SUÇ 14 Haziran 2024
23,8b OKUNMA     191 PAYLAŞIM

Sırrı Çözülemeyen Seri Katil Zodiac Killer'ın Olağan Şüphelisi: Arthur Leigh Allen

1960'lı ve 1970'li yıllarda Kaliforniya'da birçok cinayet işleyen seri katil Zodiac Killer, aradan geçen onca yıla rağmen hala yakalanamadı. Bu konudaki en büyük şüphelilerden birine detaylıca bakıyoruz: Arthur Leigh Allen.

the zodiac killer davasının baş şüphelisi arthur leigh allen’dan bahsedeceğim.

1933 yılında honolulu, hawaii'de doğan allen, zodiac'ın gelecekte işleyeceği cinayetlerin çoğunun işlendiği yerlerin yakınında, vallejo, california'da büyüdü. kısa bir süre abd donanması'na katıldı ve daha sonra buradaki görevini bırakıp öğretmen oldu, ancak allen'ın davranışları meslektaşlarını arasında ciddi rahatsızlıklar yarattı. 1962/63 yılları arasında, arabasında dolu bir silah bulundurduğu için travis ilkokulu'ndan kovuldu. 1968'de ise bir öğrenciyi taciz ettiği gerekçesiyle valley springs ilkokulu'ndaki görevine son verildi. bu andan itibaren allen resmen kaybolmuş, hayatta bir gayesi kalmadığı için oradan oraya aylak aylak gezmiş ve sonunda ailesinin yanına taşınmış. burada alkol sorunları ortaya çıkmış ve kısa süre sonra da bir benzin istasyonunda işe başlamış ancak gelen kızlara yönelik tavrı nedeniyle yine kovulmuş. sürekli olarak işe gir ve kovul olayından sıkılan allen sonunda sonoma state college'a girmiş ve kimya yan dalıyla biyolojik bilimler alanında lisans derecesi almış, bu da onu bir petrol rafinerisinde gelecek vaddeden bir pozisyona yerleştirmiş, ancak burada yine kalıcı olamamış çünkü 1974 yılında çocuk taciziyle suçlanmış, ardından suçunu kabul ederek 1977 yılına kadar hapis yatmış. ardından, 1992'deki ölümüne kadar bir dizi tuhaf işte daha çalışmış.


aslında elimizde arthur leigh allen'ın zodiac katili olduğuna dair birçok sebep var. öncelikle, zodiac’ın genellikle orduda görev yaptığı düşünülüyor ki allen da donanma'da görev yapmış. allen ayrıca zodiac katili'nin avlanma alanlarına yakın vallejo, kaliforniya'da yaşamış ve katilin daha sonra mektuplarında imzaladığı sembolü taşıyan bir zodiac saati de takmış. kendisinin bir arkadaşıyla yapılan görüşmede de, 1969 yılının başında evli çiftleri takip ederek öldüren, polis ve gazatecilerle şifreli mesajlarla alay eden, hatta saatindeki sembolle mektupları imzalayan bir katille alakalı kitap yazmaktan da bahsetmiş.

zodiac’ın kurbanlarından biri olan cheri jo bates'in 30 ekim 1966'da bıçaklanarak öldürülmesinden kısa bir süre sonra allen, o yıl boyunca sadece bir kere hastalık izni almış. iki yıl sonra, zodyak katili'nin teyit edilen ilk kurbanları betty lou jensen ve david faraday, 20 aralık 1968'de allen'ın evinden sadece yedi dakika uzaklıkta öldürülmüş. yetkililer daha sonra allen'ın bu iki genci öldüren silahla aynı tür bir mühimatta sahip olduğunu da tespit etmiş. zodiac'ın bir sonraki kurbanları darlene ferrin ve mike mageau, allen'ın evinden sadece dört dakika uzaklıkta vurulmuş. hatta ferrin, allen'ın yaşadığı yere yakın bir restoranda çalışmaktaymış, bu da allen’ı tanıdığına dair spekülasyonlara yol açmış. yine saldırıdan sağ kurtulan mageau, allen'ı kendilerine saldıran adam olarak teşhis etmiş. ayrıca, allen’ın tıpkı zodiac gibi wingwalker marka botlar giydiği ve aynı ayakkabı numarasına sahip olduğu tespit edilmiş. bu olaylardan yıllar sonra, allen'ı tanıyan ralph spinelli adında bir adam polise giderek allen’ın zodiac katili olduğunu, bir süre sonraysa ‘’san francisco'ya gidip bir taksiciyi öldüreceğini’’ söylemiş, polis o dönem bu tanığı çok kaale almamış ancak gerçekten de olay söylendiği gibi olmuş çünkü zodiac'ın bilinen son kurbanı 11 ekim 1969'da san francisco'da öldürülen paul stine’idi. ağustos 1971'de polis allen ile görüşünce, zodiac'ın mektupları iki buçuk yıl boyunca durdu. allen'ın 1974'te çocuk tacizinden tutuklanmasının ardından da zodiac sessizliğe gömüldü..


normalde yazıyı burada bitirsem, hepiniz ‘’aha işte, katil buymuş’’ dersiniz ancak bu o zaman fazla kolay olurdu :d 1991 yılında arthur leigh allen hakkındaki iddiaları "ben zodiac katili değilim’’ diyerek yalanladı. mevcut kanıtlar gerçekten de allen'ı zodiac'ın işlediği suçlarla ilişkilendirmekte yetersizdi çünkü allen'ın avuç içi ve parmak izleri stine'ın taksisinden ya da mektuplardan birinden elde edilen kanıtlarla eşleşmedi, ayrıca el yazısı testi allen'ın zodiac'ın mektuplarını yazmadığını gösterdi. birçok kişi, başka birine yazdırdığını iddia etse de dna kanıtları da allen'ı temize çıkarıyor gibi görünüyordu.

son yıllarda, zodiac'ın mektuplarının kesildiği sıralarda "çıldırdığı" için hastaneye kaldırılan gazete editörü richard gaikowski ve katilin şifrelerinde adı geçen lawrence kane gibi başka potansiyel şüphelilerin isimleri de ortaya atıldı. 2021'de bir araştırma ekibi, zodyak katili'nin 1970'lerde bir suç çetesine liderlik eden hava kuvvetleri gazisi gary francis poste olduğunu iddia etti. 


poste'nin yara izlerinin zodiac'ın robot resmindekilerle uyuştuğunu söylediler. yine de zodyak katili'nin gerçek kimliği bugüne kadar kafa karıştıran bir gizem olarak kaldı. fbı'ın san francisco ofisi, zodyak katili soruşturması açık ve çözülmemiş olarak kalmaya devam edecek dedi…

kaynak