OYUN 17 Nisan 2019
47,8b OKUNMA     782 PAYLAŞIM

Siyaset Öğreten Ender Oyunlardan: Democracy 3'te Kullanabileceğiniz Taktikler

2013'te piyasaya sürülen ve kısa sürede büyük beğeni toplayan Democracy 3, siyaset ve ülke yönetme gibi konularda bilinç kazandıran ilginç bir oyun. Oyunu oynarken fikir olarak neler yapabilirsiniz, derledik.

ilk başta size karışık gelebilen ancak her politikanın bir diğerine bağlandığını kaptığınız an işleyişi de anlayacağınız oyundur democracy 3. bunun için de sizin dünya görüşünüz etkili olacak. her seçim sonucunda, political compass'in (politik pusula) ne tarafında kaldığınızı göreceksiniz.

- political compass içerisinde, sol alt kısımda kalan bir insanım dünya görüşleri olarak. yani devletin ekonomide söz sahibi olmasını istiyorum, aynı zamanda da insanların özgürlüğünü savunuyorum. dolayısıyla tüm devlet politikalarını bu şekilde düzenledim. oyunu oynamadan önce nasıl bir dünya görüşü savunduğunuzu bir düşünmenizi öneririm.

- ülkede (seçiminiz hangisi olursa olsun) şiddeti düşürmek için hapishaneleri iyileştirmek, size büyük bir avantaj sağlayacaktır. hapishanelerin aynı zamanda eğitim ve rehabilitasyonunu artırmak için daha fazla para vermek, suçun azalması ve "parents" kısmının artması açısından önemli. aynı zamanda daha fazla iş imkanı sağladığı için işsizliğin düşmesine de neden olacaktır. suç oranını ne kadar düşürürseniz o kadar az polise ihtiyacınız olacak yani ülkeniz çok daha az "police state" olacaktır.

- bununla doğru orantılı olarak her şeyin nedeni eğitim deyip, ordunun payını çok büyük bir miktarda kısmak size diğer bütçeler, sübvansiyonlar, eğitim, bilim gibi önem sıranıza göre kendiniz seçebilceğiniz alanlarda daha fazla yatırım yapmanıza yardımcı olur. şunu unutmayın, ülkenizin gelirini artırmak için işsizliği yenmelisiniz. devlet kurumlarına ne kadar fazla pay verirseniz, o kadar çok iş imkanı doğar. dolayısıyla eğitim, sağlık, bilim alanlarına yatıracağınız her pay; size ileride büyük bir şekilde dönecektir. iyi eğitim size iyi bir üretkenlik verecektir. üretkenlik ise iyi bir gdp ve uluslararası ticaretinizi artıracaktır. aynı zamanda bilime yaptığınız yatırım da size diğer ülkelere göre teknolojik üstünlük verecek ve ülke gelirini artıracaktır.

- ülkenin ulaşımı size seçtiğiniz ülke açısından zorluklar yaratabilir. örneğin abd, kapitalizmin "özgürlük" simgesi olan arabaları tercih ederken ben insanlara tren kullanmalarını istiyorum. tren ülkenizdeki fakir ve orta kısım için mükemmel bir ulaşım şekli. aynı zamanda arabalara göre çok daha ekolojik ve çok daha az karbondiyoksit salımı yapıyor. bunun yanında temiz enerji programlarını uygularsanız yani ülkenizdeki doğa sorunları, hava kirliliği ve dolayısıyla baş gösteren hastalıkları büyük oranda azaltabilirsiniz. ben petrole çok daha az bağımlı bir ülke geliştirmek için uğraştım tüm oyun. ne kadar da olsa otobüs ve tren bile toplu taşıma olarak petrole bağımlı. ama oyun size zaten bunu uygulayabilmeniz için yeteri kadar program imkanı sunuyor.

ordu: başınıza gelebilecek şeyler, orta doğu'da çıkan krizlerde ordu yollamanız, konsolosluğunuzun saldırıya uğruma olasılığı gibi olaylar. ben orduya verilen parayı oyunun en başında sürekli, ciddi bir şekilde kısıyorum. sonradan gelir gider farkından arttırabilirsiniz eğer sosyalist politikaları iyi uygulayabilirseniz. zaten patriotism ile alakadar değilim. ancak ülkemde bilim başarıları, uzay araştırmaları malesef patriotism'i sürekli artırdı.

din: din ülkemde sürekli en alt seviyelerde. okulda sadece evrim öğretiliyor, ileri bilim araştırmaları ve özellikle kürtaj özgürlüğü çok etkili. eğer seçmeniniz dindar değilse sorun olmuyor avrupa için özellikle. ancak amerika için size değişimleri yavaş yavaş, sindire sindire yapmanızı öneririm.

