SEYAHAT 17 Mart 2023
7,3b OKUNMA     224 PAYLAŞIM

Şehri İyi Bilenlerin Tavsiyeleriyle: Lizbon'da Yemek İçin Fazla Bilinmeyen Mekanlar

Yolunuz Lizbon'a düşerse nerede, neyin yeneceğini biliyor olacaksınız artık. Buyrun.
iStock

lizbon: geçirdiğim 4-5 gün boyunca keyif alsam da porto'yu ilk gördüğüm andan itibaren esasında pek de bir numarası olmadığını anladığım bir şehir. turistler için lisbon'un porto'dan daha popüler bir şehir olmasının hiçbir sebebi yok. bu lisbon'un kötü olduğu anlamına gelmiyor tabii, alfama, bairro alto, belem gibi bölgeleri iyi hoş, sintra gibi bir yere çok yakın olması da öyle ama bu denli turistik olan bir şehrin çok daha kendine özgü, benzersiz şeyler vadetmesini bekliyor insan.

portekizli arkadaşlardan öğrendiğim kadarı ile bir turist olarak lizbon'a gidiliyor ise mutlaka yapılması gerekenler

- 28 numaralı tramvaya binmek. yankesicilere dikkat etmek gerekiyor. bu tramvay şehrin birçok önemli noktasını gezdiriyor.

- pastel de nata dedikleri tatlıdan yemek. herkes en iyisinin pastais de belem'de olduğunu söylüyor. doğru.


- codfish yemek, bacalhau diye geçiyor. binbir çeşit versiyonu mevcut. kuru bir balık, zeytinyağı ve limon olmadan yenmiyor. bunun haricinde de sürüyle çeşitli deniz ürünü var zaten neredeyse her öğün deniz ürünü yiyorsunuz.

- ginjinha içmek. shot olarak içilen bir likör, en meşhuru a ginjinha, rossio meydanına yakın. lezzetli baya mutlaka denemek lazım.


- pink street'de takılmak, özellikle pensoa amor. eskiden bir genelev iken sonradan bara çevrilmiş, bana fazla turistik geldi açıkçası. buradan çıkıp hemen yanındaki sol e pesca'ya oturduk tapas, şarap takıldık.


- mercado da ribeira'da yemek. burası kalabalık bir food court, envai çeşit restoran var hepsi deniz ürünü satıyor. farklı farklı tarifleri mevcut, hepsi de sattığı yemeği sergiliyor, tipini beğenip seçebilirsiniz.


- sintra'ya gitmek. gerçekten de sintra çok güzel bir yer. iki yeri mutlaka önerdiler biri pena palace, öteki quinta da regaleira. bence pena palace'in hiçbir numarası yok, ama quinta da regaleira inanılmaz bir yer. yalnız bir iki saat geçirdim fakat daha çok zaman geçirmek isterdim. sintra'ya bir tam gün ayırmak lazım. trenle indikten sonra, yürüyerek 15-20 dakikada quinta'ya gidiliyor, dönerken de yürüyebilirsiniz. ama pena'ya gidilecekse her yerde gördüğünüz taksi misali tuk tuk denen küçük arabalara atlamak lazım, çok pahalı değil pazarlık yapılabilir. dediğim gibi pena tamamen zaman kaybı idi bana kalırsa. (online bilet almak iyi olur ikisi için de.)


- cascais, doğrusu pek içimden gelmedi gitmedim. yaz olsa belki giderdim.


- alfama'da ve belem'de bol bol zaman geçirmek. cidden ikisi de keyifli bölgeler. alfama baya yorucu sürekli tepe in çık ama bir sürü manzara noktası var. çok güzel fotoğraflar çekiliyor. tramvay ile de çıkabilirsiniz. belem'de kaşifler anıtı ve belem kulesi baya güzel, özellikle gün batımı. ama para ödemenin bir mevzusu yok, dışarıdan görmek yeterli. manastırı da önerdiler ama gittiğimde kapalı idi. lokallerin gittiği o prado diye bir restoran'da yedik hem şarap hem de balık baya iyiydi ve çok da ucuzdu, özellikle levrek çok lezzetli.

- bairro alto'da gece hayatına akmak. buna bir cuma akşamı aşırı yorgun ve uykulu çıktım fakat bitik halde olduğum için çok yorucu geldi. yalnız insanlar inanılmaz eğleniyor, daha enerjik bir halde gitmek isterdim.

bunun dışında gidemedim ama arkadaşım şurayı kesinlikle önerdi, lokallerin gittiği aşırı salaş esnaf lokantası ortamı ve tipik portekiz yemekleri için.

1º de Maio

sonra chapitô à mesa, lizbon manzarası eşliğinde kaliteli bir restoran imiş.


şehirde gezerken keşfettiğim yerler

- as bifanas do afonso, sandvici çok iyi zaten sıra oluyor. sırada beklerken bir bira içip üzerine sandvici yiyince keyfi katlanıyor.


- taverna alfachina, yemekleri baya lezzetliydi, özellikle paella ve tereyağlı karides bomba. çalışanlar da çok nazik. rez yapmadan gidilirse yarım saat sıra bekleyebilirsiniz.


- the folks, kahveleri lezzetli. soluklanmak için birebir.


- bu restoran da aşırı arada kalmış salaş bir mekan. taburelere oturuyorsunuz. bulmak bile çok zor, r. canastras caddesinden erişiliyor, merdivenleri çıkıyorsunuz. katedralin olduğu caddeden erişim yok. burada beef çok lezzetli, ve bademli bir pastası var ki çok çok iyi.


- lx factory'i biri önerirse gitmeyin, hiçbir numarası yok. bizdeki bomontiada'nın vasat versiyonu.

özetle lisbon'da keyif almadım desem yalan olurdu, her gün şarap ve balık tüketmek hoş, zaten çok sayıda mekan var neredeyse hepsi ağzına kadar dolu, insanlar dolu dolu yaşıyor hayatı fakat porto'yu gördükten sonra lisbon maalesef ikinci planda kaldı.