Schengen Vizesi Başvuru Sürecine Dair Merak Edilenler ve İpuçları

Schengen vizesi nedir? Nasıl başvurulur? Başvururken nelere dikkat etmek gerekir? Şu sıralar randevusunu almanın dahi zor olduğu bu vize türüne dair bilinmesi gerekenler.
Schengen Vizesi Başvuru Sürecine Dair Merak Edilenler ve İpuçları


Schengen vizesi nedir? Hangi ülkeler için geçerli?

schengen vizesi, schengen ülkelerine girebilmek için edinilmesi gereken vize türüdür. bu vize ile avrupa birliğindeki schnegen ülkeleri (almanya, avusturya, belçika, çek cumhuriyeti, danimarka, estonya, finlandiya, fransa, hırvatistan, hollanda, ispanya, isveç, italya, macaristan, letonya, litvanya, lüksemburg, malta, polonya, portekiz, slovakya, slovenya, yunanistan) ve avrupa birliğine üye olmadığı halde schengen bölgesinde bulunan (isviçre, izlanda, norveç ve lichtenstein ) ülkelere ayrıca schengen blgesine dahil olmasa bile avrupa birliğine dahil olan (bulgaristan, romanya) ülkelere giriş için bu vizeyi kullanabilirsiniz.

kurallar gereği schengen vizesini hangi ülkeden aldıysanız schengen bölgesine ilk olarak o ülkeden giriş yapmalısınız; aksi taktirde ülkeye girişinize (hatta uçağa binmenize) izin verilmeyebilir ve bir sonraki vize başvurunuzda problem yaşayabilirsiniz.

Schengen vizesine nereden başvurulur?

schengen vizesi için başvuruyu direkt olarak ülke temsilciliklerine yapamazsınız; bunun için yetkilendirilmiş aracı kuruluşlar vardır. italya ve almanya için idata, yunanistan ve ispanya için kosmos ve diğer ülkeler için vfs global aracılığı ile başvurabilirsiniz. bu firmaların, vize değerlendirme süreçlerine hiçbir etkisi yoktur. yalnızca konsolosluk veya elçilik adına sizden evrakları eksiksiz teslim almak ve diğer bilgilerinizi sisteme işlemekle ve bunların kurumlar arasında transferi ile ilgili sorumlukları vardır. bazı ülkeler hariç siz dosyanızı alıp açana adar vize verilip verilmediği ile ilgili herhangi bir bilgiye de sahip değillerdir. (bildiğim kadarıyla fransa ret verdiyse sizi vfs'ye çağırıp dosyanızı elden teslim ediyor ama vizeniz olumlu sonuçlandıysa size ups kargo ile gönderiyor.) bu işlem karşılığında sizden yaklaşık olarak 30 € bir ücret alıyorlar.

Schengen vizesi başvuru aşamaları

vize başvurunuzu acente veya bireysel yapmanız arasında konsolosluk değerlendirmesi açısından hiçbir fark yoktur. her başvuru bireysel değerlendirilir ve sonuç buna göre çıkar acenteler size yalnızca randevu almak ve evrakların doğru bir şekilde hazırlanması konusunda yardımcı olabilirler. zaten evraklarınız eksikse kurum çalışanı tamamlamanızı söyler size. eksik evrakla başvurunuz kabul edilmez.

ilk iş olarak gideceğiniz ülke için vize randevusu almanız gerekir. bu bazı ülkelerde ülkenin kendi resmi sitesi aracılığıyla form doldurularak yapılırken, bazı ülkelerde vfs global internet sitesi aracılığıyla yapılır. randevunuzu aldıktan sonra yapmanız gereken şey evraklarınızı toparlamak. başvuru formunda sizin kişisel bilgileriniz ve seyahat planınıza dair bilgileriniz bulunur.burada pasaport ve doğum bilgileriniz.seyahat tarihiniz, talep ettiğiniz vize türü (bu arada her vize türü için farklı randevular vardır. turistik, business, öğrenci, çalışma, aile birleşimi gibi ve yalnızca aldığınız randevu türüne uygun vize başvurusu yapabilirsiniz. aile birleşimi randevusu alıp turistik vize başvurusu yapamazsınız. seyahatiniz nasıl karşılayacağınız, schengen bölgesine başvurduğunuz ülke mi yoksa başka bi ülkeden mi giriş yapacağınız, talep ettiğiniz vize süresi, giriş çıkış hakkı, varsa daha önceki vize bilgilerinizi girmeniz gerekmektedir. (vize başvurusu yapabilmeniz için dönüş tarihinizden itibaren en az 3 ay geçerli bir pasaportunuzun olması gerekir, schengen vizesi en fazla pasaport bitiş sürenizi 90 gün öncesine kadar verilir.oturum kartınız dahi olsa schengen ülkesine bitimine 90 günden az kalmış pasaportla giremezsiniz. dolayısıyla amerika vizesi gibi eski pasaporttaki vizeniz ile yeni pasaportunuzla ülkeye giriş yapamazsınız zaten böyle bir şey teknik olarak da mümkün değildir.)

