SAĞLIK 28 Mart 2018
49,6b OKUNMA     952 PAYLAŞIM

Sinirlendiğimiz Her İnsanı Öldürmememizi Sağlayan Beyin Bölümü: Frontal Lob

Beynimizin ön bölgesindeki geniş kısım olan Frontal Lob, karar verme ve mantıklı düşünme gibi görevleri yerine getiriyor.
iStock

motor hareketlerimizden sorumlu olmasının dışında vahşi ve ilkel davranışlarımızın da kaynağı olan thalamus yüzünden sinirlendiğimiz her insanı öldürmemize engel olan beynin ön bölümündeki geniş kısımdır frontal lob.

bugünkü insan beyninin evrimsel olarak en önemli bölümüdür. mantıksal düşünce, değer yargıları, sorumluluk, suçluluk duygusu gibi insanı hayvandan ayıran özelliklerden sorumludur. en eski ve ilkel dürtülerimizi frenleyen ve kızgınlık anlarında mantıklı düşünmemizi sağlayan bölümdür. 

frontal lob insanın öldürmemesi üzerine evrilmiştir, günümüzün askeri eğitimlerinde frontal lob'un bu mekanizması törpülenmeye çalışılır. yapılan araştırmalarda suça yatkın olan hatta insan öldürmüş olan kişilerin frontal lob'larının diğer insanlara oranla daha az çalıştığı ortaya çıkmıştır.

frontal lob'un önemli kısmını prefrontal cortex (pfc) oluşturur. 

insanı insan yapan özellilleri aslında pfc verir. tamamen gelişmesi 18-20 seneyi bulur. belki de reşitlik için yas sınırının 18 olarak kabul edilmesindeki sebep budur. çoğu hayvanın parietal ve temporal lobları insanınkinden daha iyi gelişmiştir ancak hayvanlar arasında sadece insanın pfc'si en iyi biçimde gelişmiştir. bu konuda en yakın akrabalarımız şempanzeler ki onların pfc'si serebrumun 7-10% arasındadır. bu arada insanınki de %30 kadar.

bu bölgeye özellikle gelişme döneminde / çocukluk döneminde darbe alan kişilerde ileriki yıllarda doğru / yanlış kavramlarında çelişmeler görüldüğü gözlenmiştir. uzmanların sık sık verdikleri örneklerden biri şu: bu bölgeye hasar alan kişi hiç bir zaman hırsızlık yapma eğiliminde olmayabilir. ama yerde dolu bir cüzdan gördüğünde, bunu sahibine teslim etmeyip içindeki parayı rahatlıkla harcayabilir. hırsızlığın yanlış olduğu bilgisi ile sahibine ulaştırabileceği bir cüzdandaki parayı harcamanın yanlışlığı arasında ilişki kuramayabilir.

tabi hemen belirtelim, bu loba darbe alan herkes bu şekilde davranacak diye bir şart yok. ancak doğru / yanlış kavramlarında çelişme görülen pek çok kişide bu tür hasarların bulunduğu kanıtlanmıştır.