SEYAHAT 13 Haziran 2022
53b OKUNMA     269 PAYLAŞIM

Schengen Vizesini Zamanında Bizzat Türkiye'nin Talep Etmiş Olduğu Gerçeği

Şu anda almak için binlerce TL verdiğiniz ve bir kamyon dolusu evrak topladığınız Schengen vizesi, eskiden Türkiye için gerekli değildi.
iStock

schengen vizesi türk milletine atılmış bir kazık değildir

zira avrupa ülkelerine vize ile girilmesi talebi aynı zamanda türkiye'den gelmiştir. zira, 1980'e kadar serbest dolaşım avrupa konseyi'nin bir pratiğiydi ve üyesi olarak türkiye serbest dolaşımdan faydalanabiliyordu.

16 Mart 2022 itibarıyla Avrupa Konseyi üye ülkeleri. / Sarı: Kurucu ülkeler / Mavi: Sonradan üye olanlar / Kırmızı: Eski üyeler

12 eylül 1980 darbesi öncesi artan siyasi olaylar ve ipini koparan siyasi suçlunun soluğu batı avrupa ülkelerinde alıp iltica etmesi sonucu; önce almanya'nın "sizin bütün suçlular buraya kaçıyor, nasıl yapsak" diye sorması ve akabinde özellikle darbe sonrası buna diğer batı avrupa ülkelerinin de katılması, nihayetinde kenan evren cunta yönetiminin "kaçıyorlar di mi? vize koyun bize, kaçamaz yavşaklar" demesiyle vize konmuştur. böylece avrupa konseyi üyesi olarak tek taraflı konulamayacak vize yasağı, cunta hükümetinin onayıyla g*tümüze girmiştir.

1983'te yönetime gelen özal hükümeti "hadi bize demokrasi geldi, kaldıralım vizeleri" dese de konsey nanik çekmiş, başka kapıya demiştir.

kaynak