlanıp kolay ulaşılabilir (e-devlet vs) evrakları erkenden hazırlıyor

fakat başvurudan en fazla 15 gün önce alınmış olması en ideali. bu süreç içerisinde değişiklik olma ihtimalini düşünmemeleri için.e-devlet çıktılarını mutlaka ama mutlaka barkodlu seçin. artık eski ve yeni stil evraklar farklı framelerde oluyor. barkodlusunu seçin. özellikle çalışma belgesinde seyahatin yeri, zamanı, kime niye verileceği ayrıntılı olarak yazmalı. kurum sana izin verdiğini bu çalışma belgesine mutlaka eklemeli. (örnek evrak talep dilekçesi için yeşillendirin)e devlet çıktıları mutlaka hangi konsolosluğa verilecekse öyle yazılmalı. örneğin: “italya konsolosluğuna”

gördüğüm hatalar: 

- yetkiliye
- idata'ya
- avrupa'ya
- konsolosluğa diye evrak çıktıları.

az önce arkadaşım geldi 4 ay sonraki seyahat için çalışma belgesi almış. dilekçede mutlaka tarihler yazar. yazıyor, bugün almış. adam bakıp direkt şüphelenecek, demek ki istifa etti yerleşek diye. bu kadar erken alınmış evrakın şüpheli olmama ihtimali yok.

2. otel rezervasyonlarını mutlaka geç tarihli iptalli seçin ki vize çıktıktan sonra iptal edebilin

şüpheli durumlarda rez. kodunu kontrol ediyorlar. gerçekten bütçenize uygun ve ulaşım araçlarına yakın yerlerden bakın. booking.com çıktılarını pc'den alın. konuk isimleri mutlaka yazsın. isimsiz rez kesinlikle vermeyin. (konuk ekle seçeneği var)

gördüğüm hatalar:

- asgari ücretli ama günlük 30k otel rez etmiş…
- ülkenin sınırına otel bulmuş???

arayıp bir arkadaşıma sordular otellerini söyle diye. söyleyemedi ne rez ettiğini bilmiyor…

3. uçak biletini mutlaka alın. gidiş ve dönüş net olsun

multi istiyorsanız bile ilk vizenizde başka ülke planladığınızı söylemeyin veya bilet göstermeyin. mümkünse ilk vizede başka ülke planlamayın. ilk giriş mutlaka vize aldığınız ülkeye olacak şekilde ayarlayın. ve vize çıkarsa gidin. bir sonraki schengen için kara listeye alnıma sebepleri bunlar.

4. sizden istenen bir dilekçe varsa asla ajitasyona yer vermeden kısa emin net ve resmî olun

tamamen turistik olduğuna, ülkeyi aşırı merak ettiğinize inandırın. böyle bir tatili yapmak her zaman istiyordum gibi gibi. maaşlarınız ve seyahat tarihleri bu dilekçede mutlaka isterler asla yalan dolan ve hataya yer vermeyin. dikçe yazmayı bilmiyorsanız internetten bakın. tarih, imza, noktalama gibi şeylere dikkat edin.

gördüğüm hatalar:

- ülkemde yeterince sanat yok galeri gezmek istiyorum???
- ülkem ekonomik olarak çok kötü ülkemden uzaklaşmak istiyorum???
- veya bunu gördüğümde şok oldum. benim yüksek tahsilli arkadaşım dilekçesini küçük harfle ve sayfanın başından başlayarak “sayın yetkiliye,” (evet başlıkta virgül var) diyerek ve ajitasyon yaparak yazmıştı. tarih falan hiçbir şey yok. mail atıyor sanki. inanılır gibi değil.

5. maaş bordroları ve ek gelirleri mutlaka mühürlü, kaşeli, imzalı götürün

bir şey olmaz demeyin. evet üçü aynı anda olacak. en hızlı alınan evraklar bunlar olduğu için en sona bırakılması mantıklı. başvurudan hemen önce maaş aldıysanız bu elinizde olsun mesela. ödenmemiş maaşın bordrosunu da götürmeyin. her iş yeri farklı sonuçta çalışan insan, al al diye tutuşturan var…

6. başvuru formunu okunur ve hatasız doldurun

pasaport bilgisi vs gibi resmî soruları kimlikte-pasaportta nasıl yazıyorsa birebir aynı şekilde doldurun.

gördüğüm hatalar:

- pasaport bilgilerinde verildiği kurum istenmiş pasaportta sultanbeyli yazıyor ama arkadaş istanbul yazmış.

7. fotokopiler fotokopi ve kaliteli olsun fotoğraf çıktısı almayın

eğer pasaportun işlem görmüş sayfalarını istiyorlarsa hangi ülkenin son kaç yılın işlemini istediğine göre evrak götürün. gereksiz evrak eklemeyin. beraber seyahat edeceğiniz biri varsa ve schengen'i varsa mutlaka pasaport fotokopisini ve önemli işlem görmüş sayfalarını ekleyip yanınızda götürün. başvuru esnasından bu kişiyle seyahat edeceğinizi bildirin. giriş işlemi varsa çıkış işlemi fotokopisini asla atlamayın. önemli olan ülkeden çıkmış olmanız. bu eski pasaportunuzdaysa aynı şekilde işleme tabii.

8. banka hareketler dökümü belki de en titiz olunması gerekenler arasında

şüpheli giriş çıkışlar olmasın. başvuruya yakın yüksek meblağ girişleri kesinlikle sorun. yatır çek yapacaksanız npara gibi günlük yatırım hesabında hareketler olmadan para gösterebilirsiniz. hatta birikim hesabının konsolosluğa verilmek üzere direkt cep şubeden oluşturulan e-imzalı yazısı var. birikim göstermeden bakın mutlaka her ülkenin farklı bir günlük euro limiti oluyor. asla altında kalmayın. mümkünse bol bol gösterin. 

gördüğüm hatalar:

- 50 bin tl kredi kartı borcu gösteren arkadaşım 4-5 schengen sonrası 21 gün alabildi… yani ona, senin paran fazlasına yetmez dediler…

9. seyahat sağlık sigortasını hangi ülke nasıl istiyorsa öyle yapın

bir gün önce başlasın en erken bir gün sonra bitsin. imzalı kaşeli isteyen var direkt online kabul eden var. kafanıza göre yapmayın.

bir trick. 15 güne kadar veya 1 aya kadar fiyatlar aynı oluyor gidip 10 günlük falan yapmayın boşuna, iyi öğrenin. sigortanın kapsamadığı extreme sporlar falan yapıp sakatlanmaya da kalkmayın.