OTOMOTİV 20 Aralık 2024
2,7b OKUNMA     30 PAYLAŞIM

Seramik Kaplama ile Araba Gerçekten Korunuyor mu Yoksa Sadece Parlıyor mu?

Seramik kaplama nedir, nasıl yapılır? Arabayı gerçekten koruyor mu? Yaptırmaya değer mi?

çekilin; yarı amatör, yarı uzman geldi. 

boyanın en üst tabakası olan verniği koruyarak boyayı koruma, daha kolay temizleme, parlaklık sağlama amaçlı kimyasaldır seramik kaplama; otomobil yüzeyine uygulanan, nano teknolojiden üretilmiş koruyucu bir tabakadır. bu kaplama, aracı çizilmelere, uv ışınlarına ve kirlenmelere karşı korurken parlak ve su itici bir görünüm sağlar.

bu konuda bilinmesi gereken ilk şey, amacınız salt parlaklık ise paint correction, yani pasta yaptırıp, boyadaki hare ve çizikleri giderip, üzerine güzel bir sealant (en ünlülerinden biri soft99 fusso coat'tır) uygulamanızın çok daha mantıklı olacağıdır. böylece pahalı seramikle uğraşmanıza gerek kalmaz. sealant uygulamasını da elle 5-8 ayda bir tekrarlarsınız. vernik harelendiğinde (kullanıma göre 1.5-2 yılda bir) aşındırıcı işlem tekrarlanır.

özetle seramik kaplama kendiliğinden arabaya biraz da olsa parlaklık ve derinlik sağlar ancak en önemli nokta seramikten önce uygulanan "pasta", yani compound/polish gibi farklı aşındırıcılıktaki maddeler yardımıyla vernikteki ince çizikleri, su izlerini gidermektir. bu uygulama ile araç üzerine gelen ışık, dağılmadan geri yansıyacağı için ayna etkisi yaratacaktır. dolayısıyla paket halinde seramik kaplama uygulaması yapılan araçlara öncesinde paint correction yapıldığı için bazı insanlar bu parlaklığın seramikten ibaret olduğunu sanmaktadırlar, bu yanlış.


parlaklık kısmını geçtiysek koruma kısmına gelebiliriz. burada seramik kaplamanın yararı var, düzgün uygulanmış, kürleşme süresine riayet edilmiş, kaliteli seramik veya grafen kaplamalar, fusso coat gibi sealantlardan daha fazla su kaydıracak, harelenmeyi belli bir ölçüde geciktirecek, kuş pisliklerinin verniğe işlemesini daha çok önleyecektir. ancak burada söylenmeyen bir detay var, seramik kaplamalara biçilen 10 yıl, 7 yıl, 5 yıl gibi ömürleri görmek çok çok zordur. ph nötr şampuan kullansanız, arabayı garajda yatırsanız dahi birçok seramik kaplamanın ömrü 2 yılı geçmez, etkisi 1.5 yılda zayıflar. bu ömrü uzatmak için "topper" denilen, sio2 tazeleyici ürünler kullanmak gerekir ancak bu da bir yere kadar. hele ki gerçek bir çizik koruyuculuk hayatta beklemeyin bu kaplamalardan, tamamen hikayedir. çizik koruma isteyenleri ppf yani paint protection film, yani "kaput koruma filmlerine" bakmalılar.

uv koruma babında da seramik kaplamaların yine uv koruması neredeyse yok gibi bir şeydir ancak bu boyayı güneşten korumadığı şeklinde anlaşılmasın. zira boyanın uv ışınlarını, uva ve uvb'yi kesen kısmı son kat olan verniktir, seramik de verniği koruduğu için verniğin yol şartlarında çizilmesini, tozlanmasını önlediği için, boyanızı korumuş olmaktadır. yine gerçek uv koruma için ppf filmler kullanılmalıdır, özellikle far üzerine ppf uygulaması yapıldığında farın sararması önlenecektir.

sonuçta bunlardan ne anlıyoruz: seramik ne istendiği bilinirse, gerektiği gibi uygulanırsa, yıkamada kurallara riayet edilirse, birkaç yıkamada bir topper denilen sio2 katkılı ürünlerle desteklenirse güzel üründür. ancak olmazsa olmaz değildir, düzeltilmiş boya üzerine seramik katkılı spreylerle (çok marka sayılabilir, autoglym,meguiars, sonax, turtle wax, gyeon, hepsinin seramik/grafen katkılı serileri var) ya da yine bu tarz markaların sealant gibi ürünler ile de koruma ve parlaklık elde edilebilir.