ikinci kısım otel ve bilet kısmına.vize alıp alamayacağınız kesin olmadığı için bunları satın almak yerine ücretsiz iptal veya rezervasyon seçeneklerini kullanmanız sizin menfaatinize olacaktır. bileti satın almanız veya ücretsiz rez yaptırmanızın değerlendirme açısından hiçbir önemi yoktur. booking.com üzerinden ücretsiz iptal seçeneği olan bir otel ve thy çağrı merkezinden (4440849) ücretsiz rezervasyon yapabilirsiniz. burada dikkat etmeniz gereken konu şu. otel tarihleri uçuş tarihleri ve başvuru formuna yazdığınız seyahat tarihlerinin birebir aynı olması ve makul bir süre olmasıdır. bunu da hallettikten sonra banka hesap dökümleriniz var.aktif olarak kullandığınız 2-3 bankadan (içinde 2-3 bin euro olması iyidir) imzalı kaşeli 3 aylık hesap dökümünüzü almanız gerekir.bir sonraki aşama şirketten izin yazısı vs. bunları da şirketinizin antetli kağıdına ilgili yetkilinizin imzası ile hazırlatıp dosyanıza koymalısınız.e devletten alcağınız 4a hizmet dökümü ve işe giriş bildirgesi de doyada bulunmalıdır. chatgpt aracılığıyla güzel bir niyet mektubu da yazabilirsiniz. fotoğraf için de 6 ayı geçmemiş bir biyometrik fotoğraf yeterli olacaktır. (fotoğrafın boyutu ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor, fotoğrafçıya gideceğiniz ülkeyi söyleyiniz.)

Randevu günü

bütün bunları bir dosyaya koyup randevu saatinizden 15 dk öncesinde aracı kurumun önünde olmalısınız. randevu saatinize göre içeri alınacak ve içerde pasaportunuzu gösterip bir sıra numarası alacaksınız (vfs özelinde yazıyorum). her ülkenin başvurusunu kabul eden banko ayrıdır, ekranlardan sıra numaranızı takip edebilirsiniz.dikkat etmeniz gereken bi husus da yanınıda götüreceğiniz para cinsidir. her ülkenin başvuru ücreti ve kabul ettiği para birimi farklıdır bunu önceden öğrenip buna göre döviz ve tl götürmelisiniz zira gişede tl karşılık veya kredi kartı ile ödeme gibi seçenekler yok. evraklarınız teslim ettikten sonra görevli personel kontrol edip size bilgi verir eğer bi eksik varsa tamamlamanızı ister yoksa da evraklarınız ve pasaportunuz alıp size bir fiş verir. bu fişle gidip vezneye ödeme yaparsınız ondan sonra da parmak izi veya biyometrik fotoğraf çekilirsiniz ve işleminiz bitmiş olur.

tüm bu süreç sonucunda dosyanız vfs personeli tarafından iligili konsolosluğa götürülür ve başvurunuz burada değerlendirmeye alınır. daha önce de yazdığım gibi vfs veya diğer aracı kurum personelinin başvuru sonucuna hiçbir etkisi yetkisi yoktur, hatta çoğu zaman sonuçlardan da habersizdir ve bu nedenle ret oranlarına dair bir istatistik paylaşacak bilgi veri tabanaları da yoktur.

dosyanız konsolosluğa ulaştıktan sonra sizi telefonla arayıp sorular sorabilirler ya da konsolosluğa davet edip yüz yüze mülakat yapabilirler buralarda vereceğiniz cevaplar ve başvuru dosyanızdaki evraklar tamamen uyumlu ve tutarlı olmalıdır. ama bu da ret veya olumlu olduğu sonucunu size vermez. tüm bu süreçler sounda vize memuru şahsi kanaati ve o ülkenin politikaları doğrultusunda size vize veya ret verir. dediğim gibi vize başvuru sonucunda her şeyi %100 doğru yapsanız bile vize alabileceğinizin %100 garantisi yoktur. tamamen vize memurunun kanaatine bağlıdır. ama genel olarak hep aynı ülkeye vize başvuru yapmanız vize alma ve vize süresini uzunluğu açısından daha olumlu sonuçlar verebilir.