SAĞLIK 1 Ağustos 2022
25,2b OKUNMA     145 PAYLAŞIM

Sivrisineklerden Kurtulmak İçin Sinek Kovucular Dışında Kullanabileceğiniz Yöntemler

Yaz sıcağı yetmiyormuş gibi bir de kanınızı emerek insanı iyice çileden çıkartan sivrisineklere karşı ne yapmalı? Krem veya spreyden başka çözüm yöntemleri var mı?
iStock

sivrisineklerden korunmak için öncelikle bu canlının ne durumlarda taarruza geçtiğini anlamamız gerekiyor.

1. Kan Grubu

sözü japon bilim adamlarına bırakıyoruz:

yapılan bir araştırmaya göre, sivrisineklerin kan grubu 0 olan kişileri ısırma ihtimali, kan grubu a olanları ısırma ihtimalinden iki kat daha yüksek. araştırmacılar, sivrisineklerin 0 grubu kanı daha “lezzetli” bulduğunu belirtiyor.

kan grubunuz 0 ise kendinize dikkat edin. sivri sinek kovucu fesleğen içerikli spreyleri evden çıkmadan kesinlikle sürün. bu savaşta hayatta kalmanız için gerekli bir önlemdir.

kan grubunuz 0 grubundan farklı bir grupta ise acil olarak 0 kan grubuna sahip bir arkadaş/sevgili edinin. harp hiledir, bırakın arkadaşınız/sevgiliniz düşünsün kendini nasıl koruyacağını.

2. Bira

söz amerika'da:

abd merkezli araştırmaya göre; sadece bir şişe dahi olsa, bira içmenin, sivrisinek ısırığına maruz kalma ihtimalini arttırdığını ortaya koyuyor.

yine abd kaynaklı bir araştırmaya göre, sivrisinekler, dolunay zamanında, diğer zamanlarda olduklarından 500 kat daha hareketli oluyor.

evet yazılanlar açık. ay takvimini takip ediyoruz. hatta akıllı telefonumuza kaydediyoruz ve o günler yanımızdan yine kovucu spreylerimizi eksik etmiyoruz. mümkün mertebe bira tüketimimize dikkat ediyor ve bira tüketilecek günlerde önlemimizi alıyoruz. benim gibi "sahile sandalyemi atarım, 2 de bira içerim" diyorsanız spreyleriniz sırt çantanızda olsun.

yanınızdaki kişiye bira ısmarlayıp kendiniz rahat bir şekilde takılabilirsiniz.

3. Ayaklar

hollanda'dan bart knols'a göre -ki kendisi sivrisinek düşmanı ve sıtmayı bitirmek üzere canla başla çalışan bir bilim adamı ve yazardır- kanınızı emmek için can atan dişi sivrisinekler tam bir ayak fetişistidirler. ayaklarda kokuya neden olan yiyeceklerin (örn. ağır kokulu peynirler) sivrisineklerin ayaklarınıza yönelmesine sebep olduğu, ayaklarınızı kokulu sabun ile yıkarsanız bu kamikazelerin vücudun başka bölgelerine yöneldiği tespit edilmiştir.

ayaklarınızın leş kokması zaten gereksiz bir durum olduğu için ayak kokusu konusuna önem gösterin.

3. Hamilelik

hamile olanlarınızın karın sıcaklıkları hamile olmayan kadınlara göre 1 derece kadar fazla olduğu için ve ortalama olarak hamile olmayan kadınlara göre 21% oranında daha fazla nefes alıp verdiğiniz için yaydığınız nem ile karbondioksit sivrisinekleri çekiyor. yumurtlama döneminde salgıladığınız hormonlar da sivrisinekler için ziyafet davetiyesi demektir.

hamile olanlarınızın doktor önerisine göre bir koruyucu edinmesi şart. diğerleriniz yukarıdakileri uygulamaya devam. pms'iniz yetiyorken bir de kaşıntınız ile uğraşmayalım.

4. Terleme

sporcular dikkat. terlediğiniz sırada ısırılma riskiniz 50% artıyor. ter kokunuzun sivrisineklere davetiye olduğunu unutmayın. özellikle açık alanda spor yapıyorsanız kovucu spreyler şart.

kıyafetlerinizde sarı rengi tercih edin. moda sevdalısı dişi sivrisineklerin en sevmediği renk bu ancak kırmızı ve siyah giyeceğiniz zaman dikkat edin. bu renklere bayılıyorlar.

son olarak savunmasız olduğumuz uyku anı için uygulayacağımız saldırı planımızı da anlatıyorum

1) soğukta uyumaya alışın ve klimanızı uyumadan en az yarım saat önce açın.
bu sivrisineklerin mala bağlamasına ve kıyıda köşede hareketsiz kalmasına neden oluyor.

2) sinekliğiniz var ise asla açmayın, balkona mı çıkmanız gerekiyor? sinekliği balkona çıkar çıkmaz kapatın. yeni sivrisinek birliklerinin odanıza sızmasına izin vermeyin.

3) uyuyacağınız bölgeyi uyku öncesi elektrikli süpürge eşliğinde keşfe çıkın. klimanın etkisi ile dona kalmış taarruz kuvvetlerini elektrikli süpürge eşliğinde bertaraf edin.

4) evinizde beyaz ışık kullanmayın. beyaz ışık sadece sivrisinekleri değil diğer tüm böcekleri evinize davet edecektir. zaten hatun kişilerin beyaz ışık altında sevişirken kendilerini rahat hissetmediği de bilimsel olarak kanıtlanmıştır. kendiniz araştırın beni yormayın. (bu kıyağımı da unutmayın.)

savaşa hazırız, gazanız mübarek olsun suser'lar!

önemli bir not: 20 ağustos dünya sivrisinek günüdür, 27 ağustos 2022'de ise yine dolunay var. bu arkadaşların da size karşı hazırlıklar yaptığını unutmayın.