- eğitim olsun, sağlık olsun, vergi muafiyeti olsun ülkede gelir eşitsizliğini doğuracak hiçbir aktivite bulunmaması ülkeniz insanlarının daha eşit olmasını sağlayacak. vergi muafiyeti daha fazla uluslararası şirketin yatırım yapmasına neden olabilir. dediğim gibi ben hiçbir sağ politika uygulamadım.


- silahları toptan yasaklamak. silahı toptan yasaklamak amerika'yı seçenler için çok zor olacaktır. amerika toplumunun kültüründe çok önemli bir yere sahip. bunu ben başardım ve yine %91'lerde oy aldım. daha önce dediğim gibi sindire sindire yaparsanız sorun yok. silahları toptan yasaklamanız, size suç oranını büyük oranda düşürmenize yardım edecek. dolayısıyla oyunda bahsedilen totaliter devlet gereksinimlerine ihtiyacınız kalmayacak. (telefon dinleme, fişleme, polis dronları vs gibi). suçu düşürmenin en iyi yolu eğitim. ben idamı, silahlı polisleri bile yasakladım.

- işsizliği sıfıra yakın bir miktarda tuttuğunuzda immigration'a (göçmenlik) açık olabilirsiniz. uzun bir süre immigration'a izin verirseniz sonradan getto sorunları ortaya çıkabilir. dolayısıyla ülkeye göçü sürekli kontrol altında bulundurun.

- en önemli kısımlardan birisi vergi. büyük şirketlerden fazla vergi almanız ülkeden yabancı şirketlerin kaçmasına sebep olabilir. bu da işsizliği artırabilir, ülkeye yapılan yatırımlar azalabilir.

ben daha çok gelir vergisini yüksek tuttum. yaklaşık %50 vergi size tüm sübvansiyonları yapmanıza yeterli bütçe verebilir. ülkenin tüm eğitim, sağlık sisteminin mükemmel olması, temiz ve yaşanabilir bir yer olması aslında %10 vergi artışına değecek bir şey bence... ülkenin gelirinin artmasıyla devlet evleri yapabilir, insanları buraya yerleştirebilir, aynı zamanda insanlara bedava sağlık hizmetleri, otobüs ulaşımı vb vererek daha sosyal bir devlet olabilirsiniz.

oyunun zevki ise her ideolojiyi deneyebilmeniz. liberal kapitalizmi deneyemedim her denediğimde tekrar sollaşıyorum nedense... verebileceğim tavsiyeler bunlar. ne kadar sola giderseniz devlet bünyesinde o kadar işsizliği düşürür, o kadar üretimi arttırırsınız. aynı zamanda ne kadar eğitime önem verirseniz, ülkenizi o derece özgürlükçü yapabilirsiniz. ülkede silahlı polis, kamera ve hiçbir şey bulunmadan sıfıra yakın suç oranına sahip olabilirsiniz.

Ek tavsiyeler

her başlangıçta ve her ülkede en az 5 problem vardır; asayiş, eğitim kalitesizliği, düşük verim, yüksek işsizlik ve iğrenç gdp. bunlara ek olarak çevre sorunları ve sağlık sorunları da ortaya çıkmış olabilir.

1) asayiş: crime rate'in (suç oranı) başlangıçta yüksek olmasıyla birlikte asıl sorun farklı şekillerde tezahür eder; vigilante mobs, şehir içi ayaklanmalar, kötü ahlak, aşırı alkol kullanımı, internet suçları. yasa dışı kanun koyucu, antisosyal ve alkol problemlerinde en etkili savunma yöntemi de toplum-polis ilişkileri politikasını ve polis gücünü başta sonuna kadar köklemektir. internet suçlarını gizli servisle, eğer ki olmazsa internet sansürü ile bitirmek mümkün.

şehir ayaklanmaları çok daha komplike problem olup yoksulluğu yenmedikten sonra bitirmek neredeyse imkansız.

asayişi sağladıktan sonra popülerlik baya artacaktır. burada düz oranlı gelir vergisi koyarak devlete büyük bir bütçe veriyoruz.

2) yetersiz eğitim: bütçeyi aldıktan sonra ilk iş devlet okulunu köklemektir. hem eşitliği artıran, hem education gap'ı azaltan, hem işssizliği azaltan ve çok fazla bütçe istemeyen bir adımdır. buna ek olarak bilime fon aktarma gibi teşvikleri sonuna kadar açmak eğitimi kaliteli hale getirecektir. özel okullar bomboş kalınca özel okul sistemini yasaklayın gitsin.

3) verimsizlik: kaynakları verimsiz kullanımı gdp artışını yavaşlatan bir etmendir. yapılması gereken şeyler ise teknolojiyi artıran her türlü teşviğe abanmak, teknolojik geri kazanımları artırmak (işsizlik arttırıyor gibi dursa da işssizlik ileride sıfırlanıyor) robot, kök hücre, uzay programı gibi araştırmalara bütçeyi basmaktır. böylece verimlilik bayağı artacak ve yüksek verimlilik yeşili ile pastayı yiyeceksiniz. rekabetsiz ekonomi sorun ise hem verimliliği artıracaksınız hem de kurumlar vergisini kaldıracaksınız.

çocuk bakımı tedariği gibi bir nane de hem işsizliği azaltıp hem de verimi artırıyor.


3) işsizlik: devlet eğitim ve sağlığa bütçe ayırdıktan sonra işsizlik azalmaya başlayacaktır. daha da azaltmak için toplu taşımaya yatırım, ordu, polis vb. memuriyeti artırabilecek her türlü girişim işsizliği sıfırlayacaktır. daha çabuk işlem için refah kısmında elde kazması olan adamlı bir resim olan politika var. fakat kapitalistler sevinirken sosyalistler diss atabilir.

4) vergi ve borç stoku: sadece flat income ve income tax ile (flat-rate income tax: düz oranlı gelir vergisi) başka hiçbir vergi olmadan tüm harcamaları karşılayıp borçları sıfırlayabilir, hatta para bile biriktirebilirsiniz. corporate tax (gdp'ye zarar), sale tax (turizme zarar), carbon tax (gdp'ye zarar)'i kaldırın gitsin. araç kullanımı azaltmak için araç vergisi ve petrol vergisi (fazlası gdp'ye zarar) konulabilir. alkol ve tütün kullanımı sıfırlayabilmek için alkol ve tütün vergisini tek seferde %75'e uçurun gitsin.

5) gdp: gdp'ye baskı yapan vergileri kaldırın (tex. corporate). kırsal kalkınmayı etkin hale getirmek, işsizliği azaltmak, teknolojik yatırımlar ve yüksek verim gdp'yi uçurmaya yetecektir.

6) kabine: kabinedeki bakanları kapitalist-dindar-muhafazakarlar-vatanseverler harici bakanlarla doldurun. seçim kazandıkça bağlılıkları uçacaktır ve yetenekleri giderek artacaktır. +70 veren kabineye sahip olmak zor değil.

7) ilerideki senaryo: gdp uçtuktan sonra gçömenler ne yaparsanız yapın uçacaktır. gdp daha da artamayacağından maaş artırmak sorun yaratmayacaktır. poor income %100'ün üstünde artış yaşarken middle income teşviklerle %10-20 artabilir. high income ancak vergi affıyla %10-20 artış yapabilir. teknolojik avantaj-yüksek verimlilik-egaliteryen gibi yeşil renkli naneler birçok bonus verecektir.

Town of Salem'de Kullanılabilecek Taktikler ve Oyundaki Rollerin Açıklamaları

Red Dead Redemption 2'de İşinize Yarayabilecek İpuçları